![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-juntek- |
![]()
|
Goście ![]() |
1. Postanowiłem uczyć się PHP. Posiadam hosting w netmark.pl na którym zacząłem testować pierwsze skrypty. Wszystko było ok aż do momentu gdy wstawiłem następujący kod php i HTML
Problem w tym że przeglądarka wyświetla tylko "cześć", natomist nie wyświetla zmiennej first_name. np. cześć Marek 2.Postanowiłem zainstalować Wampserver na localhoście dlatego że mam windows 7. Nic to nie dało.tym razem wyskakuje nasepujący błąd: Notice: Undefined variable: first_name in D:\wamp\www\index.php on line 2 Będę bardzo wdzięczny za udzieleni mi pomocy bo motam się z tym już drugi dzień |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ojjj juntek chciałoby się napisać RTM i skierować na php.net lub jakiś kurs PHP... To są podstawy podstaw...
Ale możliwym jest, że korzystasz z jakiejś np.: starej książki, w której ktoś założył włączenie opcji REGISTER_GLOBALS... wówczas twój kod by działał. Niestety teraz jest to domyślnie wyłączone - i bardzo dobrze... ale O co chodzi: Jeśli wysyłasz coś do drugiej strony to robisz to poprzez GET lub POST. Jeśli wysyłasz coś co się nazywa "first_name" to szukaj tego w tablicach globalnych PHP: $_POST $_GET $_REQUEST (to jest połączenie dwóch powyższych) Zatem twoja zmienna to nie będzie $first_name a $_POST['first_name']. Opcja register_globals przerzucała tablicę $_REQUEST na zmienne bezpośrednie i wtedy to działało ale nie nalezy raczej z tego korzystać :/ HTH ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dominator po co niepotrzebnie parsowac skoro brak w stringu zmiennych.? Zwalnia działanie skryptu. A niech się nowy odrazu na to uczulił żeby nabrał przyzwyczajenia ![]() Ten post edytował Wazniak96 4.07.2012, 11:46:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:02 |