![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem, którego nie potrafię sam rozgryźć, męczyłem się co prawda nad tym spoooro czasu, ale nie udało mi się nic sensownego wymyślić ![]() Dlatego proszę was o pomoc w skonstruowaniu zapytania SQL, mam następującą bazę: CODE ------------------------------------------------- | ID | NAZWA KATEGORI | PODKATEGORIA | ------------------------------------------------- | 1 | Kategoria 1 | 0 | | 2 | Kategoria 2 | 0 | | 3 | Kategoria 3 | 0 | | 4 | Podkategoria 1 | 2 | | 5 | Podkategoria 2 | 2 | | 6 | Podkategoria 3 | 1 | ------------------------------------------------- itp... Kategorie (1,2,3) są głównymi kategoriami na stronie ponieważ maja 0 w kolumnie "PODKATEGORIA". Podkategorie (1,2,3) przynależą do Kategorii głównych pod id wskazanym przez kolumne "PODKATEGORIA". Np. Podkategoria 1 i 2 należą do Kategorii 2. Bardzo mi zależy na tym by skonstruować zapytanie wyświetlające kategorie posegregowane w następujący sposób: CODE Kategoria 1 - Podkategoria 3 Kategoria 2 - Podkategoria 1 - Podkategoria 2 Kategoria 3 Ponieważ w bazie znajduje się już sporo rekordów, na zmianę konstrukcji całej bazy jest już trochę za późno. I tutaj moja prośba do bardziej zaawansowanych ode mnie użytkowników o pomoc przy skonstruowaniu tego zapytania. Mi niestety jak już zaznaczałem wyżej nie udało się to - mimo wielu przemyślan i prób... ;( Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja pobieram wszystkie wpisy z bazy danych a później w while() je odpowiednio zmieniam
$q = mysql_query("SELECT * FROM tabela"); while($r = mysql_fetch_assoc($q)) { $dane[$r['id']] = $r; } Później rekurencją lecisz po kolejnych wpisach zagłebiając się. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak... oczywista oczywistość ;-)
Wszystko już pięknie smiga, dzięki za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 13:45 |