Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> access - ignorowanie danych, problem ze sformułowaniem kryterium kwerendy
trudnyaccess
post 5.01.2014, 13:45:20
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 5.01.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,

mam jedna tabele w której pierwsza kolumna to dana a druga to czas w jakim ta dana wystąpiła, za pomocą kwerendy podzieliłem tę tabele na dwie tabele, w jednej są dane z przed jakiegoś czasu w drugiej dane jakie wystąpiły po tym czasie.

Problem jest taki, że dane się powtarzają i chce zęby access nie pokazywał mi danych w drugiej tabeli które wystąpiły w pierwszej tabeli:)


Próbowałem w kweredzie krzyżowej wpisać kryterium <>[bez_akcji].[Pole_danych] Wygląda to tak:
Niestety wrzuca jakieś dziwne wyniki które nie spełniają tego kryterium.

Czy jest wstanie napisać jak zrobić zęby access wrzucał mi dane tylko te które są w drugiej tabeli a nie ma ich w pierwszej ?

pzdr.
Go to the top of the page
+Quote Post
mmmmmmm
post 6.01.2014, 15:29:52
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 397
Pomógł: 306
Dołączył: 18.04.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


LEFT JOIN z Nullem.
Go to the top of the page
+Quote Post
trudnyaccess
post 7.01.2014, 15:52:59
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 5.01.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


SELECT Pole_danych, Pole

FROM bez_akcji LEFT JOIN wiatrak_On

ON bez_akcji.Pole <> wiatrak_On.Pole_danych;

@mmmmmmm za bardzo nie wiedziałem jak użyć tego nulla wstawiłem tu <>, mam dokładnie te same wyniki co w poprzednim poście.

przejrzałem te wyniki i access porównuje je na takiej zasadzie że bierze pole z pierwszej tabeli porównuje z polami drugiej tabeli i wszystkie które nie są te same wypisuje wiec wygląda to tak danych jest naprawdę dużo.
Nie wypisuje faktycznie jak dane będą te same, ale niepotrzebne wypisuje te parowanie każdej danej z jednej tabeli do drugiej i na odwrót... zamiast jeżeli dana ma swój odpowiednik w drugiej tabeli to niech ignoruje ją i wystawia tą która nie ma i zrobi z tego tabele.
Jest to dość zawiłe ale jak coś nie jasne mogę doprecyzować.

Ten post edytował trudnyaccess 7.01.2014, 15:55:38
Go to the top of the page
+Quote Post
mmmmmmm
post 7.01.2014, 22:14:54
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 397
Pomógł: 306
Dołączył: 18.04.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. SELECT Pole_danych, Pole
  2. FROM bez_akcji LEFT JOIN wiatrak_On
  3. ON bez_akcji.Pole = wiatrak_On.Pole_danych
  4. WHERE wiatrak_On.Pole_danych IS NULL;
Go to the top of the page
+Quote Post
trudnyaccess
post 8.01.2014, 06:18:42
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 5.01.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


działa jak należy:)

dziękuje za pomoc

pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
Nicia
post 4.04.2014, 15:47:56
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 4.04.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ja też miałam z tym problemy i dzięki Wam sobie poradziłam


http://www.m2mnow.biz/2014/04/04/19435-tal...ms-iot-devices/
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.10.2018 - 21:15