Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Nowe php.pl
GeoS
post 11.03.2002, 18:41:54
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 602
Pomógł: 0
Dołączył: --
Skąd: W - WA -> GRO

Ostrzeżenie: (0%)
-----


I nastala era nowego php.pl.

Po pierwsze: wczoraj i dzisiaj usilowalem sie zarejestrowac. Udalo sie dopiero dzisiaj i to dopiero przed chwilka. W zwiazku z tym pytanie do admina - w jakim celu udostepniacie userom 'niepelnowartosciaowa' witryne?questionmark.gif Testy mozna bylo przeprowadzac na malej grupie wyznaczonych ludzi, ktorzy wiedzieliby, co nalezy przetestowac i robiliby to w wyznaczonym miejscu. Skrypt do rejestracji, ktory obecnie jest jedyna furtka do aktywnego korzystania ze strony, przez minimum 24 godziny nie dzialal poprawnie.

Po drugie: zmiana serwera wedlug mnie nic nie dala, moze wszystko dziala szybciej od strony serwera WWW, ale lacza jakie ma wasz ISP pozostawiaja troszke do zyczenia (korzystam z chello, ktore ma dostep do wazniejszych i PRZYZWOITYCH lacz polskich i europejskich).

Po trzecie: forum bazuje na procentowych ustawieniach szerokosci tabel, co powoduje denerwujacy efekt 'plywania' podczas dlugiego ladowania sie stron.

Po czwarte: jezeli artykuly na nowym php.pl beda tak aktualne, w takiej ilosci i na takim poziomie, jak bylo do tej pory, to wroze wam szybki upadek. Wlozcie duzo pracy w zawartosc merytoryczna serwisu, a mniej w fajerwerki, ktore dzialaja na poczatkujacych internautow.

To na razie tyle moich rad i spostrzezen. Jak cos jeszcze zauwaze, to napisze.

PS Jako serwis o php nie powinniscie w przyszlosci popelniac takich bledow, jak udostepnianie niesprawnej aplikacji rejestracji uzytkownikow.
Go to the top of the page
+Quote Post
haiaw
post 11.03.2002, 19:43:18
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 50
Pomógł: 0
Dołączył: --
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie jestem wspoltworca php.pl, wiec na temat samego serwisu nie bede sie wypowiadal. Natomiast chcialbym napisac cos na ten temat:

Cytat
Po drugie: zmiana serwera wedlug mnie nic nie dala, moze wszystko dziala szybciej od strony serwera WWW, ale lacza jakie ma wasz ISP pozostawiaja troszke do zyczenia (korzystam z chello, ktore ma dostep do wazniejszych i PRZYZWOITYCH lacz polskich i europejskich).


Serwis typu php.pl generuje bardzo duzy ruch na laczach. Sadze iz niewielu ISP zgodziloby sie na taki sponsoring. A koszta wykupienia odpowiedniego serwera sa duze. Wydaje mi sie, iz zapomniales, ze php.pl jest robione za free, nikt tam nikomu nie placi, jest to dla autorow wydaje mi sie swego rodzaju 'hobby'. A w takim razie nie masz prawa od nikogo niczego wymagac...
Co do Chello...heh, ominmy ten temat :wink:


--------------------
Pozdrawiam,
Piotr Drewnik || haiaw@crew.php.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
hyper
post 11.03.2002, 19:49:42
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 207
Pomógł: 0
Dołączył: 7.03.2002
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
I nastala era nowego php.pl.

pozwolisz, że poprawie: "dopiero nastaje"

Cytat
Po pierwsze: wczoraj i dzisiaj usilowalem sie zarejestrowac. Udalo sie dopiero dzisiaj i to dopiero przed chwilka. W zwiazku z tym pytanie do admina - w jakim celu udostepniacie userom 'niepelnowartosciaowa' witryne?questionmark.gif Testy mozna bylo przeprowadzac na malej grupie wyznaczonych ludzi, ktorzy wiedzieliby, co nalezy przetestowac i robiliby to w wyznaczonym miejscu. Skrypt do rejestracji, ktory obecnie jest jedyna furtka do aktywnego korzystania ze strony, przez minimum 24 godziny nie dzialal poprawnie.


Powód wprowadzenia php.pl v5 jest bardzo prosty - nawet jego szczątkowa, nie do końca sprawna postać ma przewagę nad starą wersja. Są wszystkie wcześniejsze działy wzbogacone o forum i komentarze.

Co do rejestracji - nie wiem czemu nie działało dobrze. Zgłaszano mi już podobne problemy, wkrótce postaram się dokładnie prześledzić kod i znaleźć błąd.

Cytat
Po drugie: zmiana serwera wedlug mnie nic nie dala, moze wszystko dziala szybciej od strony serwera WWW, ale lacza jakie ma wasz ISP pozostawiaja troszke do zyczenia (korzystam z chello, ktore ma dostep do wazniejszych i PRZYZWOITYCH lacz polskich i europejskich).


Powiedziałbym, że łącza chyba nie mają w tej chwili takiego znaczenia. W końcu czy przykładasz aż taką wage, czy ściągasz kilkanaście albo kilkaset kilobajtów z prędkością 256 czy 2MB?

Cytat
Po trzecie: forum bazuje na procentowych ustawieniach szerokosci tabel, co powoduje denerwujacy efekt 'plywania' podczas dlugiego ladowania sie stron.


Możesz wyjaśnić co to jest efekt "pływania"?

Cytat
Po czwarte: jezeli artykuly na nowym php.pl beda tak aktualne, w takiej ilosci i na takim poziomie, jak bylo do tej pory, to wroze wam szybki upadek. Wlozcie duzo pracy w zawartosc merytoryczna serwisu, a mniej w fajerwerki, ktore dzialaja na poczatkujacych internautow.


Tak, wiem że najważniejsza jest treść. W planach jest aktualizacja wszystkich działów, w tej chwili zajmuje się skryptami.

Cytat
To na razie tyle moich rad i spostrzezen. Jak cos jeszcze zauwaze, to napisze.


Dziękuję, że chciałeś poświęcić nam chwile czasu i napisać swoje zdanie.

Cytat
PS Jako serwis o php nie powinniscie w przyszlosci popelniac takich bledow, jak udostepnianie niesprawnej aplikacji rejestracji uzytkownikow.


To jest chwilowy stan (musieliśmy opuścić stary serwer i nie było już czasu na gruntowne przetestowanie). Wszystkie następne zmiany będą wprowadzane na oddzielnym serwerze i dokładnie sprawdzane.


--------------------
Tomasz Wasiluk
Polcode >> Szukamy programistów z pasją
Go to the top of the page
+Quote Post
GeoS
post 12.03.2002, 00:15:03
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 602
Pomógł: 0
Dołączył: --
Skąd: W - WA -> GRO

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeszcze jedno - niewybaczalnym bledem jest nieprzeniesienie bazy starych userow na nowy serwerek:-(

Do haiaw: kupno samej maszyny, ktora pelni role serwera dla takiego serwisu jak php.pl, nie jest duzym wydatkiem (do 2000 PLN mozna sie spokojnie zmiescic). Potezny wydatek to kolokacja:-( Skad wiesz, ze opiera sie to na sponsoringu?questionmark.gif A te bannery - na pewno nie sa za friko!!!
Go to the top of the page
+Quote Post
hyper
post 12.03.2002, 06:40:42
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 207
Pomógł: 0
Dołączył: 7.03.2002
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Co mi da sama maszyna bez łącza? Właśnie to drugie stanowi największy
problem.

A te banery są może nie są za friko, ale sytuacja na rynku reklamy nie
przedstawia się zbyt ciekawie i przychodzy to po prostu grosze...
Właściwie póki nie klikniesz to nic z tego nie mamy.


--------------------
Tomasz Wasiluk
Polcode >> Szukamy programistów z pasją
Go to the top of the page
+Quote Post
GeoS
post 12.03.2002, 14:21:09
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 602
Pomógł: 0
Dołączył: --
Skąd: W - WA -> GRO

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Doskonale sobie z tego zdaje sprawe - wiem jaka jest obecnie rzeczywistosc.

A to z nowym serwerem to bylo do haiaw.

Ten efekt plywania, to zmienianie sie wielkosci poszczegolnych komorek tabeli wraz z postepem lodawnia sie strony. Mozna tego uniknac, tylko trzeba czasami chciec zrobic cos porzadnie, a nie tylko zaimportowac gotowe rozwiazania:-(

Co do lacz, to jak ISP ma jakiekolwiek inne lacza niz tylko do TelePSA, to wszystko chodzi OK (o ile sa to faktycznie lacza na poziomie):-)
Go to the top of the page
+Quote Post
hyper
post 12.03.2002, 16:02:45
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 207
Pomógł: 0
Dołączył: 7.03.2002
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Co do efektu płytania: u mnie nic takiego nie zaobserwowałem. W ogóle mam pecha i wszystko u mnie dobrze działa rolleyes.gif

Na tym polega rozwój serwisu, że poprawia się jego błędy. Nie od razu Rzym zbudowano...

Nie zaprzeczam, że 4mbps łącz (na dodatek tylko z TPSA) to nie za dużo, ale nie mam zbyt dużego wyboru :wink:


--------------------
Tomasz Wasiluk
Polcode >> Szukamy programistów z pasją
Go to the top of the page
+Quote Post
hyper
post 13.03.2002, 12:07:20
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 207
Pomógł: 0
Dołączył: 7.03.2002
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Już wiem o którym efekcie pływania mówisz.

Masz ustawioną roździelczość 800x600?
Go to the top of the page
+Quote Post
GeoS
post 13.03.2002, 14:33:29
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 602
Pomógł: 0
Dołączył: --
Skąd: W - WA -> GRO

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie:-)

Mam ustawione skromne 1280x1024:-)
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.11.2019 - 21:03