Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][PHP]Jak oddzielić PHP od kodu HTML?
qjam

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Dzisiaj postanowiłem pierwszy raz od paru lat przysiąść do php. Tak dla treningu, dla zabicia czasu, po prostu z nudów. Kiedyś pisałem jedynie strukturalnie... wychodziły potworki (przy pisaniu bloga) których teraz chciałbym uniknąć. Bardzo chętnie oddzieliłbym PHP od HTMLa (wiem, istnieje Smarty i MVC) jednak nigdy nie ruszyłem programowania obiektowego... stąd moje pytanie, w jaki sposób wy oddzielacie HTML od PHP? Macie jakieś rady? A może macie jakieś linki do nauki OOP? Programowałem hobbistycznie i chciałbym aby tak zostało dlatego nie są to mega ważne projekty... robię to po prostu dla siebie. Czekam na odpowiedzi, pozdro (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
qjam

-----

Doskonale o tym wiem... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Celowo nie napisałem tego tutaj bo się spieszyłem. Jednak chodzi mi o to czy jest jakiś sposób żeby oddzielić PHP od HTMLa lub zminimalizować jego udział. Tak jak mówiłem wiem co to MVC ale nie znam OOP żeby to stosować, to raz. Dwa, że wiem że w formularzach mogę użyc action='logowanie.php' ale nie wszędzie da się to zrobić...

Ten post edytował qjam 5.04.2014, 14:15:20
+Quote Post
ZaXaZ

-----

Cytat(qjam @ 5.04.2014, 15:15:05 ) *
Doskonale o tym wiem... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Celowo nie napisałem tego tutaj bo się spieszyłem. Jednak chodzi mi o to czy jest jakiś sposób żeby oddzielić PHP od HTMLa lub zminimalizować jego udział. Tak jak mówiłem wiem co to MVC ale nie znam OOP żeby to stosować, to raz. Dwa, że wiem że w formularzach mogę użyc action='logowanie.php' ale nie wszędzie da się to zrobić...

zminimalizować można if'ami (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) - coś nie zostanie spełnione to nie wykona, zmniejszyć ogólnie można np. Załadować plik przez include etc, OOP chyba na wikibooks najlepiej.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.03.2026 - 14:58