![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
index.php
zamowienie.php
Po otworzeniu i podaniu ilości ubrań, wogóle mi nie liczy ;/ Dlaczego? NAPRAWIŁEM TO:
Powiedzcie mi, tak jak chciałem zrobić to w pierwszym przykładzie. Jak można korzystać z danych poza funkcją tworząc nową funkcję? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 43 Dołączył: 8.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zapewne chodzi Ci o to że funkcja rabat() nie zmienia wartości zmiennych. Dzieje się tak dlatego, że operujesz na zmiennych lokalnych funkcji, by użyć tych spoza ciała funkcji musisz to zrobić w ten sposób:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super
![]() Właśnie nie miałem pojęcia o funkcji "global". A przypomniało mi się o publikowaniu zmiennych z języka C++ ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie stosuje się global.
Nie stosuje się funkcji jeżeli nie ma takiej potrzeby. Stałe pisze się dużymi literami. Dane wysłane z formularza się waliduje, albo robi rzutowanie (tutaj idealnie się to sprawdza bo ilość to typowa liczba całkowita, w przypadku liter czy pustego przyjmie wartość zero). Rabat chyba występuje gdy ktoś zamówi za więcej niż 200zł, a nie mniej. Komentarze są nieprawidłowe, najpierw komentarz, potem kod. Stosuj ładniejszy format kodu. Trosze tabulacji, spacji i enterów w niczym nie zaszkodzi.
Ten post edytował markonix 5.07.2012, 17:35:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pouczenie
![]() Ale ja na tym przykładzie ćwiczyłem używanie funkcji ![]() A jeśli chodzi o funkcję, to korzystanie z funkcji "global" nic nie zaszkodzi? Nie raz napewno będę chciał pobrać jakieś zmienne z początku do jakieś nowej funkcji. Ten post edytował PanOrienT 5.07.2012, 18:06:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaszkodzi, przecież napisałem na samym początku.
Jeżeli chcesz stworzyć funkcję rabat to najpierw odpowiedz na pytania: - czy kwota od której ma być rabat przyznawany jest stała czy ma być dynamiczna? - czy kwota rabatu jest stała czy ma być dynamiczna? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:07 |