Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Zdalne połączenie z bazą sqlite znajdującą się na serwerze VPS
Gama101
post 19.07.2014, 20:14:35
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 13.07.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam serdecznie. Mam pewnie problem - nie wiem jak połączyć się z bazą danych sqlite. Sytuacja wygląda następująco: mam dwa serwery - jeden, na którym mam forum i drugi vps na którym znajduje się baza sqlite w formacie db.

Teraz chcę z hostingu na którym znajduje się forum połączyć się z tą bazą, która znajduje się na serwerze VPS. Czy da się to zrobić? Jeśli tak, to jak mogę to uczynić?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, może coś uda się zdziałać w tym temacie smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 19.07.2014, 20:30:43
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 813
Pomógł: 1374
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Eee.... masz VPS i nie wiesz jak się połączyć do BD ?
podajesz IP serwera i gotowe....
Go to the top of the page
+Quote Post
johny_s
post 19.07.2014, 20:33:07
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 594
Pomógł: 122
Dołączył: 17.07.2005
Skąd: P-na

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 19.07.2014, 20:30:43 ) *
Eee.... masz VPS i nie wiesz jak się połączyć do BD ?
podajesz IP serwera i gotowe....

a sqlite nie jest czasem tylko lokalną bazą?
Go to the top of the page
+Quote Post
Gama101
post 19.07.2014, 20:38:35
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 13.07.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 19.07.2014, 21:30:43 ) *
Eee.... masz VPS i nie wiesz jak się połączyć do BD ?
podajesz IP serwera i gotowe....


A co do ma do rzecz? Nie wiem jak połączyć się zdalnie z bazą danych w formacie sqlite. z MySQL nie byłoby żadnego problemu, ale nie mogę go użyć - stąd moje pytanie.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 19.07.2014, 21:38:11
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 813
Pomógł: 1374
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pardon, za szybko napisałem zanim pomyślałem. Zgadza się Sqlite jest lokalną bazą. Jednakże do ciągłego użytku nie jest to dobre rozwiązanie.
Bo można by było odpalić sesją FTP i tak się podpiąć, ew. jakoś po SSH lub poprostu skopiować ją sobie na serwer
Go to the top of the page
+Quote Post
by_ikar
post 19.07.2014, 21:58:34
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 798
Pomógł: 307
Dołączył: 13.05.2009
Skąd: Gubin/Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Możesz podmontować zdalny katalog poprzez sshfs. Tyle że, czy na pewno potrzebujesz sqlite ? Nie lepiej mysql, albo coś innego?
Go to the top of the page
+Quote Post
zorobabel
post 16.08.2014, 20:36:32
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 3.05.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Sqlite nie ma serwera w stylu MySQL. Cała baza to plik, do którego musisz mieć dostęp. Otwerasz go sobie w jakimś programie. Ja korzystam z sqlite3 dla konsoli lub Sqlite Studio w okienku. Program dostępny jest zarówno na Linuxa, jak i na windę.
Go to the top of the page
+Quote Post
pedro84
post 18.08.2014, 01:01:12
Post #8





Grupa: Nieautoryzowani
Postów: 2 249
Pomógł: 305
Dołączył: 2.10.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(zorobabel @ 16.08.2014, 21:36:32 ) *
Sqlite nie ma serwera w stylu MySQL. Cała baza to plik, do którego musisz mieć dostęp. Otwerasz go sobie w jakimś programie. Ja korzystam z sqlite3 dla konsoli lub Sqlite Studio w okienku. Program dostępny jest zarówno na Linuxa, jak i na windę.

Błysnąłeś wiedzą, gratuluję, ale OP nie o to pytał.

@OP
Zdalne połączenie to magia, ale czemu sobie nie walniesz np. jakiegoś prościutkiego API do manipulacji bazą skoro uparłeś się na sqlite?


--------------------
Google knows the answer...
Go to the top of the page
+Quote Post
kreatiff
post 2.02.2015, 10:40:05
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 277
Pomógł: 91
Dołączył: 7.08.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W Navicat korzystają z tego: https://github.com/michalliu/Win32Binaries/...nnel_sqlite.php
Działa, bo sam używam właśnie w Navicat, chociaż z poziomu aplikacji napisanej w PHP tego nie próbowałem.

O jasny gwint, dopiero teraz zauważyłem datę posta, a wątek był 3 na liście... No ale w każdym razie może innym się przyda powyższa informacja.

Ten post edytował kreatiff 2.02.2015, 10:43:10
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.09.2019 - 17:18