![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam po raz kolejnu.
Szkoda, że nikt nie ejst w stanie przedstawić różnic pomiędzy apachem 1 i 2 o które pytałem w innym temacie, ale to na razie na drugi plan. Zamierzam się nauczyć Linuxa, a chodzi mi o postawienie serwera web. No i teraz nie mogę sie zdecydować. czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć która dystrybucja Linuxa sprawia się najlepiej w tym temacie? nie chodzi mi o łatwość konfiguracji a o wydajność. Szukałem trochę w google, ale nie udało mi sie znaleść informacji na temat najczęściej wykorzystywanych dystrybucji na serwery, więc liczę na Was. Z góry wielkie dzięki i mam nadzieję,że chociaż w tym temacie ktoś coś napiszę. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja polecam Debiana. Od paru lat mam postawiony na nim serwer. Ciągłe aktualizacje pakietów, stabilność itp sprawiają, że dystrybucja ta bardzo dobrze sprawuje się jako serwer, ale pewnie tak będzie z 98% dystrybucji, bo po prostu linux ma to do siebie, że dobrze nadaje się na serwery.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gratuluje pomyslu
![]() ![]() tak z ciekawosci zapytam po co ci ten serwer na Linuxie?? jak nie znasz sie na administracji to zrobisz sobie i innym wiecej szkody niz pozytku! wiec lepiej zostan przy Windowsie a tak na marginesie administracja serwera to nie takie Hop jak sie co niektorym wydaje ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Szkoda, że nikt nie ejst w stanie przedstawić różnic pomiędzy apachem 1 i 2 o które pytałem w innym temacie, ale to na razie na drugi plan A chociaz zobaczyles na strone apache i zobaczyles zmiany? Pytania latwo sie zadaje, gorzej jest znalezc na nie samemu odpowiedz. Co do linuxa to polecam tak samo jak @crash oczywiscie debian (chociaz jego pochodne tez beda ok) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja Ci polecam PLD. Od paru lat pracuję na serwerach pod tym systemem i muszę przyznać jego wyższość nad slackware'm, którego dotychczas uznawałem z najlepszy w tej materii (podobnie jak 90% adminów).
PLD ma sporo zalet: równie wydajany jak slackware i pozbawiony zbędnego śmiecia, obsługuje RPM, dzięki czemu możesz tworzyć własne paczki co pozwala utrzymać system w "czystości" i łatwo go aktualizowac, a jego standartowe paczki sa umieszczane w chroot i nie trzeba się tym bawić samemu (choć oczywiście możńa ![]() Ludzie którzy tworzyli tą dystrybucję są z reguły polskojęzyczni co bardzo ułatwia nabluzganie im gdy coś nie działa ![]() Oczywiście porównuję go tylko z linuksami które znam (Slackware, Debian czy RedHat ) Pozdrawiam, |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(maly_szcz) [...] czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć która dystrybucja Linuxa sprawia się najlepiej w tym temacie? nie chodzi mi o łatwość konfiguracji a o wydajność. Szukałem trochę w google, ale nie udało mi sie znaleść informacji na temat najczęściej wykorzystywanych dystrybucji na serwery, więc liczę na Was. [...] Co za różnica? To tak jakbyś zapytał, który chleb lepiej nada się do kanapek, które zamierzasz przygotować. -------------------- Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wątek od początku odbiega od tematyki działu. Przenoszę.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:12 |