![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
na wstępie zaznaczę tylko, że szukałem tego rozwiązania zanim zapytałem tutaj. Proszę o przeczytanie mam problem ponieważ jestem grafikiem, a do swojej pracy potrzebuję wiedzy programistycznej. Otóż stworzyłem animację zawierającą tekst w html5 (przy pomocy Adobe Animate). Nie pytajcie czemu, ale potrzebuję w łatwy sposób móc zmienić tekst w tej animacji. Podmieniać tekst będzie osoba, która jest kompletnym laikiem i edytując plik ręcznie z pewnością coś zepsuje. Dlatego potrzebuję formularza który: 1. poszuka w danym pliku określoną frazę pomiędzy resztą kodu 2. w tej frazie zmieni tekst na ten wprowadzony w polu input formularza czyli np. treść tego pliku wygląda tak jakiś kod coś tam coś tam textdozmiany="jakis tekst" skrypt znajduje ten tekst i podmienia na ten wprowadzony w formularzu, ale zachowuje resztę kodu czyli: textdozmiany="podmieniony tekst" teraz trudność, bo wyrażeń textdozmiany może być więcej niż jedno, dlatego wprowadziłem do pliku komentarze. Skrypt powinien badać więc warunek jeśli znalazł wyrażenie "komentarz1" i następnie znalazł textdozmiany to zamienił tekst na wprowadzony w 1 polu formularza jeśli znalazł komentarz2 to poszukał pierwszy za nim texdozmiany i podmienił tekst na ten wpisany w drugim polu formularza. Czytałem o operacjach na plikach, ale przerasta mnie tego typu edycja i połączenie jeszcze tego z formularzem. Gdyby ktoś był łaskaw podsunąć jakiś kawałek kodu żebym miał jakiś punkt zaczepienia, byłbym wdzięczny. z góry dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2016 Skąd: Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
struktura twojego pliku przypomina format plików INI.
A stąd już prosta droga do edycji tego pliku z formularzu metodami GET/POST (jak wolisz). // plik konfiguracja.ini textdozmiany="jakis tekst" textdozmiany2="jakis tekst 2" Najpierw odczytujemy aktualną konfigurację
i dokonujemy zmian
Teraz potrzeba jedynie zapisać zmienioną tablicę do pliku. Istnieje tyle rozwiązań, ilu programistów. Oto jedno z rozwiązań zaproponowanych na php.net (nie testowane)
No i sama operacja zapisu tablicy
############################################################################ ##### Działający i kompletny kod na prośbę pytającego
i plik ini znajdujący się na serwerze textdozmiany1 = "jakis tekst1" textdozmiany2 = "jakis tekst2" textdozmiany3 = "jakis tekst3" Całość do testowania na byethost wraz z zablokowanym dostępem (poza skryptem) do pliku ini Ten post edytował rafkon1990 15.09.2016, 17:55:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po stokroć przeogromne dzięki!
Ostatnie tylko pytanko, kod pliku który chcę zmienić wygląda tak:
w liniach zawierających frazę potrzebuję tylko podmieniać TEKST do zmiany this.text = new cjs.Text("TEKST do zmiany", "20px 'Arial'", "#FFFFFF"); Może coś zrobiłem nie tak, ale Twój skrypt wydaje mi się, że czyści inne dane? Przepraszam, że jeszcze męczę. Obiecuję więcej już nie "marudzić" dzięki! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2016 Skąd: Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt który napisałem we wcześniejszym poście robi dokładnie to co miał robić:
Wszystkie pola input (text) formularza zapisuje do pliku. Jeżeli chcesz zapisać tylko wybrany/e pole/a to musisz delikatnie modyfikować skrypt. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 23:21 |