Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Skalowalna baza danych, Czy ktoś korzystał ?
michalbd93
post 16.09.2019, 08:38:37
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 23.11.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Moje pytania odnośnie skalowalnej bazy danych które reklamują niektóre chmury jak to ogolnie wygląda ?

i czy to jest odsługiwane przez phpmyadmin?
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 16.09.2019, 09:48:24
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Od kilku tygodni korzystam z RDS Aurora w modelu serverless. Działa to nadspodziewanie dobrze. Nie zaobserwowałem spadków wydajności, baza sama się skaluje gdy jest taka potrzeba i co najważniejsze nie muszę się przejmować aktualizacjami, backupami czy konfiguracją. Jedyne czym muszę się przejmować jest cena, Aurora do najtańszych usług nie należy.
Co do phpmyadmin. Nie korzystałem z tego od dobrych kilku lat, więc nie mam pojęcia jak się będzie sprawować.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 20.09.2019, 14:41:03
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 817
Pomógł: 1374
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Z torbami bym poszedł za Aurorę biggrin.gif Szacowany koszt ~3,5kUSD biggrin.gif W tej cenie stawiam kilka dedyków dość mocnych i odpalam cluster smile.gif Dziękuję postoję biggrin.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 22.09.2019, 08:46:52
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




@Pyton_000
Tak, Aurora jest droga. Wydaje mi się, że w Twoim przypadku standardowy RDS byłby lepszym rozwiązaniem smile.gif

Dla mnie jest to rozwiązanie idealne. Moja aplikacja potrzebuje dostępu do bazy danych tylko w momencie importowania danych oraz budowania cache'u. Dzieje się to kilka razy w tygodniu i wtedy potrzebuję mocnej "maszyny". Przez resztę czasu aplikacja "rozmawia" z cachem i nie musi mieć dostępu do bazy danych. Baza automatycznie się skaluje w dół po 5 minutach bezczynności.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.10.2019 - 20:44