Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Server - od czego zacząć?, Gdzie?
Tefmatos
post 17.07.2009, 01:22:04
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 17.07.2009
Skąd: NT

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam jak widać jestem nowy uczę sie informatyki 2/techi jeszcze nie miałem PHP więc chcę trochę wyprzedzić materiał w szkole :)Mam kilka pytań
1.Na jakim servie założyć konto(mam na cba ale nie wiem czy tam zatwierdza php)
2.Używa ktoś XAMPP poniewaz nie mogę tego pojąć.

Pytania mogą być śmieszne/banalne ale dopiero zaczynam robić w php i proszę nie bić po głowie sadsmiley02.gif

Ten post edytował erix 17.07.2009, 12:03:29
Powód edycji: [erix] pozwoliłem sobie przykleić
Go to the top of the page
+Quote Post
rama
post 17.07.2009, 06:45:51
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 50
Pomógł: 1
Dołączył: 25.02.2006
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ad 1.
Do nauki wystarczy pierwszy lepszy hosting z obsługą PHP. Choć najlepszym rozwiązaniem byłoby środowisko LAMP lub WAMP lokalnie. Na marginesie, na stronie głównej cba.pl napisane jest, że obsługują PHP
Cytat
PHP 5.2 oraz PHP 4.4 (rozszerzenie .php4);


Ad 2.
Tzn? Czego nie możesz pojąć?
Go to the top of the page
+Quote Post
slaw.omir
post 17.07.2009, 08:06:13
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 38
Pomógł: 1
Dołączył: 10.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zainstaluj sobie na początku krasnala
całe środowisko jest już skonfigurowane, jak dla początkującego wystarczy.


--------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
https://www.web-development.com.pl - Tworzenie i pozycjonowanie stron internetowych
Go to the top of the page
+Quote Post
redelek
post 17.07.2009, 08:28:16
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 639
Pomógł: 37
Dołączył: 4.06.2005
Skąd: Wawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Serwerki do testów na localhost

VertigoServ
http://vertrigo.sourceforge.net/?lang=pl
WampServer
http://www.wampserver.com/

Tak hosting CBA.PL pozwala na uruchomienie wszystkiego co zrobisz na localhost ( niestety nie mam tam konta, ale wyglądają sympatycznie )
Kolejny serwis darmowy http://www.ugu.pl/ u nich też wygląda , że na początek powinno Ci wystarczyć.

Ten post edytował redelek 17.07.2009, 08:28:31


--------------------
Pozdrawiam
Redelek
------------------------------------------
www.redel.waw.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
Fifi209
post 17.07.2009, 10:13:53
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 655
Pomógł: 556
Dołączył: 17.03.2009
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja bym polecał: Websev przy instalacji zaznacz opcję dla zaawansowanych i wybierz php 5+ i mysql 5+, program jest łatwy w obsłudze.


--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 17.07.2009, 12:04:50
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




Przykleiłem wątek - myślę że nieraz się przyda. [;

Co do hostingu, jest już temat: Temat: Oferty_serwerow_hostingowych


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
Tefmatos
post 17.07.2009, 12:27:37
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 17.07.2009
Skąd: NT

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może trochę rozwinie temat:Kolega ojca robi stronę w (HTML) ale jest początkujący i wygląda to tak jak w gimnazjum dzieciaki robią :)Powiedziałem że mogę spróbować zrobić stronę (więc pomyślałem że ściągnę szablon css i si ale to nie wystarczy ta strona jest :tzw pusta teraz musze robić galerie i to wszystko w szkolę jakoś to mi wychodziło i nie wiem czy mi się uda w domu:)
Więc postanowiłem zaczerpnać wiedzy w PHP i szukam teraz "Bardzo dobrego kursu PHP w internecie" Nie wiem czy dam rade ale spróbuje.Proszę modów/adminów o nie usuwanie tego topicu ponieważ będę wrzucał moje postepy strony i może ktoś coś doradzi tongue.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
pyro
post 17.07.2009, 12:36:22
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 148
Pomógł: 230
Dołączył: 26.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Tefmatos @ 17.07.2009, 13:27:37 ) *
Może trochę rozwinie temat:Kolega ojca robi stronę w (HTML) ale jest początkujący i wygląda to tak jak w gimnazjum dzieciaki robią :)Powiedziałem że mogę spróbować zrobić stronę (więc pomyślałem że ściągnę szablon css i si ale to nie wystarczy ta strona jest :tzw pusta teraz musze robić galerie i to wszystko w szkolę jakoś to mi wychodziło i nie wiem czy mi się uda w domu:)
Więc postanowiłem zaczerpnać wiedzy w PHP i szukam teraz "Bardzo dobrego kursu PHP w internecie" Nie wiem czy dam rade ale spróbuje.Proszę modów/adminów o nie usuwanie tego topicu ponieważ będę wrzucał moje postepy strony i może ktoś coś doradzi tongue.gif


Generalnie popełniłeś błąd typu "zgłaszam się, a (jeszcze) nie umiem". Co do kursu to nie wiem czy ktoś mnie za to pogoni, ale kursy w internecie (darmowe) w porównaniu do książek to chłam, więc może by warto w jedną zainwestować. Wyprzedzając pytanie `jaką` odsyłam do działu z książkami.


--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
Go to the top of the page
+Quote Post
golaod
post 17.07.2009, 12:36:29
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 419
Pomógł: 42
Dołączył: 12.08.2008
Skąd: Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak dla mnie to się troszeczkę pomyliłeś z tym ostatnim. To nie temat ani forum do prezentowania postępów.
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 17.07.2009, 12:43:00
Post #10





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




Cytat
Proszę modów/adminów o nie usuwanie tego topicu ponieważ będę wrzucał moje postepy strony i może ktoś coś doradzi

Trzymajmy się tematu dyskusji. Jako że wątek poruszył pewien ciekawy problem (startu w PHP - konkretniej serwera i środowiska), to trochę nie na miejscu byłoby wciskanie czegoś nie na temat.

Poza tym - dział oceny jest trochę niżej. [;


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
patryk9200
post 18.07.2009, 19:59:10
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 319
Pomógł: 4
Dołączył: 7.02.2009
Skąd: pless

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A ja polecę co prawda mało znany ale na prawdę znakomity serwer PHP który nazywa się EasyPHP i można zainstalować go na Pendrive, i po podłączeniu do dowolnego kompa z systemem windows sam sobie poprawi scieżki i w parę sekund jest gotowy do pracy. Na dodatek nie potrzebuje praktycznie żadnej konfiguracji wstępnej. Jak dla mnie to nie ma lepszej alternatywy winksmiley.jpg a zajmuje tylko parę Mb winksmiley.jpg
Go to the top of the page
+Quote Post
--ghost--
post 28.07.2009, 19:40:34
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 1
Dołączył: 14.01.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
W linku opisane jest jak zainstalować PHP, Apache i MySQL-a w systemie MS Vista.
Format pliku .doc
Pozdrawiam

link: http://www.mediafire.com/?zmkwt4mdjyj
Go to the top of the page
+Quote Post
b4x
post 28.07.2009, 23:43:23
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 658
Pomógł: 95
Dołączył: 20.12.2005
Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk)

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://www.ninfo.pl/lekcje-php/2008/10/14/...alujemy-serwer/


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
dyndel
post 16.08.2009, 11:48:52
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 24.06.2009
Skąd: Rusinów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Co do kursu, to ja korzystałem z tegoE-Book'a, jednak jest on nie dokończony
Go to the top of the page
+Quote Post
ucho
post 16.08.2009, 22:39:21
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 300
Pomógł: 32
Dołączył: 31.07.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://www.zend.com/en/products/server-ce/
I to by było na tyle jeśli chodzi o instalowanie apache + php pod windowsem. Zend dorzuca panel do zarządzania dla klikaczy, można też klasycznie na dysku w plikach rzeźbić. Szkoda tylko, że nic z ciekawszych funkcjonalności Zend "Server" się do Community Edition nie załapało.
Go to the top of the page
+Quote Post
Tefmatos
post 19.08.2009, 16:26:18
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 17.07.2009
Skąd: NT

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam pytanie bo teraz zmienił na inny serv WebServ 2.0 dobrze zrobiłem ?
I czy ktoś może mnie troche oprowadzić bo jestem kompletna zielonka wstydnis.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
potreb
post 20.09.2009, 22:37:42
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 568
Pomógł: 192
Dołączył: 7.03.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Tefmatos @ 19.08.2009, 16:26:18 ) *
Mam pytanie bo teraz zmienił na inny serv WebServ 2.0 dobrze zrobiłem ?
I czy ktoś może mnie troche oprowadzić bo jestem kompletna zielonka wstydnis.gif


Źle zrobiłeś teraz będziesz miał kilka milionów rekordów spamu, 5 ataków dziennie.
Zadajesz pytanie typu czy ten kolor pasuje do tego samochodu.
Wydrukuj sobie php.ini i naucz się konfiguracji php i mysql, więcej się dowiesz pożytecznego. Instalacja gotowych pakietów niczego nie uczy.


--------------------

Go to the top of the page
+Quote Post
CyberDuck_
post 22.09.2009, 01:20:24
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 135
Pomógł: 15
Dołączył: 17.08.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bedzie mial spam jesli pusci go za firewall. Poki oglada strony
jedynie na wlasnej maszynie nic mu nie grozi.

Co do ksiazek to popieram. Dla zupelnie poczatkujacych tacy, ktorzy
chca sie nauczyc od podstaw polecam np :"php w mgnieniu oka" Chis Newman.
Ksiazka po polsku i jak juz sie ktos nauczy z tej ksiazeczki podstaw to i tak
juz pozniej kazdy korzysta z manuali w internecie lub szukajac jakis
rozwiazan na stronie. Chyba przyznacie mi racje, ze wlasnie kazdy z nas
tak zaczynal ? Niektorzy mogli szukac od razu w necie, ale to jest raczej
sposob chaotyczny. Korzystajac z ksiazki ma sie poczatki podane na tacy.
Wspomniana ksiazka moze na pocztku tez sluzyc jako niezly notatnik/poradnik.
Latwo w niej jest wyszukac dowolna informacje nawet podczas pisania skryptu.

Co do serwerow to jesli rozmawiamy o zupelnie poczatkujacych to raczej
nalezy im radzic instalacje jakiegos serwerka juz skonfigurowanego.
Rady typu "zainstaluj sobie apache, mysql, php i skonfiguruj" sa do bani exclamation.gif
Na poczatku kazdy ma problem nawet z tym jak linkowac pliki, albo gdzie je
umieszczac zeby zadzialalo i jak wpisac do przegladarki adres strony na
wlasnym komputerze, a Wy im radzicie takie bzdury . Tak wiec WebServ, albo
Xampp albo Krasnal. Proste ... instalacja i juz dzialasz. Jako jedyny chyba krasnal
jest dodatkowo dobrze opisany i juz od startu nie ma z nim problemow.
W miare nabywania wiedzy podczas nauki mozna pozniej sobie ten zestawik
latwo i przyjemnie zamienic na cos innego.

W internecie natomiast do nauki wystarczy kazdy darmowy serwer.
Jest ich pelno i google wskaza tego mase.

Pozniej mozna to juz rozpatrywac na rozne sposoby.
Jesli ktos ma siec, albo router to warto pomyslec o postawieniu maszyny
zamiast routera sprzetowego opartej na PC i zainstalowaniu na niej
linuxa (debian) (NND) i pokusic sie o postawienie wlasnego serwera.
Mozna dobrac tak maszyne, ze bedzie pobierac niewiele wiecej pradu
niz router sprzetowy, ale za to opcjonalnosc jest ... to tak jakby porownywac
szybowiec do odrzutowca. Sa nawet juz gotowe dystrybucje przygotowane
pod routing i serwery www. Dlatego procz debiana wspomnialem o NND albo
o ostatnim wynalazku jaki sie z tej serii pokazal to EOS .

Takie jest moje zdanie. Czesc z Was patrzy na poczatkujacych ze swojej
perspektywy rzucajac haslami, ktorych oni nawet nie rozumieja, a co dopiero
jesli maja to wdrozyc w zycie.
Go to the top of the page
+Quote Post
CyberDuck_
post 24.09.2009, 10:45:35
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 135
Pomógł: 15
Dołączył: 17.08.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No ja bym sie tylko przyczepil w jednym punkcie do Twojej
propozycji ... Chodzi mi o to, ze program jest w jezyku angielskim.
Dla poczatkujacego, nie musi, ale tez ma to znaczenie.
Co prawda znajomosc jezyka angielskiego w tym jest
bardzo potrzebna, przynajmniej tego technicznego, ale
wiekszosc poczatkujacych nie zna tego jezyka, a to tez
trzeba brac pod uwage.
Go to the top of the page
+Quote Post
lysiu
post 24.09.2009, 12:52:23
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 36
Pomógł: 0
Dołączył: 22.09.2009
Skąd: śląsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To jaki edytor proponujesz w takim razie?


--------------------
moje wypociny
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.06.2018 - 00:28