![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyobraźcie sobie tabelę:
id smallint(5) unsigned not null auto_increment temat varchar(200) not null autor smallint(5) unsigned not null default '1' miesiac smallint(5) unsigned not null default '0' tresc text not null data int(10) unsigned not null default '0' I mam taki problem: chcę dodać do bazy danych tylko i wyłącznie treść newsa i używam w tym celu takiego kodu:
![]() poprawiam --- nospor Mam problem, nie chce się tabela dodawać. Wyświetla Bład podczas dodawania newsa. Co mam źle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
po pierwsze uzywaj odpowiedniego bbcode. w tym przypadku php
popraw kod na taki, co pozwoli nam poznac przyczyne bledu ![]()
i pokaz co pokazalo. Zaklaam ze polaczenie z baza masz ![]() A jaki pokazal blad? "Błąd podczas dodawania newsa:" co jest dalej za tekst? edit: temat varchar(200) not null temat jest wymagany, nie ma wartosci domyslnej a ty go nie podajesz ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapytanie:INSERT INTO newsy (tresc) VALUES ('asdfasdf')
Błąd podczas dodawania newsa: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) Połączenie z bazą? No chyba mam skoro, wyświetla mi normalnie newsy, ale nie mogę ich dodać.:/ OK, popróbuję jeszcze coś z tym tematem porobić:) EDIT: A muszę mu podawać ID skoro mam auto_increment primary key?? Ten post edytował tommy4 2.12.2005, 13:18:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zwroc tez uwage na to co w edit napisalem. Masz pole wymagane temat a go w zapytaniu nie podajesz. Jak sie uporasz z polaczeniem, to bedziesz mial errory z powodu braku tego tematu
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
O ja nie mogę, ale ze mnie debil! Dałem takie połączenie z administracja/newsy.php->main.php, który miał załączone ustawienia.php, a zapomniałem, że połączenie ustawiałem w index.php. OK, teraz już to naprawię.
![]() ![]() EDIT: zapytanie:INSERT INTO newsy (tresc) VALUES ('To jest news!!!') Twój news został dodany. Normalnie jestem bogiem:) Dzięki za wszystko Ten post edytował tommy4 2.12.2005, 13:24:17 |
|
|
![]()
|
|
Cytat O ja nie mogę, ale ze mnie debil! Tu nie obrażamy innych użytkowników, w szczególności samych siebie. Z racji ze jestes tu nowy masz na razie tylko ustną naganę ![]() ![]() swoją drogą to dziwne ze ci przyjął zapytanie bez podania tematu. Najwyraźniej nie dokladnie nam pokazales sql pol tabeli co do id to nie musisz podawac. poto wlasnie jest autoicrement ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, już nie będę. Wydaje mi się, że dałem not null, ale nie mogę teraz tego sprawdzić, ponieważ nie mogę się z phpmyadmin połączyć. :/
EDIT: Tak jest, dałem NOT NULL, nie wiem czemu nie zwróciło błędu... Tzn. w tabelce NULL jest wartość NO Ten post edytował tommy4 2.12.2005, 15:19:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wstawia default?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Radomsko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrob tak w zapytaniu:
powinno dzialac ![]() -------------------- Warsztat :: Windows7 / Ubuntu | PHP 5 | MySQL 5 | Eclipse / NetBeans | Opera / Firefox
|
|
|
![]()
|
|
Nie dawałem default, ale wszystko działa. Jak tylko dodam pole do wpisania tematu i całej reszty to też będzie wszystko działać.
Ten post edytował tommy4 3.12.2005, 12:14:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:24 |