![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
PHP bawie się tylko w wolnych chwilach i dość żadko i jak zwykle to bywa z początkującymi natrafiłem na problem a mianowicie mam tablicę
Chciałbym aby rekordy w tablicy były posortowane po polu [czas] w związku z tym zastosowałem funkcję
i w większej części wyniki mam posortowane ale zdaża wię że linia która nie powinna się znaleźć w tym miejscu lecz zupełnie gdzie indziej. Nie mam pojęcia jak to ugryść szukałem w google ale nic nie znalazłem. Proszę Pomóżcie Pzdrawiam. Ten post edytował C-4 16.05.2008, 13:50:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Chciałbym aby rekordy w tablicy były posortowane po polu [czas] w związku z tym zastosowałem funkcję Nie pamietam by mi padlo na wzrok, ale powiedz mi gdzie w tym kodzie mowisz ze sortujesz po czasie? To ze ty sobie powiesz na glos: sortuj po czasie to dla php jest nic nie warte CODE array_multisort($tablica, SORT_DESC); ![]() zajrzyj do manuala do opisu tej funkcji i tam masz podanie dokladnie co masz zrobic. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tgo co ja zrozumiałem z tego manuala to ta funkcja powinna sortować po pierwszym polu a pierwszym polem w tablicy jest czas. niestety nie bardzo rozumiem tego manuala i nie bardzo wiem jak to mam zastosować więc próbuję róznych sposobów ale na razie mi nie wychodzi.
W sumie to tablica jest posortowana tylko pierwszy wpis nie jest brany pod uwagę reszta jest posortowana Ten post edytował C-4 16.05.2008, 13:00:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
http://pl2.php.net/manual/pl/function.array-multisort.php
Napisane po polsku: Cytat W tym przykładzie, dane zostaną posortowane według pola numer malejąco, oraz względem pola edycja rosnąco.
W zmiennej znajduje się tablica wierszy, lecz array_multisort() wymaga tablicy kolumn, tak więc należy zastosować poniższy kod aby uzyskać kolumny, a następnie przeprowadzić sortowanie. <?php // Pobierz listę kolumn foreach ($dane as $klucz => $wiersz) { $numer[$klucz] = $wiersz['numer']; $edycja[$klucz] = $wiersz['edycja']; } // Posortuj dane według numeru malejąco i edycji rosnąco // Należy podać $dane jako ostatni parametr aby posortować według wspólnego // klucza array_multisort($numer, SORT_DESC, $edycja, SORT_ASC, $dane); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wpisałem
A w wyniku dowstałem
i tablice zupełnie nie posortowaną Stosując tylko array_multisort($tablica, SORT_DESC); otrzymuję tablice posortowaną oprócz pierwszego wpisu czyli $tablica[0][czas] zostaje baz zmian ![]() Ten post edytował C-4 16.05.2008, 13:50:45 |
|
|
![]()
|
|
uzywaj wlasciwego bbcode.
wymiary tablic nie pasują. pokaz caly kod jak to dales, wlacznie z tworzeniem tej $tablica i uzyj wlasciwego bbcode tym razem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok sorry z tim bb-code już wiem co źle robiłem
a więc tworzenie tablicy
sortowanie
stosując takie sortowanie otrzymuję tablice posortowaną oprócz pierwszego wpisu który pozostaje bez zmina. w momencie kiedy zastosowałem ten kod
wywaliło mi błąd o którym pisałem wcześniej |
|
|
![]()
|
|
po zrobieniu symulacji twojego kodu:
Otrzymuje poprawny wynik. Moze ty te $tablica gdzies jeszcze zmieniasz lub cos innego robisz. trudno mi powiedziec, bo to co pokazales to raczej nie jest caly kod ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No cóż czeski błąd mi się wkradł (choć nie wiem gdzie on był bo teraz faktycznie działa) teraz wszystko działa poprawnie chyba za nerwowy rocznik jestem
![]() ten kod
działa poprawnie i sortuje wszystko od pierwszego elementu tablicy. Wielkie dzięki za pomoc, Jak będziesz gdzieś blisko Dąbrowy Górniczej zapraszam na piwo ![]() Ten post edytował C-4 16.05.2008, 14:21:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 05:38 |