![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam to samo, na linuxie nie generuje poprawnych plikow pdf.
ale rozmiar jest taki sam jak z tym poprawnym wygenerowanym na windowsie. wiec chyba nie o to chodzi ze jakas inna tresc. ja korzystam z CPDF -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 5 Dołączył: 3.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, rzuciłem okiem tak na owe propozycje, jednak mam dwa pytania o których chciałbym się dowiedzieć:
1.czy/które klasy dołączają do pdfa czcionki (tzn., czy osoba uruchamiająca program musi mieć zainstalowaną ową czcionkę w systemie) ? 2. czy/ które klasy dają możliwość spłaszczenia pliku (tzn. "wychnięcia" go w formacie pdf 1.3) ? Będę wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam. -------------------- Kliknij na "POMÓGŁ", by poprawić mi samopoczucie :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam problem tego rodzaju. Mam stronę z formularzem z kodowaniem charset=ISO-8859-2. I teraz jak robie submit do php gdzie mam np $imie=$_POST['imie']; a później
$pdf->Text(20,80, 'Imię:'); $pdf->Text(80,80, "$imie"); to wpisuje mi ładnie Imię a potem jak dam np Mieczysław to zamiast 'ł' są już krzaczki.Jakiś pomysł o co może chodzić ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nigdy w zyciu nei mialem problemu z generowaniem czcionek w FPDF za pomoca ttf2pt1 a teraz poprstu mam wrazenie ze tam brakuej plikow, w pierwszym poscie kaza wpisac polecenei do pliku ktorego nie ma w tym archiwum! Czy moze ktos podac link do pelnego archwium programu ttf2pt1? Bardzo prosze.
//edit dobra znalazlem, teraz gorszy problem, *.map ktore sa w makefont wywalaja jakies bledy, domyslam sie ze chodzi o francuskie znaki, a ja je musze miec, jak to zrobic? //edit ok poradzilem sobie, wystarczy uzyc kodowania windows 1252 Ten post edytował misiek172 25.06.2008, 09:28:36 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Wczoraj użyłem pierwszy raz fpdf do generowania PDF-ów i żaden z podanych tu sposobów mi nie pomógł. Potrzebowałem kodowania UTF-8 a jak wiadomo ttf2pt1 może mi przeknowertować co najwyżej do ISO. Dlatego też postanowiłem zmienić trochę klasę (Czcionki zmieniałem ttf2pt1). Teraz wygląda to tak:
zamiast
Może komuś się to przyda Pozdrawiam Ten post edytował vego007 15.07.2008, 06:52:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
A ma ktoś z Was już jakieś doświadczenia z Haru PDF ?
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam. drobny problemik opisałem w temacie: Temat: PHPgenerowanie pdf
moge prosić o pomoc w jego rozwiązaniu bo przecież chyba brak odpowiedzi nie świadczy o braku możliwego rozwiązania. ewentualnie powiedzcie w jaki sposób z innego ułożenia danych źródłowych dojść do możliwosci rysowania tabeli. PS. co do problemu to liczba wierszy jak i kolumn będzie się zmieniać to i skrypt musi być uniwersalny. EDIT problem nie aktualny. zastosowałem fpdf i tutaj dane są odczytywane z pliku. tu udało mi się zrobić samemu. tamto udało się obejść ale teraz znowu potrzebuje pomcy. Moge prosić o zaglądnięcie do ostatniego postu: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=508733 i jakąś poprawną odpowiedź. pozwole sobie podzielić z wami dość ciekawym liunkiem: http://fpdf.fruit-lab.de/index.php?id=3 zasada tamtejszego formularza jest prosta. wskazujecie plik ttf wybieracie kodowanie i przerabia on go tak aby można było używać czcionki w fpdf. fajna sprawa. za jednym podejsciem dostajemy odpowiednie czcionki bez instalacji innych programó i ręcznej zabawy. Ten post edytował mateuszpi 23.08.2008, 19:14:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 16.08.2006 Skąd: szy-ły Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzwine, temat wisi od 2003 roku a na dobra sprawe kwestia polkich fontów nie jest wyjasniona w 100%.... ehh
chce generowac pdfa za pomoca html2fpdf, wiec moj problem molega na tym ze jak mam
to widze ladne piekne poslkie znaki, ale jak juz dam
polskie znaki magicznie znikaja. wydaje mi sie ze skrypt olewa mojego ariala i laduje helvetice - bo jak usune wsyztskie inne fonty z folderu fonts/ to pokazuje jakies bledy i prosi o helvetike. mial ktos kiedys cos takieko ? jak to rozwiazac ? ogolnie teraz zobaczyłem ze mam tak - jak coś jest bez <div> <span> to jest spoko, ale jak tylko pojawia sie div na stronie - do samego konca nie mam juz polskich fontów - why ? Ten post edytował mysz0n 11.01.2009, 01:06:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie kochani, macie moze gotowy uklad faktury vat do zapisu w pdf?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zbudowałem sobie bazę danych w MySql w PHP napisałem formularze dostępu i obsługi danych lecz nie potrafię napisać kodu php służącego do wydruku danych w postaci np faktury czy zamówienia. Jestem młodym programistą i po przeczytaniu dostępnych postów nt i wielu godzinach pisania nic mi nie wyszło. Jeżeli jest ktoś kto posiada działający "skrypt" wydruku do pdf proszę o przesłanie plików. Niezamierzam go użyć wprost lecz przerobić do moich potrzeb. Bardzo proszę o pomoc. Mój e-mail pwpib@wp.pl. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Projekt: po napisaniu w edytorze tekstu e-maila ma się on wysłać jako załącznik PDF pod wskazany adres. Z generowaniem i wysyłaniem problemu najmniejszego nie ma, użyłem tej biblioteki Spipu http://prgm.spipu.net/?id=29&page i działa. No nie do końca - nie ma polskich znaków. Przy korzystaniu z samej biblioteki FPDF to rozwiązanie http://ntxt.net/?id=polskie_znaki_w_FPDF pomogło i polskie znaki były, tymczasem biblioteka Spipu, mimo że oparta o FPDF wywala przy tym samym rozwiązaniu błąd: Cytat Fatal error: Call to undefined method HTML2PDF::AddPage() Ma ktoś jakieś doświadczenie ? ![]() EDIT Po użyciu klasy TCPDF i przekonwertowaniu czcionki arial ogonki są na Foxit Readerze, natomiast na Adobe Reader 9.1 wyrzuca jednym ciągiem pionowe ślaczki po lewej stronie... ![]() Ten post edytował dassystem 27.04.2009, 23:41:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z polskimi znakami w PDFlibie. Próbuję rozwiązać go przez użycie pliku czcionki Arial z dysku (używam serwera lokalnego).
Niestety, jakiej ścieżki w pdf_load_font() bym nie użył, wywala mi błąd: "Metrics data for font 'C:/WINDOWS/Fonts/arial.ttf' not found". Czy 'metrics data' to jakieś dodatkowe dane, które muszę wyciągnąć z pliku czcionki, czy chodzi o brak dostępu? Błąd wyskakuje także w sytuacji, kiedy wrzucę fonta pod './arial.ttf'. Proszę Was o pomoc, bo siedzę nad tym już parę godzin, a niczego sensownego nie uzyskałem... -------------------- Hellelujah - not a holy man ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Powinieneś chyba używać czcionek Type3, a nie TrueType. Jeśli chodzi o Arial, to jest wbudowana pod nazwą Helvetica.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm. Początkowo używałem Helvetiki, ale ona chyba nie zawiera polskich znaków... Może trzeba użyć innego kodowania? Próbowałem iconv() i różnych ISO/win/UTF, próbowałem zmienić kodowanie z 'host' na inne przy załadowaniu czcionki (w dokumentacji nie znalazłem listy możliwych kodowań, a przy 'unicode' wyskoczył mi błąd w stylu 'Kodowanie Unicode jest niedostępne przy tej konfiguracji', bez żadnych wskazówek co do rozwiązania problemu). Żadnego kodowania innego niż 'host' nie udało mi się użyć.
W dokumentacji czytałem, że PDFlib obsługuje fonty TrueType, ale myślałem też o Type3... Tylko nie mam pojęcia, czym przekonwertować jedno na drugie i nigdy wcześniej nie robiłem takich rzeczy... Nie wiem też, jak wygląda (rozszerzenia) czcionka w formacie Type3, nigdy nie miałem z nim styczności. Najgorsze, że ten problem muszę rozwiązać do środy, a będę na to miał bardzo mało czasu (koniec roku, 3 sprawdziany w 2 dni :/ ). Pomóżcie... Aha: moja wersja PDFliba to 2.1.6 i pochodzi z PECLa. ///EDIT: Jako że czas bardzo mnie goni (a na szukanie konwertera z TTF do Type3 zmarnowałem tyle czasu, że jutro zawalę pewnie sprawdzian z biologii), zmieniłem PDFliba, który kusił mnie szybkością, na FPDF. Teraz wreszcie śmiga jak należy, błędami nie sypie i rozpoznaje czcionki. Kiedyś może dowiem się, jak zmusić PDFliba do współpracy, teraz nie mam na niego czasu ani cierpliwości. Dzięki za fatygę, Erix ![]() Ten post edytował Hellelujah 7.06.2009, 21:00:19 -------------------- Hellelujah - not a holy man ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy wie ktoś czy na serwerach nazwa.pl jest włączony support PDF?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie dotyczące skryptu TCPDF. Mianowicie czy da się jakoś zmusić skrypt, żeby zapisywał wygenerowane PDF'y w którymś z katalogów na serwerze?
EDIT: Znalazłem rozwiązanie ![]() $pdf->Output("./jakiśtam-folder/artykul.pdf", "F"); Ten post edytował Ivellios 21.07.2009, 23:41:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 507 Pomógł: 2 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy bedzie ktos tak mily i podzieli sie fontami bo mam mac'a i tam nie wygeneruje czcionek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam wszytkich.
slowem wstepu chcialbym podziekowac za wyczerpujacy tutorial dotyczacy generowania pdfow. ![]() zdaje sobie sprawe ze to forum dotyczy generalnie php ale jakby nie patrzec bazy danych sa fundamentem w tworzeniu 'czegokolwiek'. korzystajac z waszych wskazowek udalo mi sie uzyskac polskie literki w dokumentach pdf ALE... ...dane ktore pochodza bezopsrednio z bazy danych(mam na mysli tutaj mysql-a) nie wyswietlaja sie z ółęść itp. z racji tego ze jeden obrazek zastapi tysiac slow dolaanczam screen-a. ![]() oto roboczo-experymentalny plik konfiguracyjny mysql. uzywam WAMP server w wersji 2.0i Kod # Example MySQL config file for medium systems. # # This is for a system with little memory (32M - 64M) where MySQL plays # an important part, or systems up to 128M where MySQL is used together with # other programs (such as a web server) # # You can copy this file to # /etc/my.cnf to set global options, # mysql-data-dir/my.cnf to set server-specific options (in this # installation this directory is C:\mysql\data) or # ~/.my.cnf to set user-specific options. # # In this file, you can use all long options that a program supports. # If you want to know which options a program supports, run the program # with the "--help" option. # The following options will be passed to all MySQL clients [client] #password = your_password port = 3306 socket = /tmp/mysql.sock # Here follows entries for some specific programs # The MySQL server [wampmysqld] port = 3306 socket = /tmp/mysql.sock skip-locking key_buffer = 16M max_allowed_packet = 1M table_cache = 64 sort_buffer_size = 512K net_buffer_length = 8K read_buffer_size = 256K read_rnd_buffer_size = 512K myisam_sort_buffer_size = 8M basedir=c:/wamp/bin/mysql/mysql5.1.36 log-error=c:/wamp/logs/mysql.log datadir=c:/wamp/bin/mysql/mysql5.1.36/data # Don't listen on a TCP/IP port at all. This can be a security enhancement, # if all processes that need to connect to mysqld run on the same host. # All interaction with mysqld must be made via Unix sockets or named pipes. # Note that using this option without enabling named pipes on Windows # (via the "enable-named-pipe" option) will render mysqld useless! # #skip-networking # Disable Federated by default skip-federated # Replication Master Server (default) # binary logging is required for replication log-bin=mysql-bin # binary logging format - mixed recommended binlog_format=mixed # required unique id between 1 and 2^32 - 1 # defaults to 1 if master-host is not set # but will not function as a master if omitted server-id = 1 # Replication Slave (comment out master section to use this) # # To configure this host as a replication slave, you can choose between # two methods : # # 1) Use the CHANGE MASTER TO command (fully described in our manual) - # the syntax is: # # CHANGE MASTER TO MASTER_HOST=<host>, MASTER_PORT=<port>, # MASTER_USER=<user>, MASTER_PASSWORD=<password>; # # where you replace <host>, <user>, <password> by quoted strings and # <port> by the master's port number (3306 by default). # # Example: # # CHANGE MASTER TO MASTER_HOST='125.564.12.1', MASTER_PORT=3306, # MASTER_USER='joe', MASTER_PASSWORD='secret'; # # OR # # 2) Set the variables below. However, in case you choose this method, then # start replication for the first time (even unsuccessfully, for example # if you mistyped the password in master-password and the slave fails to # connect), the slave will create a master.info file, and any later # change in this file to the variables' values below will be ignored and # overridden by the content of the master.info file, unless you shutdown # the slave server, delete master.info and restart the slaver server. # For that reason, you may want to leave the lines below untouched # (commented) and instead use CHANGE MASTER TO (see above) # # required unique id between 2 and 2^32 - 1 # (and different from the master) # defaults to 2 if master-host is set # but will not function as a slave if omitted #server-id = 2 # # The replication master for this slave - required #master-host = <hostname> # # The username the slave will use for authentication when connecting # to the master - required #master-user = <username> # # The password the slave will authenticate with when connecting to # the master - required #master-password = <password> # # The port the master is listening on. # optional - defaults to 3306 #master-port = <port> # # binary logging - not required for slaves, but recommended #log-bin=mysql-bin # Point the following paths to different dedicated disks #tmpdir = /tmp/ #log-update = /path-to-dedicated-directory/hostname # Uncomment the following if you are using InnoDB tables #innodb_data_home_dir = C:\mysql\data/ #innodb_data_file_path = ibdata1:10M:autoextend #innodb_log_group_home_dir = C:\mysql\data/ #innodb_log_arch_dir = C:\mysql\data/ # You can set .._buffer_pool_size up to 50 - 80 % # of RAM but beware of setting memory usage too high #innodb_buffer_pool_size = 16M #innodb_additional_mem_pool_size = 2M # Set .._log_file_size to 25 % of buffer pool size #innodb_log_file_size = 5M #innodb_log_buffer_size = 8M #innodb_flush_log_at_trx_commit = 1 #innodb_lock_wait_timeout = 50 [mysqldump] quick max_allowed_packet = 16M [mysql] no-auto-rehash # Remove the next comment character if you are not familiar with SQL #safe-updates default-character-set=utf8 [isamchk] key_buffer = 20M sort_buffer_size = 20M read_buffer = 2M write_buffer = 2M [myisamchk] key_buffer = 20M sort_buffer_size = 20M read_buffer = 2M write_buffer = 2M [mysqlhotcopy] interactive-timeout [mysqld] port=3306 default-character-set=utf8 default-collation=utf8_general_ci skip-character-set-client-handshake dodalem w sekcji [mysqld] default-character-set=utf8 default-collation=utf8_general_ci skip-character-set-client-handshake oraz w [mysql] default-character-set=utf8 i konsekwentnie kazda kolumna w kazdej tabeli ma ustawione "utf8_unicode_ci". Na zakończenie chcialbym dodac ze dane wyswietlane na stronie ktore pochodza z bazy maja polskie znaczki jakies wskazowki? p.s. probowalem dodac zaraz za polaczeniem z baza w pliku ktory odpowiada za generowanie pdf-ow dodac taka linijke mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); mysql_query("SET CHARACTER_SET 'utf8_unicode_ci'"); niestety z nieznanych mi przyczyc wtedy plik w ogole nie jest genereowany. Ten post edytował MartinPL 20.11.2009, 11:36:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 507 Pomógł: 2 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam wszytkich. slowem wstepu chcialbym podziekowac za wyczerpujacy tutorial dotyczacy generowania pdfow. ![]() zdaje sobie sprawe ze to forum dotyczy generalnie php ale jakby nie patrzec bazy danych sa fundamentem w tworzeniu 'czegokolwiek'. korzystajac z waszych wskazowek udalo mi sie uzyskac polskie literki w dokumentach pdf ALE... ...dane ktore pochodza bezopsrednio z bazy danych(mam na mysli tutaj mysql-a) nie wyswietlaja sie z ółęść itp. z racji tego ze jeden obrazek zastapi tysiac slow dolaanczam screen-a. ![]() oto roboczo-experymentalny plik konfiguracyjny mysql .. default-character-set=utf8 default-collation=utf8_general_ci skip-character-set-client-handshake oraz w [mysql] default-character-set=utf8 i konsekwentnie kazda kolumna w kazdej tabeli ma ustawione "utf8_unicode_ci". Na zakończenie chcialbym dodac ze dane wyswietlane na stronie ktore pochodza z bazy maja polskie znaczki jakies wskazowki? Jesli dobrze cie rozumiem uzyj mysql_query("SET CHARACTER SET utf8").. Ten post edytował DannyM 20.11.2009, 11:32:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 13:42 |