![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 3 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam chciałbym prosić o opinie i sugestie... Zacząłem pisać framework by ułatwić sobie pracę
![]()
Wywołuje np:
No ale co dalej? Musze napisać przydatne klasy itd... i to wszystko? Dopiero się uczę OOP ![]() A i proszę modernatora o przeniesienie ![]() Ten post edytował Landon 14.05.2008, 22:40:37 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdybyś przejrzał dokładniej manual zauważyłbyś autoload.
-------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 3 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiedziałem o autoload lecz mi chodzi o całkiem coć innego chce od razu tworzyć obiekty w return + przypisać je do zmiennej 'public $lists;'... All działa
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od pisania jakiejs konkretnej aplikacji - to bedziesz wiedzial czego ci brakuje, co cie wnerwia podczas kodzenia, co mozna uproscic, zamiast kopiowac w kazdym pliku po 100 razy
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Karnel? A nie kernel przypadkiem?
Karnel (n=m) to jest w snickersie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dopisałem parser xml
![]()
Teraz obsługa sesji/cookie itd no i na tym to polega :? przydał by się cache i szablony. A tak poza tym zbytniej różnicy pomiędzy tym a strukturalnym nie widzę... Po co? Przecież to głupota. Tworzenie masy niepotrzebnych obiektów jest bez sensu. Jak to masy obiektów przecież będzie max kilka obiektów i w sumie mogę dodać wyłączenie tworzenia w miarę potrzeby ![]()
Edit: poprawiłem jeszcze raz tak czytelniej ![]() Ten post edytował Landon 14.05.2008, 20:17:29 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że nie za bardzo kumasz co to framework, albo zbyt to upraszczasz.
Gdyby to wyglądało tak hop siup jak Ty to opisujesz to CakePHP, Khana czy Symfony składały by się z paru plików i klas. -------------------- "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." - David Icke
| PAMIĘTAJ, JESTEŚ POLAKIEM !!! | Jam jest Polska, Ojczyzna Twoja, ziemia Ojców, z której wzrosłeś. Wszystko, czym jesteś, po Bogu - mnie zawdzięczasz!! |
|
|
![]()
|
|
Dlatego chce abyście mnie uświadomili co robię nie tak
![]() Co do np symfony na początku w pliku symfony.php wczytywane są wszystkie pliki o ile nie istnieje sfConfig::get('sf_in_bootstrap'); a nie zawsze wszystkie są potrzebne ![]()
Ten post edytował Landon 14.05.2008, 20:24:30 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Landon: napisz w tym aplikacje; albo pobaw sie innymi FW, chociazby Kohana i poczujesz roznice, pozatym to OOP co pokazales to sux na maxa - czemu klasa biblioteczna (xml) zajmuje sie naglowkami http i wysylaniem danych do usera?
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Klasa xml przeznaczona jest do parsera z ajaxa i przekazywane są zdarzenia etc... miałem wcześniej wiele klas do wielu typów danych teraz jest jedna
![]() można robić to za pomocą json ale ja wole tak Ten post edytował Landon 14.05.2008, 20:27:44 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dlatego chce abyście mnie uświadomili co robię nie tak tongue.gif Właściwie to nic. To nie jest klasówka z matematyki gdzie masz jedno właściwe rozwiązanie. Robisz jak Ci wygodnie. Jeżeli wygodniej, szybiciej i lepiej będzie Ci się pracowało na własnym fw to piszesz włansny, który działa tak jak chcesz, piszesz go sobie pod siebie. Możesz skorzystać z gotowych rozwiązań - Symfony, Agavi, Cake. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A co do projektu to robię taką małą stronkę na razie w większej części strukturalna ale przerobie
![]() Najważniejsze jest to czy macie jakieś rady i mądre sposoby aby ładnie mi wyszedł :? Ten post edytował Landon 14.05.2008, 20:37:12 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
A dlaczego nie przeczytasz tego, co już jest napisane na forum? Jest tego naprawdę sporo. Wiem, że nie liczy sie kodu na wagę, ale o FW możemy mówić, jeśli ma 300 KB (bibliotek, nie z przykładami i bez html) i więcej. To oznacza, że można się spodziewać przynajmniej podstawowych narzędzi na średnim poziomie. Wtedy też można coś powiedzieć o takiej pracy. Ty rzucasz 50 linijek kodu i pytasz co dalej. No i co My Ci mamy odpowiedzieć? Każdy FW ma własne rozwiązania. Osobiście uważam, że najlepszym użytkowo jest Symfony, choć do samej organizacji kodu mam nieco obiekcji. Wzoruj sie na innych frameworkach. Byle nie na Kohana, bo ichniejsi developerzy jak nie wiedzą, gdzie umieścić kod, to wkładają go do klasy Kohana ;p
IMO, najpierw rozpisz sobie jak wyglądać ma działanie twojego FW, a dopiero potem implementuj. Jak nie masz wizji, to nie pisz. Nie chce Cie zniechęcać, ale z FW jest tak jak z MVC - każdy ma swój ideał, do którego dąży i tyle. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Hmm no właśnie to zrobiłem pobrałem kilka frameworków no i przejrzałem pliki większość jest zbudowanych tak jak myślałem no i zabieram sie do pracy ale mam teraz jedno pytanie czy pliki konfiguracyjne powinny być zapisywane w ini czy w zwykłym php może zrobię opcje wyboru| niebawem pokaże co wystukam
![]() Plan mam wiem co am być i co będzie potrzebne teraz tylko chęci do dokończenia pracy ![]() Ładnie i szybko idzie gdy będę miał problemy napisze tutaj ![]() napisałem wybór configa pomiędzy ini a php no i języki z przekierowaniem na domenę lub bez.. Jak na razie 300kb no ale np dodałem smarty do tego bo pracuje na nim ![]() Ten post edytował Landon 15.05.2008, 20:11:57 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 5 Dołączył: 29.03.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Blog | Strona www | wicia.pl
|
|
|
![]()
|
|
hmm dlaczego tak uważasz? W sumie robię co chcę. Dlatego pisze coś o szczebel więcej od tego czego nie umiem. Więc chcę napisać coś w czym będzie mi się mile pracować... Dodać wszystko co przydatne i zbudować ładna stronkę w PHP5
![]() Poprawiłem w tym XML bo były bugi
Jak na razie czytam arty etc.. i coraz lepiej wychodzi ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat hmm dlaczego tak uważasz? Ponieważ u Ciebie XML dziedziczy po karnel (hę? Chyba chodziło o kernel czyli jądro) co jest całkowitą głupotą wg. mnie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No tak zapomniałem wywalić
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Framework - powazne slowo, Zend ma bodajze ok 140000 linii kodu i ok 90k linii testu (nie mam pewnosci), takze masz nad czym pracowac, nie wspomne o funkcjonalnosci.
Aczkolwiek ja nie uzywam, bo mam wlasny wynalazek. Ma podobna ilosc linii kodu, robi na pewno to czego nie robi Zend ale i odwrotnie, moj nie robi wielu rzeczy jakie mozna przy pomocy Zend. Jesli twoj FW spelni twoje oczekiwania odnosnie FW, bedzie okej ![]() Zakladajac optymalizacje mojego mysle, ze urwaloby sie z 30% linii kodu, przechodzac jednak na full obiekt roznica bylaby pewnie ok 15% odchudzenia. Oczywiscie caly czas nad nim pracuje. A tu dane mojego Result for all processed Files: 361264 Lines 246432 Code lines 93637 Blank lines 21195 Comment lines Comments in file: 5 % 3014 files have been analysed. The results for example file: ------------------------------------------------------------------ Name: index.php 1563 Lines 456 Code lines 800 Blank lines 307 Comment lines Comments in file: 19 % Tu masz fajne porownanie Zend i CakePHP, ale przede wszystkim warto spojrzec, co robi taki FW. Porownanie Zend CakePHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:50 |