Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> GIT - z czym to się je?
phpamator
post 24.07.2016, 22:03:30
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 241
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hejka, pewnie już niejednokrotnie zadawano pytania dotyczące GIT'a szczególnie na temat jak tego używać, żeby nie narobić więcej szkód niż pożytku.

Mam jednak nadzieję, że mi podpowiecie (Ci doświadczeni).

Właśnie zacząłem używać ale mam kilka wątpliwości czy aby mój admin napewno wie co robi smile.gif.

Dlaczego mam wątpliwości .... otóż ostanich kilka tygodni spędziłem na budowaniu kilku modułów z nadzieją, że zostaną dołączone do istniejącego systemu,

wszystko miałem praktycznie skończone i po jednym z commit'ów okazało się nagle, że wszystko co zrobiłem ... odeszło w niepamięć a zostało jedynie to, co zrobiłem około miesiąc temu. Zmartwiłem się bo żadnej kopii nie miałem, w końcu jak się używa SVN/GIT czy innego ...... musiałem wszystko od praktycznie zera klepać! Nie mam także pewności czy moja pamięć przechowała wszystkie linie kodu w poprzedniej postaci, może coś dodałem a może o czymś zapomniałem ... wink.gif
Na razie działa ale czy wszystko ... to się okaże wink.gif

Na pytanie dlaczego giną mi zawartości plików nie potrafił odpowiedzieć, ja z kolei z braku doświadczenia z GIT'em nie mogę mu udowodnić błędu.
Pliki dodane do trackowania, czyli rozumiem, że jeśli dokonuję jakichkolwiek zmian, system w przypadku "commit'a" a następnie "merge'a" powinien wszystkie zmiany uwzględnić tak i trzymać w takiej postaci w jakiej je zostawiłem czyli z ostatnimi modyfikacjami??

Poleciłem mu w piątek zrobić "commit" tylko wskazanych plików, jutro się dowiem co znowu mi wymazał wink.gif

Czy może czegoś nie zrozumiałem i źle pojmuję istotę działania GIT'a ?
Mógłby mi ktoś ten temat lekko rozjaśnić albo może odesłać jeśli istnieje jakaś dokumentacja po "polskiemu" co bym w pełni zrozumiał o co w tym chodzi ?

Go to the top of the page
+Quote Post
Rysh
post 24.07.2016, 22:21:01
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 812
Pomógł: 109
Dołączył: 11.09.2006
Skąd: Biała Podlaska

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Prościej chyba się nie da:
http://rogerdudler.github.io/git-guide/index.pl.html

Używasz jakiegoś programy do programowania, np. Netbeans ? Jeśli tak masz tam zapisaną historię swoich plików.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
by_ikar
post 25.07.2016, 07:43:08
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 798
Pomógł: 307
Dołączył: 13.05.2009
Skąd: Gubin/Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Admin do commitów, coś nowego.. Jeżeli terminal jest tak makabrycznie odstraszający swoją prostotą, to z drugiej strony dla klikaczy jest tak dużo narzędzi do gita, że aż mnie dziwi, że ktoś puszcza commity twojego kodu za ciebie. Git sam ci plików nie kasuje, więc zapewne albo ten cały admin (nie wiem dlaczego ale ciężko mi się go nazywa adminem biggrin.gif) albo wrzucił do stasha (schowka) te pliki, albo skasował je ręcznie (rm lub checkout). Więc sprawdź najpierw czy nie masz tych plików w stashu używając tej komendy w katalogu projektu:

Kod
git stash list


Jeżeli skasował te pliki, to cóż, zasługuje na order super duper administatora. W sumie ty również zasługujesz na order, że nie poświęciłeś temu gitowi kilkanaście minut i się samemu nie dowiedziałeś z czym to się je.

Dla takich windowsowych klikaczy (gdybyś na linuxie lub maku pracował musiałbyś się oswoić z terminalem tak czy inaczej, więc zakładam że jesteś użytkownikiem windowsa) takie proste menu kontekstowe: https://tortoisegit.org/
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 25.07.2016, 08:17:04
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Windows też ma przyjazną konsolę chyba właśnie z tortoisegit.
Ja jednak preferuję konsolę nad gui w tym wypadku.
Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 25.07.2016, 09:57:48
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 241
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(by_ikar @ 25.07.2016, 07:43:08 ) *
Admin do commitów, coś nowego.. Jeżeli terminal jest tak makabrycznie odstraszający swoją prostotą, to z drugiej strony dla klikaczy jest tak dużo narzędzi do gita, że aż mnie dziwi, że ktoś puszcza commity twojego kodu za ciebie. Git sam ci plików nie kasuje, więc zapewne albo ten cały admin (nie wiem dlaczego ale ciężko mi się go nazywa adminem biggrin.gif) albo wrzucił do stasha (schowka) te pliki, albo skasował je ręcznie (rm lub checkout). Więc sprawdź najpierw czy nie masz tych plików w stashu używając tej komendy w katalogu projektu:

Kod
git stash list


Jeżeli skasował te pliki, to cóż, zasługuje na order super duper administatora. W sumie ty również zasługujesz na order, że nie poświęciłeś temu gitowi kilkanaście minut i się samemu nie dowiedziałeś z czym to się je.

Dla takich windowsowych klikaczy (gdybyś na linuxie lub maku pracował musiałbyś się oswoić z terminalem tak czy inaczej, więc zakładam że jesteś użytkownikiem windowsa) takie proste menu kontekstowe: https://tortoisegit.org/


Nie chodzi o to, że to admin od "commitów" smile.gif
Poprostu z uwagi na to, że nigdy nie używałem w swojej "karierze" tego wynalazku, początkowo nie chcialem się do tego przed "wdrożeniem" dotykać smile.gif dlatego mój admin za każdym razem robil to za/dla mnie smile.gif

A może poprostu ja taki leniwy jestem smile.gifsmile.gifsmile.gif

W tym tygodniu musze się do tego bardziej przyłożyć, chociaz ... może nie, przed wakacjami nie będę sobie głowy zaprzątał smile.gif

Ale z pewnością sprawdzę co to jest ten "TortoiseGIT" smile.gif
Dziękuję za podpowiedzi smile.gif

Ten post edytował PHPRexio 25.07.2016, 09:59:39
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 25.07.2016, 10:18:15
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 298
Pomógł: 447
Dołączył: 16.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


https://git-scm.com/book/pl/v1


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 25.07.2016, 10:50:38
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 241
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Rysh @ 24.07.2016, 22:21:01 ) *
Prościej chyba się nie da:
http://rogerdudler.github.io/git-guide/index.pl.html

Używasz jakiegoś programy do programowania, np. Netbeans ? Jeśli tak masz tam zapisaną historię swoich plików.

Z tym róznie, często używam .....Notepad++ smile.gif
Ale jako podstawowy edytor PHPStorm smile.gif smile.gif

Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 25.07.2016, 11:21:23
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 859
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




Z opisu wynika ze ty pracujesz bezposrednio na serwerze a nie na swoim lokalnym kompie?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 25.07.2016, 11:35:47
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 241
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Owszem ale oczywiście nie na "produkcyjnym", Dev-site a jedynie finalny kod idzie na "żywy"
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 25.07.2016, 11:47:11
Post #10





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 859
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




A czemu nie pracujesz na wlasnym lokalnym kompie? Praca na serwerze, nawet na dev, to jakis zart.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
destroyerr
post 25.07.2016, 12:26:00
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 879
Pomógł: 189
Dołączył: 14.06.2006
Skąd: Bytom

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Praca na serwerze, nawet na dev, to jakis zart.

Dlaczego?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 25.07.2016, 12:46:06
Post #12





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 859
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




Jak sobie wyobrazasz prace 5 osob wowczas? Wszyscy w tym samym czasie pracuja na tym samym kodzie? Pol biedy jak robia zupelnie rozne czesci, ale jak nagle przyjdzie pracowac nad tym samym plikiem to... hej, Franek, teraz ja robie zapis do pliku xyz.txt to ty sie wstrzymaj... kuzwa, Krzychu, nadpisales moje zmiany....

Inny przyklad "zajebistosci" tego rozwiazania masz w pierwszym poscie tego tematu.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
destroyerr
post 25.07.2016, 13:08:00
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 879
Pomógł: 189
Dołączył: 14.06.2006
Skąd: Bytom

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tylko, że każdy na tym serwerze może mieć postawioną swoją wirtualną maszynę, lub pracować w katalogach użytkownika i pewnie jeszcze kilka innych rozwiązań.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 25.07.2016, 13:16:23
Post #14





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 859
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




oczywiscie ze moze. Moze tez miec skrzynke zlota pod stolem. wink.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 25.07.2016, 13:29:38
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 241
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Z tym problemu nie ma.

Dlaczego taka organizacja .... taki porządek zastałem i własnie jesteśmy na etapie ustalania dalszej poltyki a co za tym idzie zmian w strukturze i organizacji wszystkiego.

Tak jak jest w tej chwili .... jest poprostu beznadziejnie. Po pierwsze dlatego, że Dev-servery znajdują się gdzieś w jakim "Data-centre" i nawet najmniejsze zmiany i testowanie zjada mnóstwo czasu. Po drugie dostęp mimo dość szybkiego łącza, jest zdumiewająco powolny i trafia mnie jak mam np wciągnąć większą ilość plików ... ale mniejsza o to.

Jak pisałem wczesniej, pracujemy nad zmianami więc wkrótce może będę miał lokalny serwer a jedynie "produkcyjny" będzie na zewnątrz.

Mam nadzieję, że po wakacjach ruszymy z tym tematem wink.gif (znaczy za jakieś 3 tygodnie smile.gif jak wrócę).

Ten post edytował PHPRexio 25.07.2016, 13:33:43
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 25.07.2016, 13:34:38
Post #16





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 859
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




@PHPRexio no i cool smile.gif

@destroyerr mialem kiedys "przyjemnosc" pracy na dev serwerze i tak, kazdy mial swoj oddzielny dev-server. Chcialem pracowac na PHPStorm i niestety ale to byl koszmar. Predkosc synchronizacji/zapisu niestety uniemozliwiala jaka kolwiek sensowna prace. Po paru tygodniach juz mnie nie bylo w tamtej firmie wink.gif (ps: nie, oni mnie nie zwolnili, sam odszedlem)


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 25.07.2016, 13:54:32
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 241
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Heheh @destroyerr: ja tam nie zamierzam odchodzić, zamierzam zmienić co nieco, dostosować to jakiegoś normalnego standardu i pracować wink.gif
Tymbardziej, że mogę i dodatkowo bo słuchają co do nich mówię wink.gif
Przy okazji też dobrze płacą smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
by_ikar
post 25.07.2016, 19:16:23
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 798
Pomógł: 307
Dołączył: 13.05.2009
Skąd: Gubin/Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@nospor nie tylko te rzeczy które wymieniłeś są problematyczne, problematyczne dodatkowe rzeczy to:
- brak dostępu do neta paraliżuje cały development;
- awaria serwera paraliżuje cały development;
- kogoś nieuwaga i restart czegoś paraliżuje cały development;
- niepotrzebne koszta;

I pewnie dochodzi jeszcze do tego jeden mankament: gdyby to było w miarę zrozumiałe dla wszystkich, jak się takie usługi stawia, to większość nie bawiła by się w zaciąganie zmian po ssh/sftp tylko postawiłaby sobie takie środowiska lokalnie. Ale tego nie robią z 2 możliwych powodów - nie wiedzą jak, lub nie mogą (np pracują na windowsie), więc w przypadku awarii i braku "gościa" co się tym zajmuje, cały development jest sparaliżowany. Ale w sumie daleko szukać nie muszę, podobna sytuacja jest w nowej firmie w której aktualnie pracuje, że sporo rzeczy jest testowane na serwerach, bo wszyscy pracują na makach a większość tego softu albo na makach nie działa, albo instalacja jest skrajnie trudna.

Cóż, moje rady:
- windows to niezbyt fajne środowisko do webdevelopmentu;
- z terminalem/konsolą trzeba się oswoić, bo nikt nie będzie tworzyć interfejsów do byle pierdoły. Większość tych rzeczy ma działać na serwerach, gdzie interfejs graficzny jest średnio wskazany (po co to komu tam..);
- zainteresować się dockerem - można sobie środowiska stawiać jednym poleceniem, ostatnio nawet na maku działa to dość podobnie do tego jak działało na linuxie (windows patrz punkt pierwszy);

W poprzedniej firmie całość (dev/staging/master) mieliśmy tak zaprojektowane że nie różniły się od siebie niczym, z wyjątkiem portów/hostów. Ktoś nowy przychodził to po poświęceniu kilku minut nad plikiem readme stawiał sobie całe środowisko w kilka minut i już mógł zacząć pracować. Pamiętam pierwszy raz jak przyszedłem do tej firmy to środowisko tłumaczyli mi 2 dni jak instalować, a i tak nie działało to identycznie jak w przypadku stagingu/mastera bo były różnice w działaniu PHP'a na windowsie i linuxie. W nowej firmie jak dostałem maka i zobaczyłem że do dockera trzeba instalować virtualboxa, to podzieliłem sobie dysk i zainstalowałem na drugiej części dysku ubuntu (na mbp). Dzisiaj developerka bez tego to jak powrót do średniowiecza (windows and associates). Całe szczęście wstrzeliłem się w okres gdzie na maka napisali od podstaw dockera, który działa bardzo podobnie jak ten na linuxie..
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 10.12.2019 - 20:42