![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki problem. Tworze moduł dodawania zadań do własnego CMS i napotkalem na pewien problem.
Przy dodawaniu jakiegoś zadania ładuje mi do bazy danych aktualną datę oraz termin wykonania zadania. Na chwilę obecną zajmuje się "kolorowaniem" różnych sytuacji typu zadanie wykonane, zadanie niewtykonane, zadanie nadane ale nie odczytane jeszcze przez uzytkownika itp... I mam problem przy stworzeniu warunku dla zadania przeterminowanego. I tutaj pytanie: czy istnieje jakaś funkcja php która sprawdza aktualność daty?? Czyli np. Data aktualna: 07.04.11 Termin wykonania był do 05.04.11 Jeżeli zadanie nie zostało wykonane do dnia dzisiejszego, to podkreślone jest np. na czerwono. Mogłbym to zrobić na piechodze, na zasadzie odejmowania dni itp...ale podejzewam ze jest jakas prostrza funkcja ktora potrafi to obliczyć. Pozdrawiam, RyaN
Powód edycji: [wookieb]:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
spójrz na strtotime oraz time oraz dowiedz się co to jest unix_timestamp http://en.wikipedia.org/wiki/Unix_time
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale czy da sie to w jakiś prosty sposób może ugryźć? Na pewno można to jakoś prosto rozwiązać. Starałem się szukać tych problemów w google ale nic nie znalazłem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A czy przejrzałeś linki które podałem? Przejrzyj. Jesteś programistą. Prędzej czy później będziesz musiał się z tym zapoznać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak oglądałem. Ale czy to chodzi o to że jedynym rozwiązaniem jest zamiana tych dat na sekundy i na nich operować
![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak, ale nie na "sekundy" tylko na unix_timestamp (co jest liczbą sekund od 1970 roku)
http://pl2.php.net/manual/pl/datetime.diff.php -> Przykład #2 DateTime object comparison ale to działa w identyczny sposób -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Super
![]() ![]() Jakby kiedys komus miało to pomóc to posyłam taki prosty przykładzik. Można sprawdzić u siebie jak to działa.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z Twojego kodu wnioskuję, iż nie zapoznałeś się z funkcją strtotime.
-------------------- rm -rf /*
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:19 |