![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 25 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam pytanie mam w bazie 2 tabele:
pierwsza to katalog ||id||nazwa||ranga|| ||1||nazwa||0|| ||2||nazwa||0|| ||3||nazwa||0|| ||4||nazwa||2|| ||5||nazwa||2|| a druga to wydarzenie ||id||nazwa||idkatalogu ||1||nazwa||4 ||2||nazwa||4 ||3||nazwa||5 ||4||nazwa||5 ||5||nazwa||2 ||6||nazwa||2 ||7||nazwa||1 teraz wyjasnienie: w katalogu ranga 0 jest rangą główną innde rangi to jest pod id czyli np jezeli wejde do id 2 to wyswietli mi id 4 i 5 oraz 2 i chce to w taki sposób zrobic żeby sprawdzalo w bazie czy sa dane id ma jakies pod kategorie i jezeli takie sa to pobiera z bazy wydarzenie cos takiego: $zobaczymy = mysql_query("SELECT * FROM wydarzenia WHERE idkategori='2' AND idkategori='4' AND idkategori='5'"); jak takie coś mogę zrobic. z góry dzięki za pomoc i te id katalogu do którego wejdziemy jest wyswietlane za pomoca: index.php?wydarzenie=wyda&id=2 wie ktos jak takie cos pobrac z bazy (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował Ruch Radzionków 2.03.2012, 00:49:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 12 Dołączył: 15.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie AND a OR. Nie ma takiej nazwy gdzie idkategori='x' i równocześnie 'y'. Co do sprawdzenia użyj konstrukcji IF EXISTS albo IF NOT EXISTS. Pisz po polsku ok? "i chce to w taki sposób zrobic żeby sprawdzalo w bazie czy sa dane id ma jakies pod kategorie "
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 25 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak to mam zrobic bo szukalem ale nie umie znaleźc tego czego potrzebuje
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 12 Dołączył: 15.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
IF NOT EXISTS (SELECT 1 FROM `sm_link_logs` WHERE `uid` = uid_in AND `link` = link_in)
THEN INSERT INTO `link_logs` (`uid`, `link`) VALUES (uid_in, link_in) ELSE SELECT 'rekord już istnieje' AS 'komunikat'; END IF; no dobra mam takie cos: IF NOT EXISTS (SELECT * FROM kategorieglowne WHERE ranga='$_GET[id]'") THEN i co mam wpisać po then zeby mi pokazało to co chce czyli po kolei SELECT * FROM wydarzenia WHERE idkatalogu='$_GET[id]' OR idkatalogu= id katalogu i tak dalej wie ktoś może jak to zrobic (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Brakuje znaków zmiennej.
np: WHERE `uid` = '$uid_in' zamiast: WHERE `uid` = uid_in |
|
|
![]()
|
|
pierwszy to jest przyklad z strony ten 2 to jest to co ja napisalem i chce zeby po then wyswietlilo mi cos takiego:
$zobaczymy = mysql_query("SELECT * FROM wydarzenia WHERE idkategori='2' OR idkategori='4' OR idkategori='5' OR (bez nawiasa pokazuje mi OR idkategori='nastepne id pobrane z bazy kategorieglowne czyli np. OR idkategori='7' OR idkategori='10)'"); na takiej zasadzie ze pobiera mi z kategorieglowne wszystkie id z rangą np. 2 tak jak wczesniej napisalem |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:31 |