Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [Symfony2][Doctrine]Pobieranie ilosci zdjec dla galerii
marcio
post 3.09.2012, 12:10:11
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 291
Pomógł: 156
Dołączył: 23.09.2007
Skąd: ITALY-MILAN

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Czesc mam problem potrzebuje pobrac ilosc zdjec dla kazdej galerii by potem moc to wyswietlic.
Takie zapytanie mysql dziala:
  1. SELECT g . * , (
  2.  
  3. SELECT count( * )
  4. FROM cmf_gallery_images i
  5. WHERE g.id = i.gallery_id
  6. ) AS count
  7. FROM `cmf_gallery` g
  8. LIMIT 0 , 30

Problem polega na tym gdy uzywam Doctrine2 i QeuryBuilder:
  1. public function getGalleries($limit = 0, $offset = 0) {
  2. $criteria = $this->getCriteriaParameters();
  3. $orderBy = array(
  4. 'position' => 'ASC',
  5. 'created_at' => 'DESC'
  6. );
  7.  
  8. $query = $this->getQueryBuilder();
  9. $query->addSelect('(select count(*) from Meritoo\Cmf\GalleryBundle\Entity\GalleryImage i WHERE t.id=i.gallery_id) as count');
  10.  
  11. print $query->getDQL();
  12. return $query->getQuery()->getResult();
  13. }

Zapytanie wyglada tak:
Kod
SELECT t, (select count(*) from Meritoo\Cmf\GalleryBundle\Entity\GalleryImage i WHERE t.id=i.gallery_id) as count FROM Meritoo\Cmf\GalleryBundle\Entity\Gallery t WHERE t.deleted_at is null

I zwraca mi blad:
Cytat
[Semantical Error] line 0, col 114 near 'FROM Meritoo\Cmf\GalleryBundle\Entity\Gallery': Error: Class 'FROM' is not defined.

Czy ktos z was wiec jak wykonac takie pod zapytanie?


--------------------
Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/
Moj blog
Go to the top of the page
+Quote Post
pamil
post 3.09.2012, 21:06:06
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 97
Pomógł: 15
Dołączył: 12.08.2012
Skąd: Zabrze

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Kod
COUNT(g.images)

Twoja entity galerii powinna zawierać zmienną, która jest obiektem ArrayCollection, w której przechowyujesz obiekty-obrazki. Po prostu zliczasz ilość elementów tej właściowości w zapytaniu.
Go to the top of the page
+Quote Post
marcio
post 4.09.2012, 11:03:21
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 291
Pomógł: 156
Dołączył: 23.09.2007
Skąd: ITALY-MILAN

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Moje rozwiazanie nie jest wydajne bo robi zapytania w petli...
Twoje sprawdzalem nie dziala na moim przypadku, lecz naprowadzilo mnie na inna droge.
Bede robil 2 zapytania jedno wyciagnie galerie drugie wyciagnie ilosc zdjec dla danej galeri i bede grupowac to za pomoca id.


--------------------
Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/
Moj blog
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.02.2020 - 17:22