![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam następujący problem. Chce zrobić wypożyczalnie narzędzi i ich zwrot. Mam tabelę rejestracja, gdzie jest lista pracowników, jest też tabela narzędzia. Tabela narzędzia ma strukturę id_narzedzia nazwa ilosc Teraz myślałem stworzyć tabelę wypożyczenia o strukturze id_wpozyczenia id_narzedzia id_pracownika ilosc_wypozyczen Dalej chciałem w formularzu dać pole z nazwą narzędzia-checkbox, i obok ilość sztuk, dane pracownika byłyby wczytywane ze/na podstawie zmiennych sesyjnych. Do tabeli wypozyczenia beda dodawane informacje, a pole ilosc wypozyczen bedzie roznica miedzy ilosc a ilosc_wypozyczen. Moje pytanie brzmi. Czy dobrze myślę, czy ten sposób będzie dobry, jakie Wy znacie sposoby na zrobienie takiej wypożyczalni? Dalej, jak zrobić zwroty, bo o ile mam jakiś pomysł na wypożyczenia to na zwroty żadnego. Jeśli coś niejasno wytłumaczyłem to mogę opisać, na razie mój pomysł jest taki jak opisałem. Proszę o pomoc. Ten post edytował webmaniak 29.12.2010, 20:09:33 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm a może jeszcze 3 tabela w której były by trzymane nazwy narzędzi i w takim przypadku
lista_narzedzi -> - id_narzedzia - nazwa_narzedzia narzedzia -> - id_narzedzia - ilosc wypozyczenia -> -id_wypozyczenia -id_narzedzia -id_pracownika -ilosc_wypozyczen i może data wypozyczenia ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do zwrotów, to możesz w tabeli wypożyczenia zrobić np tak, że jeśli user wybierze "box" który wcześniej edytował i kliknie na wyślij to wówczas zrób kasowanie rekordu z tabeli wypożyczenia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm a może jeszcze 3 tabela w której były by trzymane nazwy narzędzi i w takim przypadku lista_narzedzi -> - id_narzedzia - nazwa_narzedzia narzedzia -> - id_narzedzia - ilosc wypozyczenia -> -id_wypozyczenia -id_narzedzia -id_pracownika -ilosc_wypozyczen i może data wypozyczenia ![]() Dziękuję Co do zwrotów, to możesz w tabeli wypożyczenia zrobić np tak, że jeśli user wybierze "box" który wcześniej edytował i kliknie na wyślij to wówczas zrób kasowanie rekordu z tabeli wypożyczenia. I jak rozumiem wraz z usunieciem mam zmieniac ilosc narzedzi?? Dziękuję za szybką pomoc. -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak powiedzmy narzędzia "box" masz 5 i wypożyczyło je 2 osoby więc musisz odjąć od tych 5 te 2 produkty, a jak oddadzą to liczba musi znów być 5.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:40 |