![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kod:
Dopóki nie dodam ostatniej linijki, błędu nie ma. Jeśli tylko dowiem się w czym leży problem, od razu będę mógł iść dalej z tematem. phhpinfo() mówi: DOM/XML enabled DOM/XML API Version 20031129 libxml Version 2.6.26 HTML Support enabled XPath Support enabled XPointer Support enabled Schema Support enabled RelaxNG Support enabled |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HTML nie zawsze jest poprawnym dokumentem XML ;] - więc ze stronami niemal zawsze będzie podobnie... mając tego świadomość możesz wyłączyć wyświetlanie błędów przy tej funkcji
@$objDOM->load("http://www.onet.pl"); kod strony zapisanej z obiektu DOM może trochę odbiegać od źródeł... gdy będziesz więcej programował i poznawał inne języki to polecam korzystanie z silnika przeglądarki np. WebKit w Fremworku Qt (ale to już język C++)... na razie nie przejmuj się tymi błędami... jednak możesz mieć problemy z kodowaniem niektórych stron - czytaj dokumentację i komentarze jak sobie z tym poradzić ;] - dasz radę... wszystkie linki w wyr. xpath nie ważne gdzie się znajdują to po prostu "//a", z kolei wewnątrz jakiegoś obiektu o określonym id nie bezpośrednie dzieci to "//*[@id="cos_tam"]//a" - zwracaj uwagę kiedy np. stosować "//" a kiedy "/", ale to już chyba doczytałeś... i podobnie jak przykłady wyżej jeśli szukasz xpath względem jakiegoś elementu to zaczynaj wyrażenie od "./" ps. względem wyr. CSS "//" odpowiada spacji " " a "/" odpowiada ">" 1. wydaje się, że to ta metoda: createElement przerabia kod HTML na encje a nie ma ona żadnych dodatkowych parametrów... zrobiłem to łopatologicznie - wygenerowałem plik, a potem go przerobiłem innym skryptem - innego rozwiązania chyba nie znajdziemy
2. postanowiłem wgłębić się w DOM, dla przykładu chcę wykonać listę linków znajdujących się na onecie
no i pokazała się ogromna lista błędów - czyja to wina? skryptu czy onetu?
Ten post edytował zegarek84 12.04.2013, 12:14:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 15:57 |