Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript][jQuery] OnClick a jQuery
Stef@n
post 28.01.2011, 10:27:46
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 190
Pomógł: 3
Dołączył: 14.08.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam, mam pewnie problem jak przerobić kod JS w jQuery.
Chce przesłać po kliknięciu na diva kilka zmiennych (każdy div ma inne zmienne) tak jak jest to zrobione na zdarzeniu w JS onClick niestety nie mogę tego ogarnąć w jQuery.

  1. <script type="text/javascript">
  2. function Kolejnosc(jeden, dwa, trzy) {
  3. var dane = jeden + " | " + dwa + " | " + trzy;
  4. alert(dane);
  5. }
  6. <div onClick="Kolejnosc('Moja wartosc 1', 'Moja wartosc 2', 'Moja wartosc 3')">Wczytaj wyniki div 1</div>
  7. <div onClick="Kolejnosc('Moja inna 1', 'Moja inna 2', 'Moja inna 3')">Wczytaj wyniki div 2</div>


Próbowałem to w taki sposób, ale nie wiem gdzie te zmienne zapakować:
  1. <script type="text/javascript">
  2. $(document).ready(function(){
  3. $(".klik").click(function() {
  4. alert("Okienko");
  5. });
  6. });
  7. <div class="klik">Wczytaj wyniki div 1</div>
  8. <div class="klik">Wczytaj wyniki div 2</div>


Go to the top of the page
+Quote Post
cojack
post 28.01.2011, 11:26:18
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 898
Pomógł: 80
Dołączył: 31.05.2008

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Jeżeli jest to xhtml to możesz divowi nadać swoje atrybuty, które później w js będziesz w stanie pobrać za pomocą metody attr('nazwa');

np:
  1. <div class="klik" wartosc1="Cos tam" wartosc2="ugabuga" wartosc3="akuku">Wczytaj wyniki div 1</div>


i teraz w js jak zrobisz:

  1. ...
  2. $('.klik').click(function(){
  3. my_value_1 = $(this).attr('wartosc1');
  4. itd...
  5. });
  6. ...


Będziesz miał dostęp do tych wartości.


--------------------
cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena
Go to the top of the page
+Quote Post
Stef@n
post 28.01.2011, 11:34:42
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 190
Pomógł: 3
Dołączył: 14.08.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki rozumie wszystko, pytanie tylko czy to często stosowana praktyka czy są jakieś inne sposoby?
Go to the top of the page
+Quote Post
cojack
post 28.01.2011, 11:36:58
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 898
Pomógł: 80
Dołączył: 31.05.2008

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Nie za bardzo rozumiem po co Ci tyle wartości, ale widocznie masz jakąś potrzebę, ja bardziej na samym id operuję, ale czasami się zdarzy że muszę utworzyć dodatkowy atrybut bo samo id jest mało wygodne, jeżeli chcemy by miało jakąś sensowną nazwę.


--------------------
cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena
Go to the top of the page
+Quote Post
Stef@n
post 28.01.2011, 11:59:00
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 190
Pomógł: 3
Dołączył: 14.08.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


OK może uda mi się to załatwić w jednej wartości.

Dziękuje i pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.02.2020 - 04:32