Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Szeregowanie liczb od najwiekszej do najmniejszej, php szeregowanie licz max min
cumbajszpil
post 23.11.2013, 19:55:39
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 23.11.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam !

Od niedawna interesuję się projektowaniem witryn internetowych, php, cms. Dziś natrafiłem na mały problem. Chodzi o szeregowanie liczb od największej do najmniejszej.
Co prawda radzę sobię z trzema liczbami za pomocą funkcji if, czy elsif, ale zastanawiam się, jak wygląda sprawa z większą ilością liczb, np 5, czy 10. Nie sądzę, aby ktoś bawił się w wypisywanie wszystkich zależności. Musi być jakiś inny sposób. Wytłumaczy ktoś ?
Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
ctom
post 23.11.2013, 20:06:50
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 321
Pomógł: 55
Dołączył: 19.04.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a te liczby to masz w tablicy ? może opisz co Ty chcesz zrobić albo wklej kod ...


--------------------
Polecam MyDevil hosting idealny dla deweloperów
Go to the top of the page
+Quote Post
cumbajszpil
post 23.11.2013, 20:16:28
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 23.11.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam coś takiego:

a=4
b=7
c=1
d=9
e=3

I chciałbym uszeregowac te liczby od najwiekszej do najmniejszej. Jak robiłem podobne zadanie na 3 liczbach, to wychodziło , ale z 5 liczbami nie wiem jak się zabrać. Nie pracowałem nigdy na tablicach.
Go to the top of the page
+Quote Post
ctom
post 23.11.2013, 20:21:04
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 321
Pomógł: 55
Dołączył: 19.04.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ale gdzieś inicjujesz te zmienne wiec najłatwiej wstaw je w tablice i kombinuj http://us1.php.net/manual-lookup.php?patte...;scope=quickref


--------------------
Polecam MyDevil hosting idealny dla deweloperów
Go to the top of the page
+Quote Post
cumbajszpil
post 23.11.2013, 21:37:17
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 23.11.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czy można zastosować do tego zadania polecenia rsort?
<?php
//wpisywanie liczb w kolejności od największej do najmniejszej
$a = 1
$b = 9
$c = 7
$d = 4
$e = 3
$liczby = array("3", "7", "9", "1", "4");
rsort($liczby);
foreach ($liczby as $key => $val) {
echo "$key = $val\n";
}
?>

Nie wchodzi mi taki kod.
Go to the top of the page
+Quote Post
ctom
post 23.11.2013, 21:45:52
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 321
Pomógł: 55
Dołączył: 19.04.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


$liczby = array('a'=>3 , 'b'=>9, 'c' =>7, 'd'=>4, 'e'=>3) ;

i baw/ucz się dalej


--------------------
Polecam MyDevil hosting idealny dla deweloperów
Go to the top of the page
+Quote Post
cumbajszpil
post 23.11.2013, 21:58:55
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 23.11.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie wchodzi.
Go to the top of the page
+Quote Post
c1chy
post 23.11.2013, 22:02:22
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 72
Pomógł: 16
Dołączył: 21.06.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


wszystko czego Ci potrzeba:

sort

+ dowolny tutorial o tablicach w PHP


--------------------
devstrefa.wordpress.com
Go to the top of the page
+Quote Post
SmokAnalog
post 23.11.2013, 23:42:39
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 606
Pomógł: 254
Dołączył: 3.07.2012
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To temat do działu Przedszkole.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.10.2020 - 16:48