Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Polskie znaki w bazie mysql przez php, zamiast polskich znakow mam "?"
#Druid
post 14.09.2005, 09:43:50
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 11.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Na stronie polskie litery z bazy danych mysqlpojawiaj sie w postaci "?"

Nie wiem gdzie lezy problem, w phpmyadmin widze polskie znaki, w skrypcie administracyjnym juz nie i na stronie juz nie. Na stronie Mam ustawione kodowanie
ISO-NNNN-2
N-jakas cyfra
jak mam ustawic baze zeby sie dobrze wyswietlaly?

pomocy

Ten post edytował #Druid 14.09.2005, 09:45:09
Go to the top of the page
+Quote Post
TomASS
post 14.09.2005, 13:46:22
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 660
Pomógł: 13
Dołączył: 9.06.2004
Skąd: Wrocław i okolice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Miałem podpobny problem. To jest tak:
  • jeśli dane wprowadzasz przez phpMyAdmina i wyświetlasz je w phpMyAdminie to ok.
  • jeśli dane wprowadzasz przez strone (formularz) i wyświetlasz na stronie to ok.
  • jeśli dane wprowadzasz przez phpMyAdmina i wyświetlasz na stronie do już nie jest ok.
  • jeśli dane wprowadzasz przez strone i wyświetlasz w myAdminie to też nie jest ok.
Podsumowując - wprowadzając dane przez formularz (który defacto ma ustawione kodowanie - bo cała strona ma) dane te zapisują się w bazie danych. I dlatego jak odczytujesz z bazy poprzez skrypt na stronie to powinno być ok.

Przynajmniej tak u mnie jest.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
revyag
post 14.09.2005, 13:53:49
Post #3





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 258
Pomógł: 16
Dołączył: 21.09.2004
Skąd: Kielce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@TomASS: nie wiem co ale masz coś namieszane snitch.gif
powyższe przypadki wprowadzania danych miały u mnie miejsce wielokrotnie i nigdy nie miałem problemów z krzakami (przy prawidłowej konfiguracji)


--------------------
-------------

------
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 14.09.2005, 13:55:41
Post #4





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 7 494
Pomógł: 302
Dołączył: 31.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No widzisz @TomASS może i masz rację ale to nie reguła. To raczej wróżenie z fusów i zabobony jakieś.

Żeby znaki wyświetlały siępoprawnie wystarczą trzy rzeczy.
1. Ustawione kodowanie w nagłówku html (znacznik <meta> );
2. Ustawione kodowanie pliku ze skryptem. Twój edytor musi zapisać plik w takim kodowaniu jak masz w nagłówku;
3. Ustawione kodowanie w bazie danych.
Oczywiście wszystkie systemy kodowania powinny być takie same.

Czasami to nie chce działać, wtegy jako pierwsze zapytanie do bazy podczas wykonania skryptu trzeba wysłać:
  1. SET character SET latin2
(latin2 to odpowiednik naszego iso w MySQL)

P.S.
Temat powtarzalny ja wschód słońca. Zapraszam do skożystania z wyszukiwarki.
Go to the top of the page
+Quote Post
#Druid
post 14.09.2005, 17:29:02
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 11.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie działa. Powoli podejrzewam, że coś jest nie tak z konfiguracją Mysql-a. Jak powinien być poprawnie skonfigorowany? z jakim charsetem? latin2?
Go to the top of the page
+Quote Post
TomASS
post 14.09.2005, 18:57:26
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 660
Pomógł: 13
Dołączył: 9.06.2004
Skąd: Wrocław i okolice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(revyag @ 2005-09-14 14:53:49)
@TomASS: nie wiem co ale masz coś namieszane snitch.gif
powyższe przypadki wprowadzania danych miały u mnie miejsce wielokrotnie i nigdy nie miałem problemów z krzakami (przy prawidłowej konfiguracji)

@Revyag: No widzisz, a ja miałem i napisałem jak sobie z tym poradziłem. Jak chcesz mogę się pokusić o screena tongue.gif

@#Druid: Podstawa to odpowiedni znacznk <meta> oraz set character set latin2.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 3.12.2022 - 02:29