Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jaki Linux na serwer web?, Bo już sam nie wiem.
maly_szcz
post 16.02.2006, 22:01:54
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam po raz kolejnu.
Szkoda, że nikt nie ejst w stanie przedstawić różnic pomiędzy apachem 1 i 2 o które pytałem w innym temacie, ale to na razie na drugi plan.

Zamierzam się nauczyć Linuxa, a chodzi mi o postawienie serwera web.
No i teraz nie mogę sie zdecydować.

czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć która dystrybucja Linuxa sprawia się najlepiej w tym temacie? nie chodzi mi o łatwość konfiguracji a o wydajność. Szukałem trochę w google, ale nie udało mi sie znaleść informacji na temat najczęściej wykorzystywanych dystrybucji na serwery, więc liczę na Was.

Z góry wielkie dzięki i mam nadzieję,że chociaż w tym temacie ktoś coś napiszę.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
crash
post 16.02.2006, 23:12:36
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Ja polecam Debiana. Od paru lat mam postawiony na nim serwer. Ciągłe aktualizacje pakietów, stabilność itp sprawiają, że dystrybucja ta bardzo dobrze sprawuje się jako serwer, ale pewnie tak będzie z 98% dystrybucji, bo po prostu linux ma to do siebie, że dobrze nadaje się na serwery.

--------------------
+Quote Post
Kinool
post 16.02.2006, 23:15:22
Post #3

-----

gratuluje pomyslu smile.gif masz zamiar nauczyc sie obslugi Linuxa a jako nauke wybrales sobie postawienie serwera blink.gif

tak z ciekawosci zapytam po co ci ten serwer na Linuxie?? jak nie znasz sie na administracji to zrobisz sobie i innym wiecej szkody niz pozytku! wiec lepiej zostan przy Windowsie

a tak na marginesie administracja serwera to nie takie Hop jak sie co niektorym wydaje mad.gif no chyba ze mowa tu o serwerze na ktorego byle lepszy script-kiddies wbija sie po godzinie od postawienia systemu!

--------------------
+Quote Post
SongoQ
post 16.02.2006, 23:56:23
Post #4

-----

Cytat
Szkoda, że nikt nie ejst w stanie przedstawić różnic pomiędzy apachem 1 i 2 o które pytałem w innym temacie, ale to na razie na drugi plan

A chociaz zobaczyles na strone apache i zobaczyles zmiany? Pytania latwo sie zadaje, gorzej jest znalezc na nie samemu odpowiedz.

Co do linuxa to polecam tak samo jak @crash oczywiscie debian (chociaz jego pochodne tez beda ok)

--------------------
+Quote Post
simemo
post 20.02.2006, 09:32:37
Post #5

-----

Ja Ci polecam PLD. Od paru lat pracuję na serwerach pod tym systemem i muszę przyznać jego wyższość nad slackware'm, którego dotychczas uznawałem z najlepszy w tej materii (podobnie jak 90% adminów).

PLD ma sporo zalet: równie wydajany jak slackware i pozbawiony zbędnego śmiecia, obsługuje RPM, dzięki czemu możesz tworzyć własne paczki co pozwala utrzymać system w "czystości" i łatwo go aktualizowac, a jego standartowe paczki sa umieszczane w chroot i nie trzeba się tym bawić samemu (choć oczywiście możńa winksmiley.jpg ), co sprawia że w standartowej konfiguracji, ktora jest naprawdę łatwa do postawienia, jest to chyba najbezpieczniejsza standartowa konfiguracja wśród znanych mi linuchów, a spora ilość nietypowych poleceń, pozwala bardzo ułatwić codzienną pracę.
Ludzie którzy tworzyli tą dystrybucję są z reguły polskojęzyczni co bardzo ułatwia nabluzganie im gdy coś nie działa winksmiley.jpg, a przy tym są bardzo pomocni.

Oczywiście porównuję go tylko z linuksami które znam (Slackware, Debian czy RedHat )

Pozdrawiam,
+Quote Post
escaflowne
post 20.02.2006, 12:19:11
Post #6

-----

Cytat(maly_szcz)
[...] czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć która dystrybucja Linuxa sprawia się najlepiej w tym temacie? nie chodzi mi o łatwość konfiguracji a o wydajność. Szukałem trochę w google, ale nie udało mi sie znaleść informacji na temat najczęściej wykorzystywanych dystrybucji na serwery, więc liczę na Was. [...]

Co za różnica? To tak jakbyś zapytał, który chleb lepiej nada się do kanapek, które zamierzasz przygotować.

--------------------
Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4
+Quote Post
revyag
post 20.02.2006, 14:04:17
Post #7

-----

jaki linux
smile.gif

--------------------
-------------

------
+Quote Post
kszychu
post 20.02.2006, 14:42:33
Post #8

-----

Wątek od początku odbiega od tematyki działu. Przenoszę.

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:12