![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc, witam, to znow ja.
Tym razem, czysto informacyjnie chcialbym sie dowiedziec czy lepiej jest sciagnac powiedzmy 100 rekordow do tablicy i sortowac je tam do wyswietlania, czy aby lepiej jest wykonac dwa zapytania do mysql, gdzie zwroci juz dwa razy gotowe wyniki. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A czemu nie mozesz posortowac wynikow juz zapytaniu? W jednym zapytaniu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra, siedze juz dobre poltorej godziny i probuje osiagnac cos takiego:
zeby pobrac jedno menu wykonuje zapytanie
poki co tabela wyglada tak: Kod page_id page_name page_title page_filename page_order page_parent_id page_is_adm page_is_parent probuje probuje i nic mi nie wychodzi, kombinuje z groupby, ale juz sam nie wiem jak sie do tego zabrac, czy ktos moglby mnie naprowadzic? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz napisac dokladniej co chcesz osiagnac? bo dane podane sie roznia z tablica ktora chcesz osiagnac.
Ten post edytował ZaXaZ 19.07.2014, 14:25:33 |
|
|
![]()
|
|
Tabela to Strony na stronie, wiec one takze tworza menu
pierwszy poziom gdzie parent_id = 0 kolejny poziom gdzie parent_id = id_menu_rodzica ETC. Ostatnie mysli mam, zeby pobrac wszystkie strony i przeleciec je petla for i posprawdzac ktore sa kogo i je posortowac, bo nie mam pojecia jak to zrobic za pomoca sql OK, doszedlem do takiego rozwiazania: Dane SUBmenu, oraz dane TABS wczytuja sie dopiero po sprawdzeniu czy element ma dzieci, takze na 3 poziomowe menu wykonuja sie 3 zapytania, sek w tym ze czwartego poziomu nie bedzie i rozmyslalem nad 3 tabelami Menu, Submenu, Tabs. Poki co to dziala, ale mnie nie satysfakcjonuje jeszcze. Dzieci wczytywane sa tylko aktywnego elementu, gdyz tylko takie dane mi trzeba.
Nie wiem jak to rozwiazac najlepiej.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czytam i czytam i ciągle za bardzo nie wiem co probujesz zrobic.
Nie mniej jednak, skoro to jest struktura drzewiasta, to dobrze by bylo, byś się zainteresował strukturami drzewiastymi dla baz -jak je projektowac poprawnie - np. drzewka IP Będzie ci później łatwiej to wszystko ogarnąć |
|
|
![]()
|
|
No wlasnie myslalem zeby zrobic tutaj drzewo, w sensie metode rekurencji, ale doszedlem do wniosku, ze tak na prawde te elementy sa stale.
pierwszy poziom to Menu (belka na gorze ekranu) drugi poziom to SubMenu, z lewej taki box z menu. trzeci to Tabmenu, czyli tak jakby zakladki na SubMenu. Nie umiem juz bardziej wyjasnic o co mi chodzi. Dobra, moj kod ewolulowal do postaci takiej, jest rekurencja, jest wszystko, poziomy nie koncza sie na 3.
Wiec, zrobic zrobilem, pytanie brzmi czy optymalnie, gdyz wykonuje 3 zapytania, ale wydaje mi sie ze nie da sie inaczej, gdyz zeby pobrac podmenu potrzebuje id rodzica. Pozdrawiam Dobra, poczytalem o tych drzewkach IP, skoro okazaly sie szybsze, to dlaczego by ich nie zaimplementowac, wiec i tak zrobilem. Pozdrawiam Nospor, dziekowka za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 23:35 |