Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Wymagania dla juniora w DOBREJ firmie
trifek
post Wczoraj, 07:35
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 178
Pomógł: 0
Dołączył: 28.09.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tak z ciekawości, ile taki junior php zarabia?smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post Wczoraj, 09:10
Post #22





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 979
Pomógł: 5603
Dołączył: 27.12.2004




Cytat(athabus @ 20.06.2018, 18:10:22 ) *
@nospor ale szukasz juniora/regulara remote? Myślisz, że pracując zdalnie da się czegoś nauczyć? Praca zdalna byłaby super, ale boję sie, że bym się niczego nie nauczył i dalej klepał stare błędy. Może bezpodstawnie?

Temat: Bialystok zdalna Mid dev PHP
Co do nauki zdalnie: oczywiscie ze najlepiej jak masz kogos nad glowa kto ci od razu da opieprz i szybciej nauczycsz sie czegos w biurze z cala masa lepszych kolegow. Ale z drugiej strony to tez kwestia indywidualna. W normalnych firmach jak osoba wrzuca kod na serwer to przeglada go kilka osob i kazda moze cos powiedziec, znalezc blad itp. Rowniez pomoc moze zdalnie ktos inny. Tak wiec generalnie lepiej uczyc sie z bliska ale to zalezy i tak od osoby jak chwyta. Jak masz dobrych kolegow to niezaleznie czy siedza obok czy 1000km dalej to sie i tak nauczysz. Grunt by inni mieli oko na to co piszesz a dobrze zorganizowanej firmie tak wlasnie jest.


Testy... skoro startujesz powiedzmy ze na juniora to mysle ze nie powinies sie bac testow. Aplikuj gdzie sie da, najwyzej nie zrobisz - zaden wstyd. Wsyd jest dopiero gdy koles startuje na seniora a potem wyklada sie na najprostrzych rzeczach. Wiem cos o tym bo startowalo do nas juz wielu seniorow a sie wykladali na takich rzeczach jak:
$sql = "select blabla from tabela where costam="costam innego"";
I wielkie zdziwienie ze maja PARSE ERROR i nie wiedza czemu. To jest dopiero WSTYD i ZENADA! Wczoraj wlasnie takiego testowalismy i do tej pory mnie nosi ze tak mozna lgac w CV.


Cytat(trifek @ 21.06.2018, 07:35:33 ) *
tak z ciekawości, ile taki junior php zarabia?smile.gif

A przejrzyj ogloszenia w dziale Gielda Ofert i zobaczysz smile.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
athabus
post Wczoraj, 16:04
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 863
Pomógł: 44
Dołączył: 2.11.2005
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzisiaj byłem na super rekrutacji... Ogólnie rekrutacja w ciekawej firmie, wiele etapów. Szczerze mówiąc złożyłem aplikację bez wiary w powodzenie, z założeniem, żeby zobaczyć na przyszłość jak rekrutacja wygląda.

Najpierw było CV. Drugi etap to taki wstępny kwestionariusz po angielsku - ogólnie takie pitu pitu żeby sprawdzić znajomość angielskiego, ale pozytywne wrażenie po firmie zostało, bo pytali miedzy innymi o work-life balance, hobby itp. Przeszedłem dalej i dzisiaj był egzamin teoretyczny w języku angielskim. Spodziewałem się epic fail, a poszło mi całkiem przyzwoicie - sam się zdziwiłem odpowiadając na pytania ile dziwnych rzeczy wiem na temat php...
Najfajniejsze było jednak omówienie wyników testu, gdzie wiele rzeczy się dowiedziałem + wiele tematów pogłębiliśmy.
W każdym razie zdziwienie dnia - wpadłem w najwyższy kwartyl wyników i w sumie poległem tylko na pytaniach czysto algorytmicznych i dla seniorów.

Niespodziewanie dla siebie zostałem zaproszony na test praktyczny, który co więcej miał być formalnością. Ale nie był ;-( Zaliczyłem klęskę roku, bo uświadomiłem sobie, że nie potrafię programować bez frameworka... Faktycznie już nie pamiętam kiedy cokolwiek robiłem coś bez frameworka. Zadanie polegało na stworzeniu prostego bloga z AccessControllem - takie standardy typu użytkownik może usunąć tylko swój wpis, ale przeglądać wszystkie nawet jak jest niezalogowane. Ogólnie temat, który w Symfony ogarnia się w 2h. Można używać zewnętrznych bibliotek, ale nie frameworka.... Oczywiście wszystko w nowoczesnym wydaniu obiektowym a nie dirty code.
No i klęska - wszystko w teorii wiedziałem jak trzeba zrobić tj. jak zorganizować projekt, jak zrobić autoload klass, stworzyć front controller + klasy kontrolerów... no ale nie robiłem tego chyba nigdy, bo dopiero zrozumiałem te zasady pisząc w gotowych frameworkach...
Czas wykonywania zadania 4h (z założeniem, że wszystkiego nie zdążę, bo nikt jeszcze podobno nie zrobił całości) - w tym czasie raczej bym nie zaimplementował zbyt wiele bo muszę najpierw poczytać jak do tematu się zabrać. Do tego edytor NetBeans, którego kompletnie nie znam i mi się w nim fatalnie pracowało. Po 30-45 minutach poddałem temat. bo po 4h to bym w tym tempie dopiero chyba miał szkielet aplikacji i zaczynał konfigurować Doctrine.

Powiedziałem prowadzącemu test jak jest i się pożegnałem. O dziwo nawet zostało jeszcze jakieś pole do rozmowy, bo wcześniej sygnalizowałem, że w wielu obszarach jestem już dość zaawansowany, a w innych czasami brakuje mi kompletnie podstaw. Opowiedziałem jak bym w teorii podszedł do tematu i o dziwo jeszcze jakaś mała furtka dla mnie została. Ale test praktyczny pięknie wypunktował moje braki.

W każdym razie co by nie wyszło, to muszę przyznać, że firma na mnie zrobiła super wrażenie - chętnie bym tam nawet na darmowe praktyki poszedł, żeby się trochę poduczyć. Szkoda, że tak dałem ciała. Jutro siadam do czytania jak się buduje frameworki MVC, a w niedzielę zarezerwowałem sobie na zrobienie tego zadania. Tylko teraz mi mega głupio, że tak wyszło ;-)
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.06.2018 - 06:17