![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Na początek chciałem powiedzieć że jestem prawie kompletnie zielony w PHPie. Napisałem taki skrypt: <?php $file_dir = 'http:\xampp\uploads'; foreach($_FILES as $plik_nazwa => $plik_tablica) { echo "ścieżka: ".$plik_tablica["tmp_name"]."<br/>\n"; echo "nazwa: ".$plik_tablica["name"]."<br/>\n"; echo "typ: ".$plik_tablica["type"]."<br/>\n"; echo "rozmiar: ".$plik_tablica["size"]."<br/>\n"; if (is_uploaded_file($plik_tablica["tmp_name"])) { move_uploaded_file($plik_tablica["tmp_name"], $file_dir) or die ("Nie można przenieść pliku"); echo "Plik został przeniesiony!<br/><br/>"; } } ?> No właśnie. Problem jest w 2. linijce. Kiedy podane jest to w ten sposób zapisuje mi plik, ale pod tą nazwą i w danej lokalizacji. Czyli otrzymuje plik o nazwie uploads bez żadnego rozszerzenia. Jeżeli próbuję zakończyć to w innych sposób (tak jakbym wskazywał mu katalog $file_dir = 'http:\xampp\uploads\'; to niestety wywołuje mi błąd składni. Kombinowałem już w różne strony, z adresami http i niestety nic to nie daje, a chodzi mi żeby można było przenosić plik do innego katalogu. W niektórych przypadkach (zastosowanie z adresem http) dostaje komunikat HTTP wrapper does not support writeable connections. Pracuje na maszynie wirtualnej WIN_XP ze środowiskiem XMAPPa. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm moim zdaniem masz zle sciezke ustawiona bo :
$file_dir = 'http:\xampp\uploads'; powinno byc zapisane : $file_dir = 'http://xampp/uploads'; pozatym tam jak robisz to wszystko na localhoscie to nie podawaj pelnej sciezki tylko jak masz plik np. uload.php w katalogu np. "upload" a pliki w "pliki" to w sciezce powinienes dac : $file_dir = "pliki/"; druga sprawa nie wiem czy foreach ci przetworzy ta tablice $_FILES bo ona ma dwa indeksy : jeden to nazwa a drugi wartosc. $_FILES ['name_z _formularza']['wartosc'] pozatym masz cos takiego : echo "ścieżka: ".$plik_tablica["tmp_name"]."<br/>\n"; a "tmp_name" to chyba jest nazwa pliku tymczasowego a nie sciezka;-) i kolejna sprawa jest taka ze on ci pewnie zapisuje pliki jako uploads bo tak mu ta nazwe podales;-)
zobacz to tak :
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie. Dziękuję za pomoc, ale niestety nadal nie jest to o co mi chodzi. I tak cały czas zapisuje mi to do pliku zamiast do katalogu.
Użyłem też twojego skryptu, ale niestety także nie działa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) - cały czas przenosi plik w niebyt (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Ba dostaje komunikat że plik się przeniósł, mimo że zrobiłem błąd w ścieżce. Podam może jeszcze kod html - i może tam robię jakiś błąd. Już szczerze mówiąc nie wiem gdzie szukać. Tak jak pisałem wcześniej dopiero uczę się PHP i stąd może moje głupie pytania: i dodatkowo "nowy" kod php
W przeglądarce otrzymuje taki komunikat: ścieżka: uploads/ nazwa: C:\XAMPP\tmp\phpE2.tmp typ: application/vnd.ms-excel rozmiar: 38912 Plik został przeniesiony! Więc niby wszytko w porządku. Tylko gdzie ten plik się podziewa?? Z góry dzięki za pomoc. Ten post edytował jacusek 29.10.2009, 20:18:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to bbcode. A po drugie to nie mam pojęcia skąd skrypt ma wiedzieć do jakiego katalogu przenieść plik, skoro mu go nie podajesz?
Ten post edytował Blame 29.10.2009, 19:03:22 |
|
|
![]()
|
|
niestety i to nie pomogło. Nadal plik zapisuje się w niebyt, więc już kompletnie nie mam pomysłu gdzie może być błąd. Skrypt oczywiście poprawiłem. Przypuszczam, że błąd jest gdzieś w składni przy katalogu, ale chyba próbowałem już wszystkich wersji zapisu ścieżki do katalogu i nadal nic. (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
Może jeszcze jakieś propozycje? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to pomoże. Spróbuj dać " // " na początku sciezki. Bo twoim serwerem, np. jest folder: d:/dysk admin/serwer pliki/
Danie "//" spowoduje cofnięcie się do poczatku katalogów serwera, czyli "będziesz" w katalogu serwer pliki/ Jeżeli folder upload masz w d:/dysk admin/serwer pliki/stronka_1/uploads/ Do zmiennej daj: "//stronka_1/uploads/" Oraz i sprawdź errory czy są aaa, i jeszcze jedno jak masz kod swojej funkjci php "sa8f=43hfubbfvbhar8o34htfbgap" to dawaj go w bbcody, np: Kod [php]sa8f=43hfubbfvbhar8o34htfbgap[/php] Może pomoze. Ten post edytował thomson89 29.10.2009, 20:11:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No witaj
Juz wszystko wiem;-) Znaczy sie mi dziala to poprawnie - o to pliki: 1. Musisz utworzyc plik dwa pliki i folder : np. (ten pierwszy jest opcjonalny - mozesz nazwac go jak chcesz) form.htm druki plik to : wyslij_plik.php - na czas testow niech bedzie sie tak nazywal bo formularz sie do niego odnosi:
i katalog o nazwie: uploads - musi sie on znajdowac tam gdzie te pozostale pliki - pozniej sobie inaczej anzwiesz pliki i katalog a narazie sprobuj czy ci zadziala i pozniej napisz;-) u mnie wszystko ok Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
No wielgachne dzięki. Pół dnia na tym siedziałem. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
okazało się, że rzeczywiście zmienna w ogóle nie była potrzebna. Na to nie wpadłem (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif) . Ale początki bywają takie trudne.... Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 23:41 |