Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Klient poczty elektronicznej z systemem antyspamowym
Wolfie
post 12.01.2009, 00:27:30
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 686
Pomógł: 0
Dołączył: 10.11.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Witam

Wybralem sobie tamat pracy mgr dotyczacy projektu i realizacji klienta poczty w filtrem antyspamowym.

Czy ktos wie gdzie moge znalezc ciekawe informacje na temat z jakich modulow sklada sie taki klient , co powinien w sobie zawierac, ogolnie informacje pomocne w zaplanowaniu projektu i zaimpelmentowaniu czegos takiego.

Narazie jestem w fazie rozpoczynania projektu i przegladu literatury ale nikt nie pisze ksiazek o implementacji klientow winksmiley.jpg

W sumie glownie chodzi o implementacje filtra antyspamowego w kliencie wiec informacje dotyczace implementacji filtrow tez beda bardzo przydatne.

No i jakie funkcje w php beda przydatne do implementacji takiej aplikacji ?

Chetnie nawiaze kontakt z kims kto mial doswiadczenie w implementowaniu tego typu aplikacji

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
Wolfie
post 12.01.2009, 00:51:21
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 686
Pomógł: 0
Dołączył: 10.11.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Witam

Chce zrobic program ktory sluzy do filtracji maili a raczej spamu smile.gif
Na poczatek chcialbym zaczac od pobierania maila chociazby z pliku tekstowego lub cos w tym rodzaju.
Program analizowalby maile i na podstawie jakis regul filtrowal je i wrzycal te ktore zostaly uznane za spam do innego pliku a te "nie-spam" do innego pliku.

Glowny problem jak narazie polega chyba na tym w jaki sposob takie filtry działaja od strony technicznej i jak analizuja wiadomosc?

Ogolnie wiem jakie sa filtry i jak działaja tylko nie wiem w jaki sposob przeszukuja one jakis tekst (maila) w poszukiwaniu slow czy zwrotow ktore swiadczylyby o tym iz dana wiadomosc to spam.

Czy ktos moze powiedziec z jakimi materialami mam sie zapoznac zebym byl w stanie zaprojektowac i zrealizowac taka aplikacje?
I jakimi funkcjami w php mam sie zainteresowac i zapoznac?


Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateusz
post 12.01.2009, 00:57:44
Post #3


Admin Techniczny


Grupa: Administratorzy
Postów: 2 069
Pomógł: 93
Dołączył: 5.07.2005
Skąd: Olsztyn




do oop pasuje to jak pięśc do nosa, przenosze
Go to the top of the page
+Quote Post
Wolfie
post 12.01.2009, 01:45:51
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 686
Pomógł: 0
Dołączył: 10.11.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Witam

Czy ktos moze podeslac mi interesujace linki na temat implementacji klienta poczty elektronicznej.
Zapoznalem sie juz z protokołamu SMTP , POP i IMAP.

Głównie chodzi mi o strone techniczna, czy takiego klienta robi sie tak samo jak zwykła aplikacje w php jak np: Elektroniczny notatnik czy ksiege gosci itp? Czy moze sa jakies niuanse zwiazane z taka aplikacja.

Prosze rowniez o pomoc bo nie wiem z jakimi funkcjami w php mam sie zaznajomic aby podejsc odpowiednio do tego tematu.

I jeszcze jedna prosba, raczej chodzi mi o zaimplementowanie "wlasnego" protokołu do odierania i wysylania poczty wiec raczej funkcja mail() nie bedzie przydatnaw tym przypadku , chyba ze sie myle smile.gif

Kolejnym problemem jest to w jaki sposob zaimplemetowac filtr antyspamowy w takiej aplikacji , czy mam znudowac jakas przeszukiwarke tekstu ktora bedzie przeszukiwac tekst maila w poszukiwaniu slow typowych dla spamu?

Wiem mniej wiecej jakie filtry sa uzywane i jak dzialaja od strony uzytkownika ale nie wiem jak zabrac sie od tego od strony programistycznej.

Temat bardzo podobny do jednego ktory napisalem na temat filtrow antyspamowych lecz tutaj chcialbym dowiedziec sie wiecej na temat implementacji klienta.

Pozdrawiam

Ten post edytował Wolfie 12.01.2009, 01:47:51
Go to the top of the page
+Quote Post
qba_rox
post 12.01.2009, 01:56:53
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 29
Pomógł: 1
Dołączył: 12.01.2009
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://www.regular-expressions.info/
http://pl.php.net/strings


--------------------
Kodzimy!!!
Go to the top of the page
+Quote Post
legorek
post 12.01.2009, 02:48:47
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 411
Pomógł: 35
Dołączył: 27.06.2004
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Podglądnij sobie rozwiązanie zastosowane choćby w Horde. Według mnie za filtrowane spamu powinien odpowiadać serwer, a nie aplikacja kliencka. Może spróbuj przejrzeć źródła SpamAssassin. To tak na szybko co mi przyszło do głowy.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
starach
post 12.01.2009, 04:22:44
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 999
Pomógł: 30
Dołączył: 14.01.2007
Skąd: wiesz ?

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Klient: Klasa PHPMailer
Antyspam: Wyrażenia regularne i baza adresów email ( PCRE / preg_* )

Do tego projektu proponuję wykorzystanie frameworka Code Igniter.

Ten post edytował orglee 12.01.2009, 04:24:36
Go to the top of the page
+Quote Post
Wolfie
post 12.01.2009, 04:24:32
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 686
Pomógł: 0
Dołączył: 10.11.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Tak , ale ja chce stworzyc taka aplikacje dzieki ktorej uzytkownik bedzie mail wieksza kontrole nad tym jak filtrowac, miedzy innymi chce zaimplementowac filtry bayesa i to raczej wypadaloby zrobic w aplikacji klienckiej bo wtedy kazdy uzytkownik moglby definiowac wlasne reguly i sam decydowalby co jest dla niego spamem a co nim nie jest.
Go to the top of the page
+Quote Post
sobstel
post 12.01.2009, 08:48:00
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 853
Pomógł: 25
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(orglee @ 12.01.2009, 04:22:44 ) *
Do tego projektu proponuję wykorzystanie frameworka Code Igniter.


Nie rozumiem dlaczego akurat Code Igniter?

@Wolfie, przyjrzyj się obecnym webmailom, np. coraz popularniejszy ostatnio RoundCube. Na serwerach, jako filtr antyspamowy często używany jest SpamAssassin. Osobiście nie znam żadnych pluginów antyspamowych do RoundCube, zazwyczaj realizowane jest po stronie serwera, widziałem tylko jakiś patch w pewnym stopniu je łączący. Właściwie może powinieneś iść bardziej w kierunku napisania pluginu np. do RoundCube, a nie pisania nowego klienta od nowa??

Jeśli mimo wszystko chcesz całego klienta implementować samemu to na pewno przejrzyj sobie dostępne biblioteki, takie jak Swift Mailer, ezcMail czy Zend Mail (kolejność przypadkowa).

Co do filtru, to na pewno zapoznaj się z takimi tematami jak Naive_Bayes_classifier, Bayesian_spam_filtering, np. ciekawy artykuł: Implement Bayesian inference using PHP.


--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
Go to the top of the page
+Quote Post
sobstel
post 12.01.2009, 08:58:34
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 853
Pomógł: 25
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pisałem już w innym wątku, ale powtórzę jeszcze tutaj: Bayesian spam filtering, np. Implement Bayesian inference using PHP.


--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
Go to the top of the page
+Quote Post
dr_bonzo
post 12.01.2009, 09:52:14
Post #11





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 5 724
Pomógł: 259
Dołączył: 13.04.2004
Skąd: N/A

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pewnie ze antypam lepszy na serwerze, ale temat pracy mgr to temat pracy mgr - musi byc jaki jest smile.gif

Cytat
Czy ktos wie gdzie moge znalezc ciekawe informacje na temat z jakich modulow sklada sie taki klient , co powinien w sobie zawierac, ogolnie informacje pomocne w zaplanowaniu projektu i zaimpelmentowaniu czegos takiego.

Narazie jestem w fazie rozpoczynania projektu i przegladu literatury ale nikt nie pisze ksiazek o implementacji klientow

W sumie glownie chodzi o implementacje filtra antyspamowego w kliencie wiec informacje dotyczace implementacji filtrow tez beda bardzo przydatne.

No i jakie funkcje w php beda przydatne do implementacji takiej aplikacji ?


Chlopie? Pierwszy raz widzisz php na oczy? W manualu masz modul imap_* do zabawy ze skrzynkami pocztowymi (lub tez gotowe biblioteki - wymienione wyzej). Bo przydatne beda najrozniejsze funkcje.

Jak wyglada taki klient? Poczty nie uzywales? jest tyle gotowcow ze wystarczy zainstalowac i popatrzec.

A po co pisac ksiazke i implementacji klientow pocztowych - kto by to czytal? 10 studentow na rok? W sieci znajdziesz info jak korzystac z POP3 i IMAP z reszta sobie juz poradzisz.


--------------------
Nie lubię jednorożców.
Go to the top of the page
+Quote Post
Wolfie
post 12.01.2009, 23:13:52
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 686
Pomógł: 0
Dołączył: 10.11.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Super!

Nie spodziewalem sie tylu odpowiedzi winksmiley.jpg
Nie musi byc to implementacja calego klienta, raczej bardziej chodzi o filtr. Bedzie to raczej symulacja klienta z rozbudowanym filtrem a sam klient bedzie zawieral tylko podstawowe funkcje - wysylanie, odbieranie, i podstawowe katalogi: inbox, spambox itp.
Wiec glównie chodzi o skupienie sie na filtrach a implementacja klienta tak przy okazji , zeby sie wiecej nauczyc , chetnie poczytam jak to sie robi zeby wiecej wiedzy miec, a jak okaze sie to latwe to zaimplementuje tez klienta bardziej rozbudowanego smile.gif

Mogloby to byc na serwerze, ale glownie chodzi o to aby filtr adaptowal sie do potrzeb uzytkownika (taka jakby innowacja winksmiley.jpg - bo to w koncu praca mgr) a chyba gorzej byloby zbudowac na serwerze program ktory obsluguje kazdego uzytkownika osobno.

No i jeszcze jedno - php-em zajmuje sie od 4-5 miesiecy wiec duzo na jego temat nie wiem dlatego pytalem o funkcje...

Dzieki za linki! - wlasnie zabieram sie do pracy! guitar.gif

Kolega moze powiedziec dlaczego proponuje wykorzystanie frameworka Code Igniter?

Ten post edytował Wolfie 12.01.2009, 21:30:42
Go to the top of the page
+Quote Post
dr_bonzo
post 12.01.2009, 23:34:46
Post #13





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 5 724
Pomógł: 259
Dołączył: 13.04.2004
Skąd: N/A

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wolfie: pewnie temu ze innego nie uzywal ;p [to tylko moje bezpodstawne przypuszczenia]. Wlasciwie kazdy bedzie dobry, to tylko projekt na magisterke, nie potrzebujesz mega wydajnosci, czy zaawansowanych helperow. A biblioteki od maili do kazdego z nich mozesz podlaczyc.


--------------------
Nie lubię jednorożców.
Go to the top of the page
+Quote Post
Wolfie
post 13.01.2009, 05:38:18
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 686
Pomógł: 0
Dołączył: 10.11.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Cytat
Jak wyglada taki klient? Poczty nie uzywales? jest tyle gotowcow ze wystarczy zainstalowac i popatrzec.


Widziałem , ale od strony technicznej jeszcze sie tym nie zajmowałem, stad moje pytanie.

Cytat
Chlopie? Pierwszy raz widzisz php na oczy? W manualu masz modul imap_* do zabawy ze skrzynkami pocztowymi (lub tez gotowe biblioteki - wymienione wyzej). Bo przydatne beda najrozniejsze funkcje.


Pierwszy raz nie , ale skrzynkami pocztowymi sie nie bawilem , co najwyzej uzywałem Mail() winksmiley.jpg

A co do Code Ignitera to zorentuje sie jak to działa , w zadadzie jeszcze nigdy nie uzywałem żadnego frameworka do php.
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 13.01.2009, 21:43:53
Post #15





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




Co do antyspamu, to możesz jeszcze spróbować zaimplementować filtr bayesowski, przejrzeć źródła np. SpamKarma2.


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
Cysiaczek
post 13.01.2009, 23:20:35
Post #16





Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 463
Pomógł: 137
Dołączył: 26.03.2004
Skąd: Gorzów Wlkp.




@wolfie - tym razem tylko Cię upominam - mogłeś wszystko opisać w jednym temacie.

Łączę i przenoszę na PHP


--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
Go to the top of the page
+Quote Post
Wolfie
post 18.01.2009, 12:30:18
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 686
Pomógł: 0
Dołączył: 10.11.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Poczytalem o frameworkach i zaczalem uczyc sie PRADO. Tylko nie wiem czy frameworki to dobry pomysl dla poczatkujacego programisty poniewaz czuje sie jakbym szedl troche na skroty. Mozna zaimplementowac tam wiele rzeczy , ale tak naprawde nie bede mail pojecia jak one dzialaja....np takie sesje, w PRADO mozna je zainicjowac w bardzo prosty sposob ale tak naprawde nie mozna dowiedziec sie uzywajac prado jak naprawde one funkcjonuja.

A propos....moze ktos podac mi link do jakis artykulow dotyczacych uzycia gniazd w php ?

I jeszcze taka jedna prosba do kolegow.Rozumiem, iz projekt powinienem zaczac od zaprojektowania aplikacji smile.gif, poniewaz jestescie bardziej doswiadczeni prosilbym o podanie jakiejs metodologii, lub podpowiedzi co powinienem przemyslec aby zaprojektowac aplikacje zawarta w tytule posta.

Chetnie uzylbym notacji UML ale ogolnie mam problem ze zidentyfikowaniem kilku kluczowych kwestii.

Moze wie ktos czy w sieci mozna znalezc jakis schemat blokowy takiej aplikacji ?

To bedzie moj pierwszy "wiekszy" projekt i chce uniknac bałaganu.

Ten post edytował Wolfie 18.01.2009, 13:42:25
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.12.2019 - 04:50