Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Dziwne zachowanie na dwóch IIS-ach 7
wobst
post 14.01.2010, 19:59:42
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 20.03.2004
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej,

W zasadzie nie wiem czy wybrałem dobry dział do mojego pytania, ponieważ nie wiem czy sprawa dotyczy skryptu czy serwera www.

Hostuje swoje aplikacje na tandemie IIS 7 + PHP + MySQL. Posiadam lokalne środowisko do debugowania i serwerek wystawiony na sieć (konfiguracja podobna). Mam stronę bazowaną na skrypcie WordPress. Na moim lokalnym środowisku wszystko wydaje się być OK, natomiast na serwerze zdalnym, nie wiedzieć czemu, jest dodawany górny margines do strony. Żeby lepiej zobrazować ową sytuację załączam zrzuty :

Serwer zdalny

Serwer lokalny

Chodzi mi o ten szary pasek na samej górze. Oczywiście kod jest ten sam na serwerze zdalnym i lokalnym.

Moje dzieło można podziwiać na wersji testowej - muszę jeszcze włączyć cache'owanie, bo działa dość wolno.

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie, porady.

Ten post edytował wobst 14.01.2010, 21:46:09


--------------------
pozdrawiam
Wojtek Obst
Polski serwis o sushi | Polskie forum o sushi | sushi przepis
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 14.01.2010, 20:12:38
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 908
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Problemem jest to, że w znaczniku body masz znaczniki link, które powinny być w head, oraz masz sporo enterów między body, a pierwszym znacznikiem.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
wobst
post 14.01.2010, 20:30:59
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 20.03.2004
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki za odpowiedź!

Poprawiłem nieco Entery - nie pomogło (próbowałem tego wcześniej), natomiast co do elementów LINK, znajdują się one w sekcji HEAD - tak przynajmniej jest w źródle. Firebug faktycznie widzi je w BODY (nie wiem dlaczego), natomiast w źródle ewidentnie są w HEAD.

EDIT: Firebugowałem stronę na localhoście i serwerze zdalnym i faktycznie na localhost znaczniki LINK są w sekcji HEAD, natomiast na zdalnym w sekcji BODY. Najlepsze jest to, że kod źródłowy jest OK - czyli wszystko w poprawnych sekcjach. Zastanawiam się dlaczego przeglądarka w ten właśnie sposób odczytuje ten kod i kiedy następuje przeniesienie tych LINK'ów do sekcji BODY.

Ten post edytował wobst 14.01.2010, 20:41:09


--------------------
pozdrawiam
Wojtek Obst
Polski serwis o sushi | Polskie forum o sushi | sushi przepis
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 14.01.2010, 20:45:05
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 908
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Nie tylko Fx tak to widzi, Ie8 i Chrome 4 również. POnadto Chrome widzi dodatkowe style, tak jakby coś Ci dokleiło do strony jakiś złośliwy kod lub jakaś reklama na hostingu Ci się dodawała.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
wobst
post 14.01.2010, 21:06:23
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 20.03.2004
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(batman @ 14.01.2010, 20:45:05 ) *
Nie tylko Fx tak to widzi, Ie8 i Chrome 4 również. POnadto Chrome widzi dodatkowe style, tak jakby coś Ci dokleiło do strony jakiś złośliwy kod lub jakaś reklama na hostingu Ci się dodawała.


O, a to ciekawe - specjalnie zainstalowałem Chrome i faktycznie wyświetla tak samo, inspektor pokazuje tak samo, natomiast gdy pokazuje źródło, wszystko jest OK. Jakie dodatkowe style widzi Chrome, bo ja nic takiego nie zdiagnozowałem? I w jaki sposób to działa - dlaczego źródło jest OK i jak może mi się coś "doklejać" - pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją.

EDIT : Skonwertowałem część plików na UTF-8 NO BOM i zaczęło działać (choć robiłem tyle rzeczy, że tak naprawdę nie wiem co pomogło).

Ten post edytował wobst 14.01.2010, 21:45:43


--------------------
pozdrawiam
Wojtek Obst
Polski serwis o sushi | Polskie forum o sushi | sushi przepis
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 14.01.2010, 21:49:19
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 908
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




U mnie w narzędziach dla programistów Chrome pokazuje takie coś (tego jest znacznie więcej):


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
wobst
post 15.01.2010, 13:22:20
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 20.03.2004
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hmm... dziwne, ja nie mam tego w Chromie. Ciekawe gdzie i jak się to dokleja...


--------------------
pozdrawiam
Wojtek Obst
Polski serwis o sushi | Polskie forum o sushi | sushi przepis
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 15.01.2010, 13:33:09
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 908
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Możliwe, że to wina Chrome, że to się dokleja. Pogrzebałem nieco i to wygląda na filtry adblocka. Jednak dziwne jest to, że wtyczkę wyłączyłem zanim zacząłem sprawdzać źródło. Bez tej wtyczki nic się nie dokleja. Czyżby udało się znaleźć babola w Chromie? winksmiley.jpg


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.09.2019 - 02:25