Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Aplikacje mobilne, jakie najlepsze podejście
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Na początek zaznaczę, że o aplikacjach mobilnych wiem tyle, że nic nie wiem. Nie mam zielonego pojęcia jak się je tworzy, nigdy tego nie robiłem i mało czytałem, tak więc ogólnie błądzę.

Pracuję obecnie nad projektem, dla którego chciałbym w przyszlości stworzyć także aplikację mobilną. W skrócie chciałbym aby aplikacja działała offline, ale synchronizowała się z "bazą" w czasie gdy będzie taka możliwość. Aplikacja będzie umiarkowanie prosta - taka "wykastrowana" wersja aplikacji przeglądarkowej. Powiedzmy, że coś w stylu aplikacji Listonic.

Jest w zasadzie jeden problem - znam jedynie rozwiązania typowo webowe czyli php, javascript/jquery, html, css itd. Raczej nie chciałbym się uczyć wszystkiego od nowa w kwesti programowania apki mobilnej. Widzę, że są różne rozwiązania, gdzie można programować w językach webowych i tu rodzi mi się kilka pytań:
- czy w tych rozwiązaniach rzeczywiście stworzę aplikację mobilną
- czy taką aplikację użytkownicy będą mogli łatwo instalować w swoich smartfonach
- ogólnie czy te rozwiązania to coś "produkcyjnego" czy raczej ciekawostki typu php-qt (czyli niby się da, ale nikt rozsądny nie pisze w tym aplikacji)

Opcją alternatywną jaką rozważam jest stworzenie wersji mobilnej strony z osobnymi widokami itp. np. korzystając z jquery mobile czy czegoś podobnego. Tutaj oczywiście minus, że użytkownik musi cały czas być online no i nie jest to apka.

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.09.2025 - 23:42