Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Server - od czego zacząć?, Gdzie?
askone
post 24.09.2009, 12:57:43
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 654
Pomógł: 121
Dołączył: 27.10.2007
Skąd: Poznań, Łódź

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Tefmatos @ 17.07.2009, 02:22:04 ) *
2.Używa ktoś XAMPP poniewaz nie mogę tego pojąć.


Hej

używam Xampp'a i bardzo sobie go cenię winksmiley.jpg Działa zarówno na XP jak i Vista. Są oczywiście pewne problemy, ale jeśli wie się czego nie dotykać to wszystko jest OK smile.gif

Pozdro


--------------------
Kliknij jeśli moja odpowiedź Ci pomogła.
askone.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
CyberDuck_
post 24.09.2009, 13:09:57
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 135
Pomógł: 15
Dołączył: 17.08.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja sam uzywam pajaczka ... i bardzo sobie jego chwale.
Ale moze sie nadac do tego tez notatnik ++ . Sa tez inne
aplikacje, a do tego celu nada sie kazda ktora koloruje skladnie
i podkresla skladniki jezyka bo o to wlasnie idzie.
Go to the top of the page
+Quote Post
thomson89
post 24.09.2009, 17:30:03
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 178
Pomógł: 51
Dołączył: 7.01.2009
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To ja dodam swoje trzy grosze. Świetny jest WampServer, choć konfigurację jego - banalne kroki ktróych nie trzeba robic u siebie na kompie - typu zmiana katalogu dokumentów w apachu i usunięcie uzytkownika root. Co do Apacha to trochę logiki myślenia oraz dostęp do internetu i powinieneś sobie poradzić. Dodatkowo możesz sobie np. moduły Apacha automatycznie poprzestawiać, tzn. łatwo je włączać i wyłączać. Ja w swoim Wampie pozmieniałem nawet ikonki.

Kiedyś bawiłem się w instalowanie Apacha, PHP i mySQL osobno, ale to nie ma sensu. Próbowałem też Krasnala, ale jak dla mnie zbyt dużo ułatwień, wodotrysków, itp.

Wamp, prosty w obsłudze, ale już dla bardziej kumatych.

PS: Z edytorów to Notepad++ oraz do DUŻYCH projektów Komodo Edit.

Ten post edytował thomson89 24.09.2009, 17:30:58


--------------------
Sklep 70%
Go to the top of the page
+Quote Post
msick
post 26.11.2009, 10:12:28
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 10
Pomógł: 0
Dołączył: 11.07.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zainstalowałem EasyPHP na winVista i jak biorę strart to wyskakuje błąd:
inny server korzysta z tego portu.
Jak rozwiązać ten problem?
Go to the top of the page
+Quote Post
piotrooo89
post 26.11.2009, 10:17:47
Post #25


Newsman


Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 005
Pomógł: 548
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Trzebinia/Kraków




bo coś nasłuchuje Ci na porcie, jest to pewnie port 80, może jakieś skype, lub miałeś zainstalowanego jakiegoś innego serwa i być może nie usunął sie do końca.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
msick
post 26.11.2009, 10:29:16
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 10
Pomógł: 0
Dołączył: 11.07.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Po wyłączeniu Skype został problem z mysqlem:

Nie można znaleźć pliku:
C:\PROGRA~1\EASYPH~1.0\mysql\data\ADMIN-PC.err.

Pyta mnie czy chcesz utworzyć plik? Klikam tak i otwiera sie pusty notatnik. Jaką zawartość ma mieć ten plik? Jak ten problem obejść?


Go to the top of the page
+Quote Post
piotrooo89
post 26.11.2009, 10:39:42
Post #27


Newsman


Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 005
Pomógł: 548
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Trzebinia/Kraków




co to zje***y serwer, weź sobie XAMPP'a zainstaluj i będziesz miał spokój tylko nie zapomnij o wywaleniu wszystkiego.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
bones
post 13.01.2010, 14:10:59
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 13.01.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


witam ja chciałbym zrobić podobną stronę do waszej.
Tylko że po angielsku bo mam plan założyć stronę klanową.
tylko właśnie nie wiem jak zacząć czego potrzebuje i tak w ogóle.
Go to the top of the page
+Quote Post
Mephistofeles
post 14.01.2010, 22:56:43
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 182
Pomógł: 115
Dołączył: 4.03.2009
Skąd: Myszków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Umiesz czytać? To przeczytaj stopkę. Forum chodzi na IPB, po resztę informacji idź do wujka G.
Go to the top of the page
+Quote Post
pedro84
post 21.01.2010, 19:33:11
Post #30





Grupa: Nieautoryzowani
Postów: 2 249
Pomógł: 305
Dołączył: 2.10.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ode mnie. Najlepiej jest zainstalować samemu Apache, PHP + MySQL, ale jeśli nie masz o tym pojęcia, skorzystaj z XAMPPa. Najlepszy dla początkujących. Daj sobie spokój na wstępie z Krasnalem.

Co do edytora... Używam od dawna Notepad++, moim zdaniem, wyśmienity!

Pozdrawiam


--------------------
Google knows the answer...
Go to the top of the page
+Quote Post
czaja000
post 22.01.2010, 23:15:03
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 20.03.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(fifi209 @ 17.07.2009, 10:13:53 ) *
Ja bym polecał: Webserv przy instalacji zaznacz opcję dla zaawansowanych i wybierz php 5+ i mysql 5+, program jest łatwy w obsłudze.


popieram
Go to the top of the page
+Quote Post
m_i_n
post 24.01.2010, 16:39:29
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 18.11.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Popieram przedmówcę, jeśli nie wiesz jak to zrobić to tutaj masz tutorial:
http://www.bbproject.net/2009/12/wlasny-se...a-apache-i-php/
Go to the top of the page
+Quote Post
golin
post 10.03.2010, 16:42:19
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 8.03.2010
Skąd: Bochnia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja polecam "czysty" apache2 z wszystkimi dodatkami instalowanymi razem z większością dystrybucji Linuxa. Pracowałem wcześniej na Windowsowym Krasnalu i WebServie i o ile Krasnal zupełnie mi nie przypadł do gustu (tak po prostu), to WebServa polecam każdemu na początek. Łatwy w obsłudze i przyjemny w używaniu. Jednak powracając do pierwszego zdania- uważam, że najlepiej jest pracować na nieopakowanym serwerze pod jakimś distro Linuxowym (polecam Ubuntu), ze wzgledu na bezpieczeństwo (chmod, brak wirusów), prędkość (całe pakiety jak WebServ zjadają zasoby) i wygodę użytkowania (kwestia przyzwyczajeń, ale kilka pulpitów+ compiz).
Go to the top of the page
+Quote Post
larson7221
post 13.03.2010, 14:54:10
Post #34





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 38
Pomógł: 0
Dołączył: 3.04.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


w technikum nie będziesz miał PHP winksmiley.jpg będziesz uczył się takich języków jak pascal c++ c++ builder a potem Java jeśli zdążycie z materiałem . Wiem bo sam skończyłem tech . Po drugie nie polecam darmowych serwerów lepiej znaleźć sobie coś niedrogiego a płatnego . Ja przestałem używać darmowizm od ka miałem problemy z bazami danych np niespodziewane awarie itp dość rozbudowany panel admina z opcjami niedotyczącymi samego serwa lecz sposobu wyświetlania reklam itp tongue.gif masa różnych problemów . Obecnie możesz mieć serwer płatny za 10 zł miesięcznie lub za 5-6 jak dobrze poszukasz smile.gif . Co do pakietów setrwerowych polecam wampserver lub WebSErv . Zwłaszcza ten drugi świetnie się sprawuje dużo opcji ułatwień itp smile.gif . Co do nauki PHP służę pomocą smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
CyberDuck_
post 13.03.2010, 17:25:33
Post #35





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 135
Pomógł: 15
Dołączył: 17.08.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kazdy z tych serwerow pozwala na ustawienie praktycznie wszystkiego.
Oczywiscie trzeba wiedziec co i gdzie, ale np xampp na prawde sie swietnie
sprawuje. Co do platnosci na serwerach to sie zgadzam w 100 % z przedmowca.
Go to the top of the page
+Quote Post
lordnitos
post 4.08.2010, 21:02:02
Post #36





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 8.03.2009
Skąd: Pruszcz Gdański

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeśli chodzi o localhosta to osobiście używam XAMPPa, kiedyś używałem Krasnala ale ze względu że jest już nie rozwijany zaprzestałem go używać. XAMPP jest najlepszy dla początkujących, łatwy w obsłudze itp.


--------------------

[ ] [ ]
Go to the top of the page
+Quote Post
shockones
post 28.09.2010, 13:00:29
Post #37





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 28.09.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
Chciałbym poznać tajniki php lecz bardzo ciężko mi to wychodzi smile.gif Zainstalowałem na swoim komputerze XAMPP-a zgodnie z instrukcją.
Mam takie pytanie, zarazem prośbę. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić:
-w czym mam pisać skrypty i z jakim rozszerzeniem zapisywać
-gdzie mam wstawić (w XAMPP-ie) napisany skrypt
-jak uruchomić napisany skrypt
Np taki najprostszy:

<html>
<head>
<title>Pierwszy skrypt</title>
</head>
<body>
<?php
echo 'Witaj Świecie!';
?>
</body>
</html>

Go to the top of the page
+Quote Post
CyberDuck_
post 28.09.2010, 13:47:11
Post #38





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 135
Pomógł: 15
Dołączył: 17.08.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mozesz spokojnie to wszystko wyczytac na forum w roznych watkach.
Kazdy ma swoje przyzwyczajenia i ja tez bede pisac wylacznie o swoich
nikogo nie krytykujac, ani w zadnym wypadku nie pouczajac.

Po zainstalowanu xampp nalezaloby sie jeszcze zastanowic czy
chcesz swoj serwerek udostepniac do internetu czy nie. Bo jesli
widac go z internetu nalezaloby przynajmniej zabezpieczyc wejscie
do phpMyAdmin haslem. Niestety w ustawieniach domyslnych
wejscie jest wolne dla wszystkich. W tym celu dodaj uzytkownika do
phpMyAdmin, nadaj mu odpowiednie prawa i dopiero wtedy wyedytuj
plik xampp/phpMyAdmin/config.inc.php i config.inc.php.
W tym pierwszym zmien na :
  1. /* Authentication type and info */
  2. $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'http'; // 'config' - bez hasla
  3. $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root';
  4. $cfg['Servers'][$i]['password'] = '';
  5. $cfg['Servers'][$i]['AllowNoPassword'] = true;

Od tej pory przy wejsciu do phpMyAdmin skrypt bedzie Cie odpytywac
o haslo uzytkownika.
Dodatkowo mozesz w ustawieniach serwera w pliku :
xampp/php/php.ini ustawic short_open_tag z of na on .

Dopiero teraz serwer zacznie dzialac jak prawdziwy w internecie.
Mozesz oczywiscie przejrzec inne ustawienia, ale to nie bedzie konieczne.

Skrypty i pliki stron zapisujesz w katalogu xampp/htdocs .
Jednak nalezy uwazac bo w tym katalogu znajduje sie juz jedna strona jako domyslna
dla serwera xampp . Dlatego jesli chcesz umiescic tam inna strone to rob to w katalogach.
Czyli tworzysz sobie folder i dopiero wtedy do niego zapisujesz skrypty.
Reszta to podstawy o ktorych dowiesz sie gdziekolwiek.

Sam serwer apache sluzy jedynie do podawania plikow html do przegladarki
odpytujacej go o kolejne pliki. Php to nakladka na serwer apache, ktora interpretuje
i wykonuje odpowiednie rozkazy. Zeby zadzialala zwykle informuje sie w sposob
intuicyjny o tym serwer stosujac sie do dwoch zasad :
1. pliki wykonawcze zapisuje sie z rozszerzeniem php.
W takim pliku mozesz pisac w html jak zarowno w php co dokladnie
widac w Twoim przykladzie.
2. o rozpoczeciu sie php w calym skrypcie informujesz parser poprzez
dopisanie w kodzie :
  1. <?PHP

a o koncu informujesz dopisujac :
  1. ?>
.

Do edycji ja osobiscie uzywam pajaczka i notepad ++ .
Nie uzywaj zwyklego notepad bo napytasz sobie biedy. Dlaczego ? W przyszlosci
sam sie dowiesz lub wyczytasz na jakiejs madrej stronie.
Oba wspomniane edytorki pozwola Ci na zapisanie plikow z odpowiednim kodowaniem
i ladnie uprzyjemnia Ci pisanie skryptow poprzez kolorowanie skladni i wskazujac na bledy.
Go to the top of the page
+Quote Post
shockones
post 28.09.2010, 16:01:03
Post #39





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 28.09.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dziekuje serdecznie za bardzo dobre wytłumaczenie.Zabezpieczyłem swój serwer, ale mam mały problem:)
Mianowicie usunąłem pliki z folderu htdocs smile.gif myślałem ze właśnie przez nie coś mi nie wychodzi.Czy mógłbyś być tak miły i mi je gdzies wrzucić ? np tu upload
Go to the top of the page
+Quote Post
CyberDuck_
post 28.09.2010, 16:56:42
Post #40





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 135
Pomógł: 15
Dołączył: 17.08.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeszcze zapomnialem jak wywolywac strony :
http://localhost/folder/nazwa.php
jesli posiadasz nazwe komputera to :
http://NazwaKomputera/folder/nazwa.php
mozesz tez wywolac serwer po adresie IP :
http://adresIPlokalnyLUBpubliczny/folder/nazwa.php


Co do pliku to prosze :
ftp://bluelan.eu/htdocs.zip
Nie wiem czy jakiegos foldera dodatkowo nie spakowalem, ale to sobie juz
sprawdz. Mam ich troszke i po przejrzeniu to chyba bedzie wlasnie to wszystko.
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.08.2018 - 19:20