![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnio zabrałem się za tworzenie gry MMOSG(np. travian)... Całkiem sprawnie mi to idzie, ale natrafiłem na mały problem... Otóż w grze potrzebuję zamieścić skrypt, który naliczałby liczbę surowców na godzinę(np. Drewno 33 na godzinę) nawet jeśli przeglądarka byłaby wyłączona... Może ktoś wie jak to zrobić (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Bardzo proszę o odpowiedź... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CRON NIE!!Obciąża serwer a można zrobić to w prosty sposób.
W tabeli z surowcami trzeba sobie zrobić pare pól więcej,tj. surowiecH - czyli dany surowiec na godzinę,robisz tyle ile masz surowców. lastUpdate - czas kiedy ostatnio gracz widział swoje surowce. I teraz uaktualnianie odbywa się w następujący sposób. Muszisz od czasu aktualnego odjąć czas z pola "lastUpdate",masz ileś tam sekund. Teraz surowiecH dzielisz na 3600,żeby powstał surowiec na sekunde. No i teraz mnożysz ilość danego surowca na sekunde przez ilość sekund. Ofc przy każdej akcji na stronie muszisz updatować pole "lastUpdate" Ten post edytował Synapsa 4.05.2008, 08:16:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 09:52 |