Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]upload filmów przez formularz
artkow00
post 26.11.2013, 13:14:45
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 47
Pomógł: 0
Dołączył: 5.11.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.

Korzystam z tak oto przygotowanego skryptu (wiem, że zapewne amatorka więc proszę darować sobie komentarze na temat poziomu zaawansowania moich php skills...)

  1. if
  2. (
  3. ( $_FILES['plikf']['type'] == "video/mp4" ) ||
  4. ( $_FILES['plikf']['type'] == "video/avi" ) ||
  5. ( $_FILES['plikf']['type'] == "video/MP4" ) ||
  6. ( $_FILES['plikf']['type'] == "video/AVI" ) ||
  7. ( $_FILES['plikf']['type'] == "video/MPEG" ) ||
  8. ( $_FILES['plikf']['type'] == "video/mpeg" )
  9. )
  10. {
  11. $tytulf = $_POST['tytulf'];
  12. $opisf = $_POST['opisf'];
  13. $plikf = $_POST['plikf'];
  14. $plikf_tmp = $_FILES['plikf']['tmp_name'];
  15. $plikf_nazwa = $_FILES['plikf']['name'];
  16. $plikf_rozmiar = $_FILES['plikf']['size'];
  17. if ($plikf_rozmiar <= 51200) {
  18. if(is_uploaded_file($plikf_tmp)) {
  19. move_uploaded_file($plikf_tmp, "../uploads/movies/".$user_data['id']."_$plikf_nazwa");
  20. echo "<br /><br /><span class='szary'>Film o nazwie: <strong style='color:#333;'>$plikf_nazwa</strong> został wgrany do Twojego profilu!</span>";
  21. }
  22. }
  23. else {echo "<br /><br /><span class='szary'>Film jest zbyt duży. Możesz wgrać tylko filmy poniżej 50MB!</span>";}
  24. }
  25. else {echo "<br /><br /><span class='szary'>Wybrałeś niepoprawny format pliku video!</span>";}


No i generalnie powinno sprawdzać format -> jeśli dobry to sprawdzać rozmiar -> jeśli mniejszy niż 50MB to uploadować.

Dodam, że dla zdjęć tego typu konstrukcja działa jak należy.

Usunąłem tutaj fragment dodający plik do bazy, bo jest on nieistotny z punktu widzenia problemu. Podczas uploadu najpierw wyświetla echo o niepoprawnym formacie, a później echo o za dużym rozmiarze. Dodaję MP4 2,08MB

Ten post edytował artkow00 26.11.2013, 13:16:31
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 26.11.2013, 13:20:46
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 868
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




Skoro wyswietla ci sie niepoprawny format, to moze sprawdzilbys tak na wszelki wypadek jaki format sle ci formularz, nie sadzisz??

var_dump($_FILES['plikf']['type']);

ps: 51200 to jest 50KB a nie 50MB. wiec jak slesz plik o rozmiarze 2 MB to niby jakim cudem ma ci przejsc ten warunek?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
artkow00
post 26.11.2013, 13:27:39
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 47
Pomógł: 0
Dołączył: 5.11.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 26.11.2013, 13:20:46 ) *
nie sadzisz??


A po co ta ironia w głosie...?

Wypluwa mi string(9) "video/mp4" - nie do końca wiem czy to dobrze.. tongue.gif

Masz rację zły rozmiar podałem, ale to nie zmienia faktu, że format się nie zgadza.

JESZCZE JEDNO:

Przelicznik rozmiaru podajemy w b czy B??

Ten post edytował artkow00 26.11.2013, 13:36:49
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 26.11.2013, 13:37:29
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 868
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




Kod co tu podales odpalasz tylko i wylacznie po wyslaniu formularza?
Jesli tak, to cos krecisz, bo format sie zgadza z tym co sprawdzasz, wiec nie ma prawa ci walic takim bledem
Jesli nie, czyli np. kod ten odpalany jest tez przed wyslaniem forma, no to dosc oczywiste, ze format sie nie zgadza, skoro jeszcze nic nie poszlo z forma

ps: ironia? To nie byla ironia, a zaznaczenie dosc oczywistego faktu, ktory sam w pierwszej kolejnosci powinienes byl sprawdzic


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
artkow00
post 26.11.2013, 13:40:45
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 47
Pomógł: 0
Dołączył: 5.11.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No dobra nospor masz rację - powinienem sprawdzić to sam. Nie wiem dlaczego przejściowo pluje tym komunikatem, bo po zmianie limitu rozmiaru wszystko ładnie śmiga. Dodaje do bazy i na serwer. Także format również się zgadza. Dzięki
Go to the top of the page
+Quote Post
vermis
post 26.11.2013, 13:41:47
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 279
Pomógł: 56
Dołączył: 3.06.2010
Skąd: Tarnowskie Góry

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(artkow00 @ 26.11.2013, 13:27:39 ) *
Przelicznik rozmiaru podajemy w b czy B??


w B


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.12.2019 - 11:33