|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam pytanie, czy może ktoś zna sposób w jaki mógł bym korzystać z Jquery w grasemonkey?
Znalazłem coś takiego:
TYlko nie wiem czemu cały czas wyskakuje alert o zmiennej treści jak by z częściami jakiejś funkcji... Ten post edytował ShadowD 22.11.2009, 16:37:16 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%)
|
Rozumiem że chodzi o cache...
A więc, klikam na nowy skrypt, wybieram strony na jakich ma być uruchomiony (*) i klikam OK. Edycja pliku i dodaje require i krótki wręcz banalny kod, a oto rezultat: [HTML] pobierz, plaintext
Nie działa, pisząc samego alerta, bez redy() działa, wniosek ->> jquery nie działa... Bogatszy o nowe doświadczenia próbuję z wersją lokalną. Najpierw wklejam pliki w katalog gm w katalogu ff i dla pewności, a raczej szczerze wiedzę, że powinienem go wkleić do katalogu coś jak: ~Firefox\Profiles\...\gm_scripts\ gdzie również wendruje kopia plików. Konfiguracja od początku (takla sama) plus zmiana w require na nazwę pliku, próbowałem /nazwa.roz jak i bez /. Wynik jak zwykle. Próba poszukania czegoś w sieci (raz kolejny), znalazłem masę plików niby działających kopiowałem je i sprawdzałem wszystko kończyło się tak jak zawsze. ;\ Nie wiem co robię nie tak, jak zauważyłeś lub i nie staram się jakoś rozwiązać ten problem jednak mi nie idzie, prosił bym o kolejną naprowadzenie na właściwą drogę... ;] EDIT: Da się doładować 2 pliki do jednego skryptu? Ten post edytował ShadowD 6.12.2009, 20:59:25 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%)
|
Rozumiem że chodzi o cache... nie zupełnie o cache - odinstaluj wszystkie skrypty tego typu - kliknij "usuń" - wyłącz potem mozille i włącz....A więc, klikam na nowy skrypt, wybieram strony na jakich ma być uruchomiony (*) i klikam OK. Edycja pliku i dodaje require i krótki wręcz banalny kod... właśnie o tym w jednym z postów pisałem, że zapewne tak robisz - a jak pisze przy require w manualu dodatkowy skrypt instaluje się/ściąga się tylko raz przy instalacji skryptu nie wiem na ile znasz angielski na dokumentacje (nie wiem czemu ale takie teksty i jak ktoś mówi to rozumiem dosyć dobrze - dużo gożej jakbym ja miał mówić - prawie ni w zą(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) - ale w manualu o namespace też trochu inaczej pisze - podaje się adres internetowy tego skryptu czy to localhst - nie wiem czy można tak jak u Ciebie w kodzie ;p... najlepiej zrób tak - tak jak pisałem odinstaluj te skrypty co tam masz niepotrzebne i o podobnych próbach (mogą wchodzić w konflikty)... zapisz na dysku plik o takiej nazwie JAKAS_NAZWA.user.js a jego zawartość to w zasadzie kod z Twojego pierwszego postu (narazie z cytatu ;p): Kod // ==UserScript== // @name jQueryPlay // @namespace http://www.example.com/jQueryPlay/ // @description Plays around with jQuery. Simply appends " more text." to string in the element with id sometext. // @include http://forum.php.pl* // @require http://code.jquery.com/jquery-latest.min.js // ==/UserScript== $(document).ready(function() { $("a").click(function() { alert('Hello world!'); }); }); włącz mozille i włącz greseamonkey - zminimalizuj mozille i nie myśl przez chwilę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) idź do katalogu z plikiem i kliknij prawym myszki na tym skrypcie-> otwórz za pomocą i wybierz mozille - teraz zainstalujesz... wejdź na forum.php.pl i klikaj jakikolwiek link - zanim przejdziesz na inną stronę powinno być to co chciałeś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) a teraz mała jeszcze uwaga co do Twojego kodu: // @include * - nie wiem czy to działa na wszystkich stronach - już dłuższy czas nie musiałem pisać skryptów dla siebie a jak pisałem to pod konkretne strony - potem poeksperymentujesz jak już będzie powyższe działało ;p // @name - co do tego nie wiem czy mogą być spacje w nazwie jak Ty podałeś ;p gdy potrzebowałem pisać userscript to większość pisałem pod operę i jakbyś czasem chciał tam pisać to drobne uwagi - jeśli rozszerzenie jak w greseamonkey to skrypt wykona się po załadowaniu dom'u, jeśli rozszerzenie tylko js to skrypt jest aktywny od początku wczytywania (zanim jeszcze się dom wczyta) - i tu już sam musisz zdarzeniami operować jeszcze apropo mozilli - tam skrypty od funkcji na stronie bodajrze mocno są oddzielono - ale jeśli chcesz je wywoływać to poczytaj tip'y w manualu żeby nie korzystać z unsafe.Window (jakoś tak się pisze ;p) w operze skrypty są mniej oddzielone od obiektu window (wielu stwierdzi że za mało) ale wystarczy pisać tylko anonimowe obiekty gdzie da się zawrzeć także anonimowe funkcje posiadające jednak wewnętrzne nazwy - jeśli potrzebowałem załączyć jakąś mniejszą bibliotekę (tak mniejszą gdyż jakoś nie kożystam z tak dużych bibliotek - co najwyżej czasami przeglądam źródła ;p) to w operze można załączyć przez dom (akurat niedawno tu na forum był temat o załączaniu prototype przez dom)... Cytat Da się doładować 2 pliki do jednego skryptu? z tego co pamiętam to da się (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) - a z tego co sprawdziłem to sporo pamiętam jeszcze (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował zegarek84 6.12.2009, 23:02:37 |
|
|
|
ShadowD [JavaScript]Greasemonkey + Jquery? 22.11.2009, 16:31:10
webdice Wklej źródło jQuery do pliku z Twoim skryptem. 22.11.2009, 16:34:27 
zegarek84 Cytat(webdice @ 22.11.2009, 16:34:27 ... 22.11.2009, 17:55:04
ShadowD O nie zauważyłem odpowiedzi, faktycznie o wiele wy... 5.12.2009, 14:02:47
zegarek84 wszystko ładnie pięknie tylko źle używasz // @requ... 6.12.2009, 00:21:42
ShadowD Dostałem od Ciebie linka, za co jestem wdzięczny. ... 6.12.2009, 02:06:29 
zegarek84 Cytat(Metadata_Block_@require)This metadata block ... 6.12.2009, 18:22:12
ShadowD Mocno łopatologicznie to wytłumaczyłeś - dzięki. ;... 6.12.2009, 23:57:24 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 9.12.2025 - 15:13 |