Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Kod z C na PHP
qeuw
post 16.05.2004, 15:29:54
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 21
Pomógł: 0
Dołączył: 22.02.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czy da się zmienić taki kod aby działał w php:
Kod
{

clrscr();

printf("Wprowadz 10 kolejnych liczb calkowitych !nn");

for (x=0;x<10;x++)

  {

   printf("Podaj liczbe %d : ",x+1);

   if (scanf("%d",&a[x])==0)

    {

     fflush(stdin);

     printf("Podana wartosc nie jest liczba calkowita !n");

     x--;

    }

  }

do

  {

   d=0;

   for (x=1;x<10;x++)

    if (a[x-1]>a[x])

     {

      c=a[x-1];

      a[x-1]=a[x];

      a[x]=c;

      d=1;

     }

  }

while (d!=0);

for (x=0;x<10;x++) printf("%d  ",a[x]);

getch();

}

i dodać do niego zmienne i okienko textowe
Go to the top of the page
+Quote Post
hwao
post 16.05.2004, 15:40:19
Post #2


Developer


Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 844
Pomógł: 20
Dołączył: 25.11.2003
Skąd: Olkusz




Da się
Go to the top of the page
+Quote Post
qeuw
post 16.05.2004, 15:44:48
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 21
Pomógł: 0
Dołączył: 22.02.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a jak by to wygladało, nie znam php az na tyle zeby az takie rzeczy robic a mi to jest teraz portzebne
Go to the top of the page
+Quote Post
hwao
post 16.05.2004, 15:49:54
Post #4


Developer


Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 844
Pomógł: 20
Dołączył: 25.11.2003
Skąd: Olkusz




Dużo uczys się nie musisz zeby cos takiego napisac weś sobie 1 lepszy kurs i bez porblemu zalapiesz jezlei napisales to w c++.
Go to the top of the page
+Quote Post
qeuw
post 16.05.2004, 15:52:36
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 21
Pomógł: 0
Dołączył: 22.02.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ten kod znalazłem gdzies na forum, i w tym jest problem(c++ tez nie umiem sad.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post
matys
post 16.05.2004, 17:12:48
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 109
Pomógł: 0
Dołączył: 7.03.2004
Skąd: Szczecin|Bukowe

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pętle w C++ wyglądają tak samo jak w php, tablice i wyrażenia warunkowe(czyli if i else) rowniez. Należało by tylko zmienić printf na echo a pobieranie danej od uzytkownika przekształcić w formularz, gdzie użytkownik wpisywałby w kontrolkę wartość i wysyłał jąwinksmiley.jpga w Twoim przypadku muasiłoby być 10 taki pól tekstowych na 10 liczb:]


--------------------
"Unix is like a vigvam - no windows, no gates, Apache inside"
Warsztat: Windows XP PE | Dreamweaver | Apache 1.3.29 | PHP 4.3.4 | Araneae | MYSQL 4 | Visual Studio | Dev-C++
[b]Programowanie: llllll 40%
Go to the top of the page
+Quote Post
cboot
post 16.05.2004, 20:09:51
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 85
Pomógł: 0
Dołączył: 2.02.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


[php:1:237db443e2]<?php

// Wczytywanie danych
echo( "Wprowadz 10 liczb calkowitych !<br /><br />" );
echo( "<form action="".$_SERVER['PHP_SELF']."" method="post">" );
for ($x = 0; $x < 10; $x++)
{
echo("Podaj liczbe ".( $x + 1 )." : <input type="text" name="a".$x."" value="".$_POST['a'.$x]."" /><br />");
}
echo( "<input type="submit" name="Przelicz" value="Przelicz" /><br /><br /><a href="".$_SERVER['PHP_SELF']."">Wyczysc formularz</a></form>" );

// Sprawdzanie warunkow poprawnosci, ktore w C++ scanf nam sam robi, tutaj musimy my to napisac
if ( isset( $_POST['Przelicz'] ) )
{
for ( $x = 0, $poprawnosc = TRUE; $x < 10; $x++ )
{
if ( $_POST['a'.$x] == "" )
{
echo ( "<b>Prosze wypelnic wszystkie pola !</b><br /><br />" );
$poprawnosc = FALSE;
break;
}
elseif ( !ereg( "^(-?['1-9']['0-9']*)|0$", $_POST['a'.$x] ) )
{
echo ( "<b>Podana wartosc ".( $x + 1 )." nie jest liczba calkowita !</b><br /><br />" );
$poprawnosc = FALSE;
break;
}
else
{
$a[$x] = $_POST['a'.$x];
}
}

// Wypisywanie wynikow
if ( $poprawnosc == TRUE )
{
do
{
$d = 0;
for ( $x = 1; $x < 10; $x++ )
{
if ( $a[$x - 1] > $a[$x] )
{
$c = $a[$x - 1];
$a[$x - 1] = $a[$x];
$a[$x] = $c;
$d = 1;
}
}
}
while ( $d != 0 );
for ( $x = 0; $x < 10; $x++ )
{
echo( $a[$x]." " );
}
}
}
?>[/php:1:237db443e2]
Widzę, że mamy tu klasyczny algorytm sortowania metodą przestawiania :wink:
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.10.2019 - 20:43