Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> formularz a "szachy", jak tego dokonać?
dutagamo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Zaczynam się uczyć tego języka i zastanawia mnie pewna sprawa:
Poprzez formularz chciałbym aby wywołało mi tablicę podobną do szachów i na danym polu umieścić punkt lub cokolwiek innego. i zasada jego działania chciałbym aby była podobna do skoczka w szachach. By pokazało miejsca na które on może skoczyć.
Jak to zrobić?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
ayeo

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Samo zagadnienie SSN (rozpoznawanie kodów pocztowych (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) jest mi znane. Algorytmy genetyczne same w sobie też kojarzę (proste, abstrakcyjne przykłady) jednak nie zdawałem sobie sprawy, że można tego użyć do tak matematycznego zagadnienia jak szachy (knight tour). Co do rekurencji to zawsze znajdzie rozwiązanie jeśli takie istnieje bo (było nie było) sprawdzi każdą możliwość  (co trudno nazwać rozwiązaniem problemu (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ). Dzięki jak najbardziej się należy bo nie doceniałem algorytmów genetycznych chyba, traktowałem to raczej jako ciekawostkę. Widziałem masę programów, które wykorzystują to w praktyce (malowanie Mona Lisy), ale dla codziennych zastosowań trudno mi było do wcisnąć. Teraz widzę, że nawet problem stricte matematyczny (sorry za wyrażenie, ale wiesz o co chodzi) można rozwiązać w taki sposób. Tak więc jeszcze raz: DZIĘKI! (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 09:34