Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [HTML][PHP]Ankieta na plikach txt, Błąd w zastosowaniu kodu php?
ZhLeliwa
post 9.06.2018, 22:47:37
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 13.06.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzień dobry
Chciałbym użyć "stareńkiej" wersji sondy (na plikach .txt) z tego linku ale napotkałem problem którego nijak nie mogę rozgryźć.
Wszystko? zrobiłem tak jak w instrukcji instalacji sondy - nie zmieniałem nawet nazw plików.
Na stronie w której ma się wyświetlać sonda wpisałem ten kod:
  1. <?php
  2. include ('epoll/poll.php'); // scieżka dostepu do pliku poll.php
  3. $Poll = poll ('test', 'epoll/polldata'); // przykladowe wywolanie skryptu sondy, jako drugi parametr (./) podajemy sciezke dostepu do katalogu sondy ?>

Po tym dalej jest czysty html; zmieniłem oczywiście rozszerzenie nazwy strony na .php a serwer na pewno obsługuje php wersji 5... .
W miejscu gdzie ma się wyświetlać sonda wpisałem"żywcem"
  1. <tr><th rowspan="3" width="143"><?= $Poll; ?></th></tr>

Chciałem dodać że pliki sondy nie są w tym samym katalogu co strona. Strona z sondą oparta jest na niewielkiej czterowierszowej tabelce wstydnis.gif
W czym problem. Po prostu gdy wpiszę nazwę strony w przeglądarkę pokazuje się strona bez żadnego kodu - dosłownie czysta (podejrzałem źródło).
Skądinąd wiem że serwer zwraca błąd 500 /Falied Internal Server Error; You may want to check your network connection and proxy settings/.
Inne strony w php otwierają się bez problemów.

Czy może ktoś zapodać mi rozwiązanie tego problemu? albo zapodać link do podobnej sondy z blokadą głosowania przez IP.
Dziękuję

Ten post edytował ZhLeliwa 10.06.2018, 19:04:06
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 11.06.2018, 11:42:17
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 979
Pomógł: 5603
Dołączył: 27.12.2004




raz u ciebie sciezka sondy to epoll, innym zas razem to epoll/poldata. No ja tu widze pewna niescislosc


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
ZhLeliwa
post 12.06.2018, 00:48:49
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 13.06.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 11.06.2018, 12:42:17 ) *
raz u ciebie sciezka sondy to epoll, innym zas razem to epoll/poldata. No ja tu widze pewna niescislosc

Chciałbym doprecyzować szczegóły ścieżek dostępu
Plik z sondą (australian-press-kopia.php) znajduje się w katalogu ./english natomiast pliki sondy są rzeczywiście w katalogu ./epoll
Takie
  1. <?php
  2. include ('epoll/poll.php'); // scieżka dostepu do pliku poll.php
  3. $Poll = poll ('test', 'epoll'); // przykladowe wywolanie skryptu sondy, jako drugi parametr (./) podajemy sciezke dostepu do katalogu sondy
  4. ?>

zapisanie fragmentu php w pliku australian-press-kopia.php też nic nie dało sad.gif
A to że serwer zwraca błąd 500 /Falied Internal Server Error; You may want to check your network connection and proxy settings/ wiem z CSEHtml Validatora

Pomożesz rozwikłać ten węzeł gordyjski wink.gif ?

Ten post edytował ZhLeliwa 12.06.2018, 00:58:05
Go to the top of the page
+Quote Post
Neutral
post 12.06.2018, 00:52:33
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 24
Dołączył: 10.01.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Spróbuj może tak:
  1. $Poll = poll ('test/', 'epoll');
  2. // lub:
  3. $Poll = poll ('/test/', 'epoll');
  4. // lub:
  5. $Poll = poll ('test/', 'epoll/');


.Popróbuj tak mniej więcej. Powiedz, która nazwa jest nazwą katalogu, to tam powinien być slash (ukośnik) na końcu lub na początku albo w obydwu.

Ten post edytował Neutral 12.06.2018, 00:53:44
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 12.06.2018, 06:41:42
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 378
Pomógł: 1303
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Sprawdź w logach serwera Apache czy co tam masz jaki błąd wywala. ( I nie nie chodzi o ten 500)
Go to the top of the page
+Quote Post
ZhLeliwa
post 12.06.2018, 19:18:11
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 13.06.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 12.06.2018, 07:41:42 ) *
Sprawdź w logach serwera Apache czy co tam masz jaki błąd wywala. ( I nie nie chodzi o ten 500)

Dzięki za podpowiedź ..jest małe ale.... sad.gif strona jest na serwerze w Australii więc za bardzo nie chciałbym tam ingerować
Niemniej użyłem tego linku i test on line wywala taki komunikat:
/PHP Warning: include(epoll/poll.php): failed to open stream: No such file or directory in index.php on line 1
PHP Warning: include(): Failed opening 'epoll/poll.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in index.php on line 1
PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function poll() in index.php:2 Stack trace: #0 {main} thrown in index.php on line 2
----
dla wyjaśnienia epoll to katalog gdzie jest plik poll.php
Może to więcej? rozjaśni istotę problemu

Cytat(Neutral @ 12.06.2018, 01:52:33 ) *
Spróbuj może tak:
  1. $Poll = poll ('test/', 'epoll');
  2. // lub:
  3. $Poll = poll ('/test/', 'epoll');
  4. // lub:
  5. $Poll = poll ('test/', 'epoll/');


.Popróbuj tak mniej więcej. Powiedz, która nazwa jest nazwą katalogu, to tam powinien być slash (ukośnik) na końcu lub na początku albo w obydwu.


Jeżeli tobie coś rozjaśni przeczytaj moje wyjaśnienie w poście powyżej


Ten post edytował ZhLeliwa 12.06.2018, 19:06:00
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.06.2018 - 00:35