![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mam taki problem i nie bardzo wiem od której strony go ugryźć. Otóż chcę zrobić menu które będzie informowało na której stronie się znajduje np po przez zmianę koloru linku. Tzn. chodzi mi o coś takiego że gdy jestem na stronie głównej, link "Strona główna" jest czerwony, pozostałe linki są czarne. Gdy przyjdę na podstronę "Strona 1" - jest ona czerwona pozostałe są czarne. Można to zrobić bardzo prosto jeżeli na każdej podstronie przypiszemy do linku aktywnego odpowiednią klasę natomiast jak to zrobić z automatu ?
Czyli przykładowo mam taki kod i jak przypisywać klasę "selected" do klikniętego linku: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php pobierasz adres strony wciągasz podstronę i dajesz if($podstrona=='strona główna') echo class="selected" i tak analogicznie do końca.
Można jeszcze pobawić się w js ale zawsze jest możliwość że ktoś owego nie posiada... -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK problem rozwiązałem
![]() Wiec na stronie dajemy funkcję która pobiera adres i zapisuje w zmiennej (pobierane jest druga część adresu bez domeny):
natomiast do menu musimy dodać funkcję o której mówił kolega czyli powinno to wyglądać mniej więcej tak: Wydaje się to dobrym rozwiązaniem, jednak jeżeli ktoś wie jak można to zrobić lepiej (bardziej elegancko) to proszę o informację ![]() Ten post edytował szopik 25.12.2008, 20:12:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 07:18 |