![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam sobie zapytanie w którym steruję sortowaniem poprzez link, czyli w linku mam po jakim polu ma sortować i ładnie działa, ale co zrobić gdy ktoś sobie zmieni tą zmienną ? Wtedy wywala mi albo błąd Warning: mysql_fetch_array() .... albo jak dam w kodzie po zapytaniu or die(...); to wyświetla. Moja pytanie co zrobić aby sortowało po ID bądź czymś innym co jest w bazie ale żeby nie sortowało po tym jak ktoś sobie sam zmieni w linku na złą kolumnę ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat or die(header('Location: link..')); i przenosi na link w którym jest wszystko wyzerowane i dobrze wyświetlone Taka jeszcze drobna dygresja: pragnę zwrócić uwagę, że zapytanie może się również nie wykonać, nawet gdy ktoś użyje pola, po którym można sortować. Ot np. chwilowa awaria tabeli, która zdarza się stosunkowo często. I co wówczas się bedzie działo? Wówczas w nieskonczoność będziesz przekierowywał użytkownika. Dawanie możliwości sortowania po wszystkich kolumnach jak leci też jest średnio dobrym rozwiązaniem. Przecież nie zawsze na wszystkich polach masz założone indeksy i sortowanie po wszystkim może być poprostu nieoptymalne. Ja tam zawsze określam na sztywno po czym można sortować i jakoś nie widzę w tym żadnego problemu. Mam wówczas pełną kontrolę nad tym co user może a czego nie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 15:07 |