![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Próbuję włączyć sesje do mojego skryptu logowania i jako że jestem początkujący napotkałem na pewien problem. Otóż po udanym logowaniu i zapisaniu do zmiennej loginu wpisanego przez użytkownika, na stronie do której przekierowuje chcę zrobić proste potwierdzenie logowania z napisem 'Witaj $_SESSION['login'] !'. Jednak php zwraca mi informację :Undefined variable: _SESSION in C:\xampp\htdocs\php_new\zalogowany.php on line 4, tj że zmienna nie została zdefiniowana. Części listigów plików: 1. funkcja odpowiedzialna za logowanie z klasy User
2. strona do wyświetlenia po zalogowaniu się
Sesje otwieram w pliku z formularzem, który działa poprawnie. Wiem że używam kilku przestarzałych metod ale dopiero rozpoczynam swoją zabawę z PHP Ten post edytował xsalok 23.01.2016, 12:54:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 2 Dołączył: 2.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to że jak ktoś niezalogowany będzie przeglądał tę stronę to bezsensu serwer będzie zakładał sesję.
Zrobiłbym tak:
Session_start() tworzy albo wznawia istniejącą sesję więc nie ma sensu zbytniego sprawdzanie konkretnego identyfikatora. Będziesz chciał zmienić id sesji, trzeba będzie wszędzie poprawiać kod. Jest sens. Jeśli witryna ma 300 stron i na każdej mogą (ale nie muszą!) być wykorzystywane dane z $_SESSION to bezsensu inicjować zawsze sesje. Na witrynę wchodzi 1000 userów z czego tylko 2 dokonuje logowania. Gdyby nie ifować session_start() biedny serwer by zakładał 1000 sesji i trzymał je (domyślnie 30min.) a tak załozy tylko 2. Będziesz chciał zmienić id sesji, trzeba będzie wszędzie poprawiać kod. Zmiana id sesji nie ma znaczenia - ten if pyta się tylko czy jest PHPSESSID a nie jakie ma id. EDIT: Mała poprawka kodu php bo wcześniej napisałem bzdury (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Ten post edytował miki22 23.01.2016, 17:23:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 08:06 |