![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm mam pytano (szukalem i niemoglem znalezc)
mam plik z wpisami z tablicy (kazda komurka tablicy jest w oddzielnej lini i tak np chcialbym zmienic zawartosc komurki nr 100 jak zrobic zeby przy zapisie zmienic tylko ta komorke?? jedyny sposob to wczytac zaratosc pliku do Tablicy potem edytowac odpowiednia komurke tablicy i zapisac ponownie caly plk od nowa czy moze da sie zrobic tak ze zapisany zostanie tylko konkretny fragment?? fseek() raczej chuba nie pomoze bo wpisy w komurkach maja rozna dlugosc wiec potrzebne by byla jakas funkacja do ustawienia w odopwiednil lini pliku cos jak fseek() ale do lini a nie znakow. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat jedyny sposob to wczytac zaratosc pliku do Tablicy potem edytowac odpowiednia komurke tablicy i zapisac ponownie caly plk od nowa czy moze da sie zrobic tak ze zapisany zostanie tylko konkretny fragment?? Raczej nie ma innej możliwości.
Pozatym: KOMÓRKA od "komora" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak tez myslalem nop jakos sobie juz poradzilem z tym i innymi problemami
![]() a teraz mam nastepny ![]() jak zrobic ograniczenie na <textarea> ![]() i jesli ten limit zostanie przekroczony to zeby wyskoczyl jakis komunikat czy cos (wiem ze to Java a nie php ale moze ktos mi cos poradzi) no i jeszcze jedna sprawa w php bawie sie od kulku dni, wczesnije conieco robilem w Pascalu, Delphi i C++ mam pytanie czy jest cos takiego w php jak goto ![]() ![]() a dokladnie ![]() if (strlen($tresc)>200) { echo "bla bla bla za wiele textu"; } ale to dopiero po wstawieniu tresci a chcialbym zrobic zeby ostrzezenie bylo w trakcie pisania anie po jego zakonczeniu pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oddzielaj client-side od server-side. textarea mozesz ograniczyc przez JavaScript ( i wowczas zapraszam na inne forum), a po stronie S-S mozesz odczytac i ewentualnie obciac np. przez substr($zmienna,0,$limit);
A co do goto - zapomnij o tym. To przegrany pomysl. Uczy Cie zle myslec, w php masz mozliwosc programowac strukturalnie, oraz zalazki programowania obiektowego. Staraj sie uczyc nowych technologii bo zginiesz (i uwierz - nie wazne ze na studiach ucza goto ;]) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:18 |