Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wyszukiwarka na stronie, a podział wyników na strony
Grim90
post 18.08.2010, 01:14:09
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie,
Piszę stronę na własne potrzeby i aktualnie walczę z pewnym wyzwaniem, które okazuje być się silniejszym ode mnie, więc piszę tutaj, w nadziei, że ktoś pomocny nakieruje mnie na odpowiedni tor smile.gif

Konkretnie, wyszukiwarka treści działa niezawodnie, znajduje dokładnie to, co trzeba, wprowadziłem filtr szukania działów, oraz kryteriów wyszukiwań, wszystko działa za pomocą $_POST[xxx];.

Problem pojawił się w momencie, gdy postanowiłem stworzyć stronicowanie, czyli wyszukiwanie w stronach. O ile w przypadku pierwszych wyników, czyli od 1 do 10 działa świetnie, o tyle dalej przestaje szukać, bo jak się każdy domyśli, POST wygasł.

W związku z tym, czy ma ktoś pomysł, jak przechowywać dane poszukiwacza? Czy interakcja z MySQL jest tu jedynym wyjściem? A może da się inaczej przechować i użyć wartości?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 9)
Ramzaa
post 18.08.2010, 01:30:59
Post #2

-----

Ja obstawiam na interakcję z MySQL, innego wyjścia raczej nie widzę, ale zaczekajmy na mądrzejszych smile.gif

Ten post edytował Ramzaa 18.08.2010, 01:31:26
+Quote Post
Zyx
post 18.08.2010, 06:29:18
Post #3

-----

Dodaj sobie dwie tabele: zbiory wyników i powiązania. Przed rozpoczęciem wyszukiwania tworzysz zbiór wyników, nadajesz mu identyfikator oraz ew. możesz zapamiętać w nim kryteria wyszukiwania. Zapytanie wyszukujące zrzuca informacje do powiązań zbiór wyników <-> obiekt. Gdy już się wyszuka, robisz przekierowanie na prezentację wyników i tam między stronami przekazujesz jedynie ID zbioru wyników.

--------------------
Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0
+Quote Post
nospor
post 18.08.2010, 06:32:58
Post #4

Grupa: Moderatorzy

Pisałem o tym problemie na blogu
http://nospor.pl/formularz-i-stronicowanie...anie-stanu.html

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Pilsener
post 18.08.2010, 07:37:08
Post #5

-----

Zapisywanie w sesji/ciastku ma jedną podstawową wadę: nie mamy linków z konkretnymi wynikami, nie wyślemy ich znajomym, nie jest to też dobre z punktu widzenia SEO. Najlepiej zapisywać kryteria szukania w bazie a w linku przekazywać tylko ID, np. strona.pl/szukaj,345,0.html a strona nr 2 to strona.pl/szukaj,345,2.html.
+Quote Post
nospor
post 18.08.2010, 07:47:30
Post #6

No ale przecież parametry wyszukiwania możesz spokojnie dodać do URL smile.gif
Zazwyczaj nie są to rozdzialy książek winksmiley.jpg

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
thek
post 18.08.2010, 07:50:42
Post #7

Pilsener... Wyszukiwarka dobrze zrobiona na sesji potrafi być SEO-friendly smile.gif Ja przeanalizowałem możliwe kombinacje kryteriów wyszukiwawczych w jednym ze swoich serwisów i na podstawie tego tak napisałem silnik, że ich wybór prowadzi przez odpowiednie regułki htaccess, tworząc jak najbardziej przydatne SEO-linki smile.gif To kwestia pomyślenia i odrobiny fantazji a da się zrobić co chcesz. Kumpel poszedł jeszcze dalej... Cała nawigacja strony z działami, kategoriami, to jedna wielka wyszukiwarka danych serwisu. I oczywiście wszystko znów SEO-friendly.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
Grim90
post 18.08.2010, 11:26:54
Post #8

-----

Dziękuję za odpowiedzi.

Wyszukiwarka oparta na sesjach jest łatwa i fajna, ale ma jeden problem - boty google nie indeksują wyników poprzez nią, po prostu nie obsługują jakoś sesji.

W związku z tym zastanowię się jeszcze nad wyborem, tymczasem dziękuję za pomoc.
Gdyby ktoś jeszcze miał jakąś propozycję, chętnie przeczytam.

Pozdrawiam serdecznie.
+Quote Post
thek
post 18.08.2010, 12:13:23
Post #9

Grim90... przecież już Pilsener zwrócił Ci uwagę na wadę sesji a nospor powiedział co zrobić. Należy przepchnąć kryteria wyszukiwania do adresu url jako parametry $_GET i wtedy zadziergają boty winksmiley.jpg Nawet będziesz mógł część pchnąć do sitemapy jeśli Ci się nudzi, a chcesz pomóc crawlerom.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
Grim90
post 18.08.2010, 12:15:00
Post #10

-----

Ach, przepraszam, napisałem to z rozpędu. Fakt.

W porządku, bardzo dziękuję za pomoc.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:51