![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam formularz, z którego dodawane są dane do bazy.. i teraz jak zrobić tak, zeby przykładowo pole imię nie było wymagane do wpisania, a żeby pozostałe podane dane się wpisały?
Poki co korzystam z takiego kodu:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 9 Dołączył: 26.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uściślij. co to znaczy śię wpisały? Dodajesz nowy rekord?
Pamiętaj że zawsze przy polach obowiązkowych wymagana jest Validacja formularza. Bo do MySQL można wrzucić sporo bzdur.
Pozdro -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam walidację zrobioną
![]() chodzi o to aby użytkownik, który ma przed sobą formularz i go uzupełnia to zeby nie musiał wypełnić wszystkiego ale tylko obowiązkowe pola.. zeby było mniej więcej tak: imię nazwisko* login* (*-wymagane pola) i teraz do bazy bedzie wpisywane imie | nazwisko | login jan | kowalski | jkowal pusto| iksiński | iks obecnie mam tak, że zeby dodać wpis do bazy to muszą być uzupełnione wszystkie pola i nie wiem jak to zmienić.. ..mam nadzieje, że teraz jaśniej opisałem ![]() Ten post edytował em-ba 12.06.2008, 14:02:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 9 Dołączył: 26.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli zostawi je puste to $_POST['nazwapola'] jest równa pustemu stringowi (''). Jak wrzucisz to do bazy to nic się nie stanie. Chyba że pole jest indexem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie błąd nie jest z wartosciami, a z nazwami pól, lub weź pod uwagę, że nie wpisujesz pustej zawartości. Kończysz i zaczynasz jedynie string. Zamiast podwójnych cudzysłowów spróbuj użyć pojedynczych do określenia pustego stringa.
Ten post edytował Shili 12.06.2008, 14:26:51 |
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki, teraz działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 15:56 |