![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zmodyfikowałem do swoich potrzeb przytoczony wcześniej skrypt, ale nie mogę osiągnąc oczekwanego rezultatu, a mianowicie chodzi mi o to, żeby wykorzystując pola "radio" móc wybierac rozwijac dodatkowe pola "select" w zależności od wybranego pola "radio" W tej chwili działa to tak że po przełączeniu pól "radio" nie znikają pola "select" wcześniej już wybrane oraz przy pierwszym uruchamianiu skryptu nie pojawia mi się pole "select" wybrane przez pole radio checked='checked'
Proszę o pomoc, dzięki Kod <script language="JavaScript"> function show() { obj=document.getElementById('idRad'); objCheck=document.getElementById('idRadBox'); if (objCheck.checked) obj.style.display=""; else obj.style.display="none"; } function show1() { obj=document.getElementById('idPio'); objCheck=document.getElementById('idPioBox'); if (objCheck.checked) obj.style.display=""; else obj.style.display="none"; } function show2() { obj=document.getElementById('idTusz'); objCheck=document.getElementById('idTuszBox'); if (objCheck.checked) obj.style.display=""; else obj.style.display="none"; } </script>
Prosze uzywac bbcode!!! poprawiam --- nospor |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a przy starcie strony musisz pokazac selecta (usunac display:none) krorego radio jest zaznaczone -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super, bardzo Ci dziękuje, właśnie o to mi chodziło
![]() Ten post edytował Plastek 21.11.2005, 11:24:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dla selectow nadaj inne name, wtedy w poscie bedziesz mial wartosci dla tych name. Radio zostaw bez zmian. w poscie pod nazwą centrala bedziesz mial rozna wartosc w zaleznosci jakie radio wybrales
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jest szansa zrobić tak, aby wysyłane dane były tylko z jednego selecta ? zależy mi na tym ponieważ w dalszej części skryptu analizowane i wysylane do bazy sa jeszcze inne dane w taki sposób, że wysyłanie danych w tym przypadku ze wzystkich selectów może prowadzić do niepoprawnych wpisów w bazie
|
|
|
![]()
|
|
Kod <script language="JavaScript"> function show() { obj=document.getElementById('idRad'); objCheck=document.getElementById('idRadBox'); if (objCheck.checked) { obj.style.display=""; obj.disabled=false; } else { obj.style.display="none"; obj.disabled=true; } } function show1() { obj=document.getElementById('idPio'); objCheck=document.getElementById('idPioBox'); if (objCheck.checked) { obj.style.display=""; obj.disabled=false; } else { obj.style.display="none"; obj.disabled=true; } } function show2() { obj=document.getElementById('idTusz'); objCheck=document.getElementById('idTuszBox'); if (objCheck.checked) { obj.style.display=""; obj.disabled=false; } else { obj.style.display="none"; obj.disabled=true; } } </script>
i na koniec po zaladowaniu wykonaj taki skrypcik: Kod <script language="JavaScript">
show(); show1(); show2(); </script> -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Teraz super mi to działa
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz ukrywać/pokazywać większą ilość elementów, zamknij je w <div></div>, np.
-------------------- Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4 |
|
|
![]()
|
|
@escaflowne ale w tym przypadku to nie ma sensu bo dla każdego radio jest tylko po jednym selectie. A nie będzie przeciez robil po kilka kombinacji divów w selectie by zamykac obszary dla roznych radio
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jezeli zamiast
chcialbym uzyc cos w stylu to jak musze zmodyfikowac kod js I jak zrobic aby po kliknieciu w button pokazalo mi sie np 2 nowe pola zamiast jednego jak w poprzednich przykladach chce zastosowac <input type="image" ... bo moge tam ustawic tlo obrazkowe. Po kliknieciu na button pod spodem ma wyskakiwac jedno pole textarea oraz pole <input type="submit" probowalem narazie dojsc do tego zeby wyskakiwalo same pole textarea jednka nie udalo mi sie
wydaje mi sie ze problem lezy w tej lini if (objCheck.checked) obiekt jest buttonem wiec nie moze byc zaznaczony jak np radio czy checkbox bardzo mozliwe ze sie myle bo to pierwsze moje starcie z java scriptem ![]() Rozwiazanie poszperalem troche w google i znalazlem opis ukrywania calego diva Kod <script language="javascript"> var state = 'none'; function showhide(layer_ref) { if (state == 'block') { state = 'none'; } else { state = 'block'; } if (document.all) { //IS IE 4 or 5 (or 6 beta) eval( "document.all." + layer_ref + ".style.display = state"); } if (document.layers) { //IS NETSCAPE 4 or below document.layers[layer_ref].display = state; } if (document.getElementById &&!document.all) { hza = document.getElementById(layer_ref); hza.style.display = state; } } </script> button pokazujacy i ukrywajacy diva konkretny div ktory chcemy ukryc
Ten post edytował Dandelion 16.04.2006, 00:06:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:42 |