![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytałem troszkę o tak zwanym "Dirty checking" w AngularJs. Podobno jest to straszna bolączka tego frameworka. Za pomocą funkcji $watch albo $digest uaktualniamy wszystko co znajduje się w scopie. Uaktualnienie dokonuje się poprzez porównanie wartości każdego elementu z nową wartością za każdym razem jak tylko zmieni się chodź jeden element w scopie.
Jak na tym tle wypada np. framework Ember.js? Szukałem coś na ten temat ale nie znalazłem dobrego porównania. Ktoś wie coś na ten temat? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://blog.bguiz.com/post/57373805814/acc...ipt-frameworks/
Odpowiedzią na ten problem Angulara jest Object.observe i Angular 2 AFAIR już go stosuje. Problem polega na tym, że obecnie Object.observe działa chyba tylko w Chrome Ten post edytował Comandeer 7.09.2015, 14:58:53 -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://blog.bguiz.com/post/57373805814/acc...ipt-frameworks/ Odpowiedzią na ten problem Angulara jest Object.observe i Angular 2 AFAIR już go stosuje. Problem polega na tym, że obecnie Object.observe działa chyba tylko w Chrome Nie wiem czy dobrze zrozumiałem artykuł. EmberJS używa czegoś takiego jak akcesory które radzą sobie lepiej z tego typu zdarzeniami (uaktualnianie pojedynczych informacji na stronie) niż mechanizm AngularaJS - dirty checking? Jednak ciężko jest to osiągnąć/zaimplementować za pomocą tych akcesorów? Kolejna edycja ECMAScript wprowadza Object.observe co będzie wiązało się z modyfikacją kodu pisanego w frameworku EmberJs lub BackboneJS, natomiast aplikacja napisana w AngularJS nie będzie wymagała zmian? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Accessory wymagają więcej pisania od developera, ale dają większą kontrolę IMO. Dirty checking nie wymaga prawie nic od programisty.
Nie, wprowadzenie Object.observe raczej nie zmieni sposobu działania EmberJs czy BackBone, bo to by się wiązało ze zmianą całej filozofii tych frameworków, a to raczej bez sensu. Natomiast może znacząco przyspieszyć aplikacje pisane w Angularze. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:05 |