Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP] pobieranie kategorii po przecinku
neurogen
post 11.06.2018, 20:49:26
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 36
Pomógł: 0
Dołączył: 25.03.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mam w tabeli mysql kategorie wydarzeń, przy czym jedno wydarzenie może posiadać kilka kategorii np.dom, praca.

mam zapytanie:
  1. SELECT DISTINCT category FROM `tasks`

ale wynik jest taki:

dom, praca
praca
dom
zakupy

a chciałbym wyświetlić listę dotychczas podanych kategorii czyli dom, praca, zakupy
Go to the top of the page
+Quote Post
Neutral
post 11.06.2018, 20:57:57
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 24
Dołączył: 10.01.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Podaj, jakie masz dane w tej tabeli. Może to by Ci pomogło:
https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/str...substring-index.

Ten post edytował Neutral 11.06.2018, 21:01:54
Go to the top of the page
+Quote Post
neurogen
post 11.06.2018, 21:15:26
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 36
Pomógł: 0
Dołączył: 25.03.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


próbuję z tej dokumentacji i żeby pozbyć się duplikatór:
SELECT DISTINCT GROUP_CONCAT(category) FROM `tasks` ale uzyskuję wynik:
dom, praca,wczasy,dom,,zakupy,zakupy,wczasy


ale bez efektu
Go to the top of the page
+Quote Post
Neutral
post 11.06.2018, 21:17:01
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 24
Dołączył: 10.01.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja się pytam, jak masz dane w tabeli wpisane, tak:

col1 col2
x,y,c d

?

Czy jeszcze jakoś inaczej.
Go to the top of the page
+Quote Post
neurogen
post 11.06.2018, 22:20:14
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 36
Pomógł: 0
Dołączył: 25.03.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tak, są po przecinku. czasem jest jedna kategoria, czasem oddzielone przecinkami kilka np.dom, praca

zrzut
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 12.06.2018, 06:48:08
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 378
Pomógł: 1303
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Twoje zapytanie jest ok. Nie pozbędziesz się duplikatów zapytaniem. Pobierz sobie to do PHP, zrób explode() i array_unique(). trim() też się przyda
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.06.2018 - 00:25