Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Używanie globalnej przestrzeni nazw
Fred1485
post 9.06.2016, 17:59:19
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 361
Pomógł: 22
Dołączył: 10.02.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,

Prosty przykład, jestem w globalnej przestrzeni nazw. Koduję w PHPStorm. Wprowadzając nazwę klasy IDE samo importuję przestrzeń nazw, jednak zawsze z ukośnikiem z przodu, odwołuje się do globalnej przestrzeni nazw, mimo że nie jest to konieczne:

  1. $container = new \Pimple\Container();


Czy jest to zalecane rozwiązanie? (IDE samo to narzuca, stąd mój wniosek) wink.gif


--------------------
  1. echo 'I was trying';
  2. die ();
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 9.06.2016, 18:24:31
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 372
Pomógł: 909
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czytałeś dokumentację odnośnie namespace na stronie PHP? http://php.net/manual/en/language.namespaces.basics.php
Zwróć uwagę na używanie słów kluczowych namespace oraz use.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Fred1485
post 9.06.2016, 18:49:58
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 361
Pomógł: 22
Dołączył: 10.02.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wiem po co się stosuje use ale chodzi mi konkretnie o ten przykład wink.gif


--------------------
  1. echo 'I was trying';
  2. die ();
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 9.06.2016, 18:52:48
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 372
Pomógł: 909
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie wiem. Nie pisałeś nic o kontekście czyli przestrzeni nazw w której ten kod używasz.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Fred1485
post 9.06.2016, 19:34:11
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 361
Pomógł: 22
Dołączył: 10.02.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No przecież napisałem że jestem w globalnej przestrzeni smile.gif


--------------------
  1. echo 'I was trying';
  2. die ();
Go to the top of the page
+Quote Post
Crozin
post 9.06.2016, 19:41:41
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 476
Pomógł: 1306
Dołączył: 6.08.2006
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W takim przypadku nie ma takiej potrzeby, ale dla czytelności lepiej jest albo wykonywać importować przestrzeń albo wykorzystywać "odwołanie globalne" z ukośnikiem na początku.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.10.2019 - 14:11