![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 2 Dołączył: 29.01.2004 Skąd: Rz-ów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki wpis w bindzie dla domena.pl Kod domena.pl. NS ns.domena.pl. ns.domena.pl. A 1.1.1.1 domena.pl. A 1.1.1.1 webmail.domena.pl. A 1.1.1.1 mail.domena.pl. A 1.1.1.1 ftp.domena.pl. CNAME domena.pl. www.domena.pl. CNAME domena.pl. domena.pl. MX (10) mail.domena.pl. 1.1.1.1 / 24 PTR domena.pl. i mam serwis pod domena_glowna z wildcardem i chcialbym aby domena.pl byla aliasem dla domena_glowna. Wiem ze musze dodac tutaj Kod *.domena.pl. CNAME domena.pl. ale co jeszcze aby kazde zapytanie pod domena.pl szlo na glowna Generalnie chodzi o to jak zrobić aby 1 serwis występowal pod 2 domenami. pozdrawiam a moze bind normalnie tylko w apachu ustawic takie same sciezki? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Rzecz jest stosunkowo prosta. Jeżeli masz bind'a, to w pliku strefy domena.pl piszesz przekierowania www domen na serwer apache, czyli jeżeli Twój serv. www jest pod 1.1.1.1, to powinieneś mieć taki wpis w pliku strefy domena.pl: Kod domena.pl. A 1.1.1.1 www.domena.pl. CNAME domena.pl. (lub nazwa serv. www) natomiast w apache.conf wpisujesz sobie Kod <VirtualHost 1.1.1.1:80> DocumentRoot /sciezka/do/strony ServerName domena.pl ServerAlias www.domena.pl </VirtualHost> Strona z katalogu strony będzie dostępna pod tymi dwoma nazwami. Dodanie w pliku strefy wpisu: Kod *.domena.pl. CNAME domena.pl. a w httpd.conf apache'a Kod ServerAlias *.domena.pl. sprawi że wszystko co jest poddomeną domena.pl będzie przekierowane na ten sam adres www. Osobiście nie polecam takiego rozwiązania (szerszy temat), no chyba że realizujesz sterowanie poddomenami na poziomie php. Należy też pamiętać o konieczności aktywacji opcji NameVirtualHost 1.1.1.1:80 w httpd.conf. Pozdrawiam, |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 22:14 |