![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wordpress jest najlepszym przykładem.
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ewentualnie w PHP 5.3 jest coś takiego http://pl2.php.net/manual/en/class.messageformatter.php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tyle, że na php 5.3 na serwerach troche trzeba poczekać
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Dziwisz się? Osobiście np. Fx-a zaktualizuje za może miesiąc; obie paczki są jeszcze za świeże, nie zostały wystarczająco przetestowane.
Wyjdzie 5.3.1, będzie można się nieco pobujać. [; Ale nie zmieni to faktu, że w ogóle na edycję 5.3 trzeba jeszcze poczekać co najmniej pół roku. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 7 Dołączył: 2.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, do zalet gettext należy to, że jest lekki, szybki praktycznie ogólno dostępny... ale przekonaj klienta, żeby pobrał sobie z serwera pliczek z tłumaczeniami, pobrał i zainstalował sobie dodatkowe oprogramowanie np. poedit, wyedytował, a następnie wysyłał na serwer. Można też zrobić interfejs do aplikacji i generować np poprzez jakiś panel admina... jest jendno 'ale' - generowanie plików z tlumaczeniami, co wiąże się z dostepem do poleceń systemowych na serwerze... chyba malo ogolno dostępne, prawda? :-)
Dodatkowo: http://us2.php.net/manual/en/ref.gettext.php#50424 ;-) Osobiście szczęśliwie korzystam z Zend_Translate oraz pliczków CSV - lekkie, proste, szybkie, wygodne i można bez zadnych przeszkód napisac do tego gui :-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 24 Dołączył: 18.01.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tyle, że na php 5.3 na serwerach troche trzeba poczekać Kolega robił update php wczoraj, ale na trójkę się nakłonić nie dał... nie wiem czemu ;/ ("bo wyszła dzisiaj") http://packages.debian.org/search?keywords...amp;section=all dziwisz się mu? ![]() PS: przepraszam za OT Ten post edytował Pr0100 7.07.2009, 02:08:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 7 Dołączył: 2.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ktoś na gwałt potrzebuje paczki z PHP5.3 do Debiana, to jest dostępna na: http://www.dotdeb.org/2009/07/03/php-5-3-0...r-debian-lenny/. Koniecznie należy przeczytać "What are the changes from Dotdeb?" PS: przepraszam za OT +1 ;-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat do poleceń systemowych na serwerze... chyba malo ogolno dostępne, prawda? :-) Serwery, których admini wiedzą, co to znaczy suPHP + jail dla procesu, nie mają zablokowanych poleceń systemowych. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jakoś we wszystkich hostingach, z którymi mam do czynienia, polecenia systemowe nie są zablokowane.
Więc śmiem twierdzić, że to nie jest promil. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja stosuje podzial na baze i pliki:
np w cmsie zrobilem sobie ze jezyk jest subdomena serwisump, en.domena.pl czy de.domena.pl. Szablony stron, teksty i inne elementy pisane sa osobno pod kazdy jezyk. A jesli chodzi o statyczne teksty typu "Zapisz", "To pole jest wymagane" - wiadomo, pliki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chciałam się poradzić w jednej sprawie dotyczącej spraw wielojęzykowości. Mam stronę w kilku językach, ale podstrony w tych językach niewiele różnią się od siebie. Strona zawiera głównie grafiki. To czy lepiej tłumaczyć fraz na tej stronie czy całą stronę. To znaczy, czy lepiej w kodzie tej strony, między grafikami mieć np $lang['tlumaczonytekst'], czy trzymać w bazie treść strony dla każdego języka i ładować odpowiednią stronę w zależności od wyboru usera? Teraz stosuje pierwsze rozwiązanie ale może tabela kolumnami textid, contentpl, contenten? Czy powinnam zastosować drugie rozwiązanie czy pozostac przy pierwszym?
pozdrawiam Jola Zapomniałam napisać wprost, przy tej mojej metodzie z jedna stroną i tłumaczeniem fraz mam dużo małych zapytań do bazy. Gdybym zmieniła metodę to miałabym jedno duże zapytanie. Ale musiałabym mieć dwie treści i modyfikacje wprowadzać dwa razy i pamiętać o nich. Co lepsze? |
|
|
![]()
|
|
A przeczytałaś cały wątek?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Twoim przypadku 1. sposób wydaje się lepszy, tylko od razu pobieraj wszystkie langi (dużo ich na pewno nie masz) albo zapisuj je w pliku (lub plikach jak chcesz podzielić na moduły)
-------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że przeczytałam ten wątek, co za pytanie. Chcę się jedynie upewnić. Sposób 1 wydaje mi się wygodniejszy, dlatego go wybrałam. Ale obawiałam się o wydajność. Bo to kilka/kilkanaście zapytań do bazy, zamiast jednego dużego.
pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystał ktoś kiedyś ze Smarty Multilanguage? Jeśli tak - jaką to ma wydajność?
Dzięki za info |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pytanko/dylemat:
Zaznaczam od razu, że nie chodzi mi o artykuły/newsy. Chodzi mi o komunikaty w stylu: "dane zapisano", "Dodaj komentarz" etc. Do tej pory miałem to w plikach .ini i było wszystko ok. Stanąłem jednak przed problemem, gdzie będę musiał dać klientowi możliwość edycji tych danych w panelu serwisu. Babranie się tu w edycję plików i do tego sensownie to grupować już nie jest takie fajne i przyjemne jak wówczas, gdyby to było wszystko bazie. Do tego dochodzi problem, że ja mogę uaktualniać moduły i wraz z modułem mogą się uaktualnić pliki z tekstami. Jeśli klient by coś już zmodyfikował to ja przy aktualizacji bym mu to nadpisał. A więc możliwe dwa rozwiązania: 1) pliki .ini piszę jakiś systemik do aktualizacji danych. minusem będzie to, że gorzej się go będzie pisało niż dla DB gdy klient zmodyfikuje jakiś zestaw danych, tworzony jest dodatkowy plik .ini z jego zmianami. Gdy system będzie musiał odczytać jakiś tekst, szuka go najpierw w plikach zmodyfikowanych a jeśli tam go nie będzie, szuka w moich oryginalnych. Jak widać trochę latania przy pobraniu tekstu tu będzie. Powiedzmy że bym zastosował cache to może by było znośnie. 2) tłumaczenia w bazie O optymalność się nie martwie bo bym cacheowal. Napisanie systemiku do edycji - w miarę proste. Gdy ja dostarcze aktualizacje modułu z nowymi tekstami to wystarczy wykonać parę insertów i po sprawie - nic nikomu nie nadpiszę. Minus - całe zarządzanie mam już na plikach .ini i bym musiał do bazy wrzucić wszystkie tłumaczenia jakie do tej pory mam. Co Wy sądzicie o tym? Mieliście już do czynienia z taką właśnie sytuacją, że trzeba dać klientowi narzędzie do modyfikacji tekstów i mieć na uwadze kolejne aktualizacjie oprogramowania wraz z tekstami? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze nie miałem takiej konieczności, jednak IMHO łatwiej byłoby w bazie.
W zasadzie, czy zrobisz to na ini, czy db, to i tak spełni swoje zadanie. Różnice mogą być w czasie potrzebnym na napisanie, a będą w przypadku późniejszych zmian. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Rozpisałeś mi tutaj zaawansowany system w DB: akceptacja, zestawienia.... aż tak bardzo nie chciałem szaleć
![]() No nie rozwiałeś moich wątpliwości. To teoria, z której zdaję sobie sprawę. Mam nadzieję, że ktoś praktycznie miał z tym do czynienia. edit: dobra, robie na bazie. na plikach już mam to trzeba zadbac o nowe doświadczenia ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może zastosuj bazę i zrób małego bota co Ci wrzuci wszystko z tych .ini do bazy?
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 02:55 |