Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Pomoc przy wprowadzeniu do SQLite (konfiguracja, zarządzanie)
Sajrox

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Czy mogę prosić kogoś o krótkie opisanie takich zagadnien z SQLite jak:

1. Konfiguracja pod PDO (jakiś mały przykład i wyjaśnienie w 1-2 zdaniach)

2. Utworzenie bazy i jej używanie w SQLiteManager na localhoście oraz na serwerze zewnętrznym(czyli jak utworzyć bazę tak żeby mozna było jej używać na stronie)

Mam nadzieję że dzięki temu wiecej osób się skusi na korzystanie z tej bazy, a co za tym idzie może większa popularność i szybszy rozwój (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Sajrox

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cięzko tutaj porównywać SQLite do MySql. Rozumiem że ta pierwsza baza jest o wiele mniej rozbudowana, ale skoro ma takie elementy jak widoki, wyzwalacze to dziwnje że nie posiada także kluczy obcych. Jednak jestem dobrej mysli że uda się to zaimplementować w przyszłych wersjach.

Co do serwerów oraz ich ograniczenia co do ilości baz danych to osobiście korzystam z home.pl z pakietu Business Starter i bardzo boli mnie to że maksymalna ilość baz danych wynosi 5. Staram się nadrabiać to trzymajac kilka serwisów na jednej bazie zmieniając tylko prefixy co skutkuje spadkiem wydajności.
SQLite nie ogranicza nas w ten sposób, można mieć 10, 50, lub 200 serwisów opartych o SQLite na jednym serwerze co jest dużym plusem. Brakuje tylko mi kluczy obcych.
Reszte da się jakoś przeżyć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ciekawie czy autorzy bazy mają na uwadze wprowadzenie ich w przyszłości bo wątpię w to że nie jest to możliwe.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.06.2026 - 12:53